Rob Thurman

Americká autorka Rob Thurman v současnosti píše tři fantasy série: Kal Leandros, Trickster a Chimera. Její první kniha V temnotě vyšla v roce 2006, česky ji vydal FantomPrint v roce 2010. V současnosti už má napsáno deset románů a další kniha Doubletake vyjde v roce 2012.

Ačkoli nepíše pro mládež, její první kniha V temnotě byla nominována na cenu Eliot Rosewater for Excellence in High School Libraries. Což ji pobavilo, protože ona jako první by řekla, že její knihy nejsou pro mládež. Je vidět, že knihovníci a mládež nesouhlasí.

Knihy Rob Thurman jsou plné temné, nekončící akce od začátku do konce, bohaté na čistě ďábelský sarkasmus a ostré jako ostří meče. Hlavní hrdinové jsou většinou psáni z mužského úhlu pohledu. Ve skutečnosti se tajilo, že je ženská autorka, až do vydání třetí knihy, kdy vložila svůj životopis na web. Někteří fanoušci si toho všimli, ale jiní ne, jak se dá usuzovat z jednoho komentáře: „Díky bohu! Chlap konečně píše z mužského úhlu pohledu. Ženy to jednoduše nedokážou.“ Jestli je to kompliment či urážka, není jisté, ale Rob to nerozhodilo a píše dál.

Když byla dotázána, proč užívá mužské jméno, odpověděla, že když jsou její knihy psány z pohledu muže, mohlo by to zmást kupující, když by viděli na obálce ženské jméno. A kromě toho jí rodina a přátelé říkají Rob celý život.

Rob Thurman žije ve státě Indiana. Sama ji charakterizuje jako zemi zvlněných kopců, skotu a divokých krocanů. Stejně jako mnoho jiných autorů byla zprvu nakladateli odmítána. Sama s trochou nadsázky říká, že obdržela zamítavý dopis snad od každého literárního agenta v Americe.

Její tvrdohlavost však nakonec zvítězila, a tak se v roce 2006 dostal čtenářům do rukou první román V temnotě. Ten si okamžitě získal srdce čtenářů a odstartoval tak nejen její literární kariéru, ale také započal rozsáhlou sérii románů ve stylu temné urban fantasy.

Stejně jako mnoho jiných autorů vystřídala po univerzitě řadu různých zajímavých zaměstnání. Některá byla dobře placená, některé ne, ale všechna měla jednu věc společnou: schopnost vysát duši z těla a zanechat vás jako zvadlou zatrpklou slupku. Rob říká: „Ovšem, vypadala jsem stále dobře, ale nezbyla ze mne víc než skořápka mého dřívějšího já. A tak jsem se vrhla na psaní bez jakýchkoli očekávání, a nebylo to štěstí?“ Lidé se jí ptají, jak se jí podařilo vydat své knihy, a ona odpovídá, ať zavolají do Vatikánu, protože podle ní se jednalo o zázrak.

Rob Thurman je velkou milovnicí psů. Její motto zní: „Jak vůbec může někdo existovat bez psa?“

Tvorba:

Série:
Kal and Niko Leandrosstudie série
1. V temnotě – Nightlife (2006) – ukázka, recenze
2. Měsíční svit – Moonshine (2007) – ukázka, recenze
3. Běsnění – Madhouse (2008) – ukázka, recenze
4. Přání smrti – Deathwish (2009) – ukázka, recenze
5. Mršina – Roadkill (2010) – ukázka, recenze
6. Blackout (2011) – Blackout
7. Doubletake (2012)

Trickster
1. Trick of the Light (2009)
2. The Grimrose Path (2010)
Barmanka Trixa se v Las Vegas zaplétá do záležitostí andělů i démonů. Trixa se musí rozhodnout, na jakou stranu se přidá a zač je ochotná bojovat.

Chimera (Korsak Brothers)
1. Chimera (2010)
2. Basilisk (2011)
Sci-fi thriller. Stefanův mladší bratr Lukas byl před 10 lety unesen. Když jej Stefan konečně nalezne, zjistí, že jeho bratr už je někdo jiný – vytrénovaný, geneticky upravený zabiják. Ti, co ho vytvořili, udělají cokoli, aby ho získali zpět.

Antologie:
Wolfsbane and Mistletoe (2010) – povídka Milk and Cookies (příběh o tom, co by si vlkodlačí děti přály najít pod stromečkem)

Zdroj: www.robthurman.net

(aktualizace 2.6.2013)