Ztraceni v Karpatech

Recenzovat album z roku 1998 Ztraceni v Karpatech od našich mistrů gothického rocku XIII. Století je jedna radost. Deska obsahuje pouze 7 písní, za to se jedná o samý hit. Už tu padla věta, že Petr Štěpán je prostě dokonalý?

XIII. Století - Ztraceni v Karpatech

Hned první píseň Vampires je chytlavá, rocková a pro mě osobně i krásná. Podmanivá melodie a kytarové ryfy je v této písni něco, co možná působí místy přímočaře, ale tato skladba má prostě za cíl zaujmout. Zato Vlčí žena je klávesovější skladba se zvučným zpěvem a melodickým refrénem.

Hit střídá hit a Vítr z Karpat je klidnější rytmickou písní, kterou řadím k jedné z nejlepších na albu. Jsem schopen tuto romantickou baladu poslouchat stále dokola třeba hodiny, mistrný text Petra Štěpána a jeho temný hlas je prostě neuvěřitelný.

Candyman je píseň poněkud vytržená z kontextu a je to jediná píseň, která se mi z tohoto alba nelíbí, přestože požadavky každého druhého rockera by určitě splnila. Dům kde tančí mrtví je opět klidnou skladbou se zpěvným refrénem a příjemnou klávesovou linkou.

Předposlední Testament je složitou, ale neméně krásnou písní, která otevírá místo bezpochyby největšímu hitu XIII. Století v celé její historii. Mistrná Elizabeth je bezchybná kultovní píseň, která se stala hymnou pro mnohé gotiky a hraje se v klubech celé Evropě. Neuvěřitelně chytlavá píseň dokázala ke XIII. Století přitáhnout lidi, do kterých bych to v životě neřekl. Tato píseň bude žít i dávno po nás a já ji vzdávám hold.

Ztraceni v Karpatech je moje nejoblíbenější album ,předčit ho dokáže snad jenom Karneval, což je vlastně výběr těch největších hitů. Takže až budete chtít kamarádovi nebo kamarádce ukázat kouzlo gothického rocku, neuděláte chybu, pokud začnete zde.