Kevin Emerson: Oliver Nocturno 4 – Lovec démonů

Třináctiletý Oliver se snaží najít své lidské rodiče, kteří měli být zavražděni roku 1946, a to téže noci, kdy byl Oliver změněn v upíra. Společně se svými přáteli – lidskou dívkou Emalie a zombie Deanem – se Oliver snaží odhalit tajemství týkající se jeho předurčení a minulosti.

Oliver se vydává za Emalie a Deanem do zoo, ale namísto poklidné noci je napaden starším bratrem Zlociusem. O něco později nachází mrtvolu chlapce, kterého zabil jaguár, a právě toto zvíře je vtělení jeho bratra. Nocturnovi si dělají starosti ohledně Zlociusova chování, a to je co říct, jelikož byl povětšinou v centru dění Oliver. Když tedy Zlocius s ledovým klidem rodičům zalže, že v zoo nebyl, Oliver zvažuje, zda vyjít s pravdou najevo nebo raději mlčet. Může být starší z bratrů nevinný, nebo chlapce zabil? Proč by ale potom lhal?

Zlocius využívá každého okamžiku, aby mohl Olivera ponižovat a šikanovat, takže je jejich vztah opět tam, kde byl na začátku. Oliver vnímá své předurčení jako prokletí, ale pro ostatní z Polosvětla to znamená poctu. Nyní se obávají Oliverových reakcí a toho, co bude následovat, jelikož se mladý upír přátelí s člověkem.

Emalie stále hledá svou matku za pomoci tety, ale město Arcana se jeví jako nedosažitelné. Dívka má pozoruhodné schopnosti a dokáže se spojit s duchem čerstvě zemřelého, což téměř žádná Oranijka nedokáže. Vztah mezi Oliverem a Emalii se začíná trochu komplikovat, protože se upírovi líbí. Díky tomu, že si dokáže Emalie kdykoliv přečíst jeho myšlenky, zažívá Oliver perné chvíle, které většinou působí trapně, ale dávají tušit budoucí směr s romantickým podtónem.

Spojení upíra a zvířete při vtělování je poutavě popsáno a magická pravidla dobře stanovená, jelikož skutečné vtělování vyžaduje démona, kterého upírské děti nemají. Pochopíme rozdíl mezi zjevením a přízrakem, ale zajímavá je hlavně upírská historie a genetika. Autor myslel na kladné i záporné vlastnosti postav, takže příběh působí přirozeně díky nastolené rovnováze.

V záhadném fantasy příběhu ve vážnějším duchu nechybí akce, dobrodružství, intriky, drama ani napětí. Lovec démonů je vyprávěn ve třetí osobě a v dobře vyvážené míře kombinuje dialogy s popisy okolí a myšlenkami. Tajemný příběh s hororovými a detektivními prvky s nadpřirozenými bytostmi, které obývají náš svět a někteří z nich mohou cestovat libovolně do jiných, má pro čtenáře připraveno nejedno překvapení a mnoho šokujících událostí.

Kevin Emerson čtenáři připomíná minulé události a rozebírá úvahy hlavního hrdiny, který si není jist tím, co v budoucnu udělá – otevře bránu Nexie a zničí svět nebo úkol odmítne vykonat, protože mu na lidech záleží? Svižný a akční závěr čtvrtého dílu má otevřený konec, který ve čtenáři vyvolá zmatek a spoustu dalších otázek, jako např. co se stalo s jeho bratrem? Kdo za to může? Kdo je ono záhadné zjevení, které se Oliverovi ukazuje? Co je to za rozhodnutí, které jeho rodiče kdysi učinili?

Vydalo: Albatrosmedia – CooBoo