Charlaine Harrisová

Mnozí z vás sledují televizní seriál True Blood (Pravá krev), někteří možná začali číst i knižní předlohu The Southern Vampire Mysteries, kterou má na svědomí americká spisovatelka Charlaine Harris. Tak se podívejme na tuto autorku trošku blíž.

Harris

Charlaine Harrisová publikuje své romány již více než 25 let. Narodila se v deltě Mississippi (*25.11.1951) a vyrůstala mezi poli bavlny. Teď žije v jižním Arkansasu se svým manželem, třemi dětmi a třemi psy.

Ačkoli jejími prvními výtvory byly většinou duchařské příběhy, když nastoupila na Rhodes College v Memphisu, začla psát poezii a hry.  Po vydání prvních dvou knih se rozhodla začít psát série. První kniha Real Murders o knihovnici Auroře Teagardenové, získala nominaci na cenu Agatha (americká literární cena pro spisovatele detektivních a krimi románů).

Charlaine brzy hledala další výzvu a výsledkem byla mnohem temnější série o Lily Bardové.  Knihy jsou zasazeny do města Shakespeare v Arkansasu a jejich hrdinkou je žena, která se učí žít s následky přeživšího útoku (knihu Vražda v Shakespearu vydalo u nás nakladatelství Baronet v roce 2005).

Když si Charlaine začala uvědomovat, že žádná z těchto sérii neohromí literární svět, rozhodla se napsat knihu, kterou vždycky chtěla. Ani tradiční detektivku, ani čistou scifi nebo romanci. Kniha Dead Until Dark (Mrtví do soumraku) prolomila hranice žánru a učarovala čtenářům. Každá další kniha o Sookie Stackhouseové, barmance z Louisiany, telepatce a přítelkyni upírů, vlkodlaků a různých dalších kreatur, láká víc a víc čtenářů. The Southern Vampire Mysteries jsou publikovány v Japonsku, Británii, Německu, Řecku, Španělsku, Francii, Rusku a teď i v České republice.

Charlaine stvořila i další literární hrdinku Harper Connelyovou, která byla zasažena bleskem, čímž získala zvláštní schopnost nalézat mrtvá těla a zjistit, jak oběti zemřely.

Autorka je členkou celé řady amerických literárních klubů, např. Mystery Writers of America, Sisters in Crime, American Crime Writers League, Arkansas Mystery Writers Alliance.

V tomto videu z roku 2008 autorka mluví ke členům Science Fiction Society of Northern New Jersey o nabídkách na film a o tom, jak se rozhodla prodat práva na Sookiin příběh Alanu Ballovi, který stojí za seriálem Pravá krev (True Blood).

 

Životopis přeložen z oficiálních stránek autorky:
http://www.charlaineharris.com/biography.html