J. R. Ward – Milenec z věčnosti

Druhý díl romantické, temné fantasy série Bratrstvo černé dýky nás znovu zavádí do nebezpečných uliček Caldwellu ve státě New York. Jaký osud v nich čeká na upírského válečníka Rhage?

Ano, opět tu máme vyloženě ženskou upířinu od americké autorky J. R. Ward. V prvním díle Milenec z temnot nám představila svět, ve kterém jsou upíři reálnou avšak tajnou součástí společnosti. Lidé o nich nemají tušení, ale ani o bezduchých vojácích Vyhlazovací společnosti, která má na upíry spadeno. Jejich válka trvá už staletí a několik upírských válečníků bylo vybráno Stvořitelkou, aby svou rasu bránilo před vyhynutím. Říkají si Bratrstvo černé dýky.

Rhage je pro svůj okouzlující vzhled a úspěch u žen přezdíván Hollywood, v jeho nitru se však skrývá krvežíznivá stvůra, před kterou ani jeho bratři nejsou v bezpečí. Rhage totiž naštval Stvořitelku a ta ho potrestala opravdu důkladně. Při velkém rozrušení způsobeném vztekem či bolestí se promění v mohutného draka, což je účinná zbraň proti bezduchým ale smrtelné nebezpečí pro jeho blízké. Aby uvolnil nahromaděnou energii, vyhledává Rhage každou noc rvačky a ženské.

Mary pracuje v advokátní firmě a po večerech vypomáhá na krizové lince pro sebevrahy. Jednou na tu linku taky volala, její život totiž provází utrpení. Musela se starat o těžce nemocnou matku a když zemřela, zjistili lékaři, že má Mary leukémii. To jí však nebrání v tom, aby pomáhala ostatním. Jednou večer ji doma vyhledá němý kluk John, který Mary občas volává, aby poslouchal její uklidňující hlas. Setká se tak i s Maryinou sousedkou Bellou, která v něm pozná upíra před proměnou. Sama je taky upírka, ale to Mary netuší. John je sirotek a o svém „upírském dědictví“ nic neví, proto Bella hledá pomoc u Bratrstva. A mimoděk tak zatáhne Mary nejen do světa upírů, ale neodvratně také do Rhageovy náruče.

Umíte si asi představit, že vztah mezi vznětlivým, arogantním Rhagem a tichou, smrtelně nemocnou Mary není procházka růžovou zahradou. Rhage si uvědomuje nebezpečí, které v něm dřímá, zároveň však není schopen na Mary přestat myslet, přestože ona ho odmítá. Když jí hrozí nebezpečí od bezduchých, tak neváhá a přes výslovný zákaz Bratrstva ji přivede do jejich sídla, za což je bolestivě potrestán, zároveň je však na pár hodin zbaven svého prokletí, čehož s Mary náležitě využije. Pouto jejich lásky však narušuje jak jeho stvůra, tak její nemoc. Čeho všeho se bude muset Rhage vzdát, aby ji zachránil?

Autorka vytvořila silně romantický a erotický fantasy příběh, který není tak akční jako díl první, přesto ani tady nejsou boje s bezduchými vynechány. Hlavní důraz je však kladen na vztah dvou hlavních postav, který je mnohem komplikovanější a barvitější, než byl ten mezi Wrathem a Beth. I když je to emočně laděné, tak má příběh spád, velkou dávku humoru a napětí. 

Johnův příběh působí jakoby navíc, je to však počátek jeho pouti, která se jako červená linka povine všemi díly až do nedávno vydaného osmého, který se mu věnuje už naplno. Tak toho kluka určitě nepřehlížejte, pozornost si vzhledem k dalším pokračováním zaslouží. Autorka nás taky pomalinku připravuje na třetí díl, když nahlíží do duše Zsadista a upírské šlechtičny Belly, tentokrát tedy nechává trochu pootevřený závěr.

Pokud se vám líbil první díl, vůbec neváhejte, série má vzestupnou tendenci. A pokud sérii ještě neznáte a máte rádi romantiku s velkou dávkou tajemna, napětí a erotiky, zakousněte se do Bratrstva černé dýky.

Původní název: Lover Eternal
Nakladatelství: Baronet
Překlad: Jiřina Stárková
Rok vydání: 2010
Vazba: pevná
Počet stran: 464
Cena: 299 Kč

Koupit knihu