Ilona Andrews: Magie spaluje

S žoldačkou Kate Daniels se vracíme v románu Magie spaluje do blízké budoucnosti v Atlantě. Magie stále nabývá na síle, místo pravidelných vln střídajících se s Techem nastávají přímo mohutné magické erupce, a tak sebeovládání všech nadpřirozených bytostí drží na vlásku.

V sídle Smečky – Pevnosti – kdosi ukradl mapy, Pán šelem Curran proto požádá Kate, aby se pokusila zloděje najít. Pátrání ji zavede k obrovské skládce kovového odpadu v podzemí pod Úly (karavanové „sídliště“), kde sice na zloděje natrefí, ovšem kvůli jeho schopnosti mizet v mlze jej nelze chytit levou zadní. Magie je naštěstí Kate nakloněna, a tak mu vytrhne alespoň ty mapy. Větším objevem na podivně působícím místě je jednak hluboká díra v zemi, jednak dívka Julie, které se ztratila máma – čarodějka z kultu Sesterstvo vrány. Kate se v rukou střádají různé dílky a ona tohle puzzle musí složit co nejdříve dohromady. Proč se ve městě objevují mořští démoni pasoucí po Juliině medailonku? Kam se ztratily čarodějky z kultu? Komu slouží zloděj map Bran? A kam vede ta hluboká díra?

Kate má zkrátka problémů nad hlavu, náctiletou holku na krku a pak je tu samozřejmě ještě Pán šelem, jehož Kate nedokáže neprovokovat a nevytáčet, což zrovna v době magických erupcí není šťastný způsob, jak se udržet naživu. Rozzuřený lev není koťátko na hraní, tím spíš když od něj něco potřebujete. A Kate slíbila Curranově expřítelkyni Myong, že se přimluví, aby Curran svolil k svatbě mezi Myong a Crestem (Katein bývalý nápadník z Magie mrtvých). Bůhví proč si Myong myslí, že Kate má na Currana vliv.

Dobrodružná akční zápletka letí závratnou rychlostí, hrdince se vrší jeden problém na druhý, neustále čelí útokům a při tom všem se ještě snaží ochránit dítě a neskončit ve lví posteli. Autoři Ilona a Andrew Gordonovi, skrývající se pod pseudonymem Ilona Andrews, zpočátku Kate ženou od čerta k ďáblu jako ubohou slepičku zachraňující kohoutka ve známé pohádce. I tentokrát ji provází mladý vlkodlak s temnou minulostí Derek, jehož schopnosti jsou díky erupci na vzestupu (že by skončil jako alfa?), a upír řízený Pánem mrtvých Ghastekem. Vtipné hlášky postav jsou na denním pořádku, stejně jako neustálé hádky s Curranem, což dodává vyprávění šťávu.

Závěrečná bitva o záchranu světa je velkolepá, ačkoli s sebou přinese i bolestné ztráty. Autoři stejně jako minule v Magii mrtvých přimíchali do příběhu velkou dávku magie a množství mytických stvoření. Normální, magií nepolíbení lidé se v románu téměř nevyskytují, maximálně jako nevinné oběti šarvátek mezi nestvůrami. Je libo procházku v trávicím ústrojí obrovské želvy? Žádný problém, vítejte v magií nasáklé Atlantě.

Chcete-li se náramně dobře bavit, máte-li rádi knihy, u nichž se stránky otáčejí téměř samy, jste-li zvědaví na další dobrodružství svéhlavé Kate, která se do všeho žene podle hesla „dvakrát řež, jednou měř“ a až později myslí na následky nebo se omlouvá za unáhlené řeči (nejčastěji Curranovi), neváhejte a ponořte se do jedné z nejlepších urban fantasy sérií, které současný trh nabízí, tedy do dalšího dobrodružství žoldačky Kate Daniels, tentokrát v knize Magie spaluje.

Vydal: Fantom Print; 2011

Ukázka z knihy
Recenze Magie mrtvých
Rozhovor s autory