Patricia Briggs: Stříbrná relikvie

Taky vždycky žasnete nad krásnými obálkami Daniela Dos Santose? Nelze než pochválit nakladatelství Fantom Print za to, že originální obálky knih Patricie Briggs použilo i pro česká vydání. Cožpak by Mercy někdo uměl vystihnout lépe? Na obálce Stříbrné relikvie čtenářům Dos Santos odhaluje víc než obvykle – kniha, kterou drží v rukou naše známá opravářka německých aut, se stává totiž středobodem dění…

…i když to tak ze začátku nevypadá. Mercy má potíže vyrovnat se s pouty vázajícími ji skrz Adama ke smečce. Některým vlkodlakům stále vadí, že musí mezi sebou snášet kojota, a kdosi z nich se nabourá Mercy do hlavy. Závažnějším problémem se ale pro Mercy stává její spolubydlící, první láska a dobrý přítel v jedné osobě – vlkodlak Samuel. Staří vlci mohou „zvlčet“ a Samuel odsouval řešení svých vnitřních trápení vynuceným soužitím s Mercy. Ani to však, jak se zdá, už nestačí. Její blízkost není pro něj dostatečnou motivací dál žít. Jenže když chce něco Samuel, neznamená to ještě, že to chce i jeho vlk Sam. Ten má vlastní hlavu a přebírá velení, když se Samuel pokusí o sebevraždu. Jak se v této situaci zachovají Bran a Adam?

Prostřednictvím Samovy rebelie autorka osvětluje své chápání vlkodlactví, a tudíž i reakce hlavní hrdinky na stav, kdy ví, že kontrolu těla převzal vlk. Ukazuje ho jako dvě osobnosti v jednom těle, kdy každá může mít jiné cíle. Nevzpomínám si, že bych se někdy v moderní urban fantasy s podobným pojetím setkala (pokud vy ano, dejte vědět), většina autorů prostě vlčí mysl představuje jen jako divočejší formu lidské mysli. Přijde mi to jako zajímavý prvek, protože najednou dostáváte v příběhu o charakter navíc.

Výprava za královnou víl je podle mne nejméně povedenou částí knihy, přes zamýšlenou nebezpečnost postrádá napětí, což je pro jinak dobře rozjetý příběh škoda. S fae mám navíc jako čtenář problém, protože mívám pocit, že pro jejich svět a magii neexistují pravidla a hranice, že je vše možné, a autorka tak může v příběhu utéct do bizarních, snových výjevů, a Patty Briggs je dokonce využila pro vysvětlení pout smečky.

V závěru knihy se zdá, jako kdyby autorku někdo hnal, aby už to co nejdříve ukončila, protože nejen záležitost s relikvií, ale i Samuelovy potíže jsou vyřešeny až příliš jednoduše. Možná by pomohlo, kdyby spisovatelka nenechala Mercy upadat do bezvědomí, protože když se probudí, je už po všem, a čtenář tak přichází o jakoukoli pořádnou akci.

Dostáváme rozevlátý příběh, nabitý emocemi a osobními problémy hrdinky a jejího přítele, který spíš ocení dámská část čtenářstva, jež bude Mercy držet pěsti, aby dokázala v Samuelovi probudit chuť do života a zároveň neztratila Adama, který kvůli ní neváhá skočit do ohně (doslova). Pokud máte rádi Samuela a zajímá vás jeho osud, tuto knihu nesmíte minout.

Patricia Briggs v jednom rozhovoru řekla, že nerada nechává svým příběhům otevřené konce, že se vždy snaží, aby každá její kniha mohla být čtena samostatně. Zároveň však připouští, že navazuje na události z předchozích dílů, a to je i případ Stříbrné relikvie. Knihu, kterou fae hledají, si Mercy vypůjčila, když se snažila dostat z vězení Zeeho v knize Železný polibek. Dá se tedy říci, že autorka nenavazuje přímo, ale ob díl. Na události ze Zkřížených hnátů naváže zase v Říčním znamení. Takže rada pro čtenáře – raději čtěte všechny díly, jinak přijdete o souvislosti.

Vydal: Fantom Print; 2011