Blade 1

Někdy se stane, že recenzent předmět svého posuzování odstřelí. A to doslova. Mě se to doposud ještě nestalo, ale všechno je holt jednou poprvé. A zarytým fanouškům Bladea zbudou jen oči pro pláč.

Blade_1_soudtrackPatřím ke skupině, jež má filmového Bladea docela v oblibě. Jednička byla super, dvojka měla skvělý příběh a trojka…hm…ta byla díky Ryanu Reynoldsovi alespoň zdánlivě vtipná.

Na soundtrack k jedničce jsem byla přinejmenším zvědavá. Mám sice v oblibě symfoniální skladby a ty aby člověk v Bladeovi pohledal, ale proč nezkusit pro změnu něco trochu jiného? Tak co nám to vlastně páni producenti vypotili?
První song, který jsem si sama pro sebe pojmenovala I´m different, byl takovým slabším rozjezdem, ale řekla jsem si – proč ne, nějak se začít musí. Pak přicházel jeden rap za druhým, až na pár světlých výjimek jeden nudnější než druhý.
Přesto jsem s nadějí poslouchala dál. Po už asi sedmé rapové písničce jsem to málem vzdala, ale zatnula jsem zuby, že to vydržím. Přeci jenom nejsem jedna z těch, do dělají recenzi, aniž bych si něco poslechni/přečetli/shlédli až do konce.
Co když se to zlepší? Co když mi něco unikne? Naneštěstí toto nebyl případ Bladea 1. Rap se táhne celým soundtrackem, písničky prakticky nerozeznatelné od sebe. Musela bych poslouchat opravdu dlouho a soustředěně, aby se mi je podařilo přiřadit k názvům.
Kdybych sem tam nezachytila slovíčka jako bloodsucker či vampires, ani bych nevěděla, že poslouchám hudbu k upířímu trháku. Jedinou písničkou, o které mohu s čistým svědomím říct, že se mi opravdu líbila a poslechnu si ji i někdy příště, je Confusion od New Order. Pro ty, co netuší, oč jde – jedná se „o to fajnové techno“, jež hraje, když Blade vtrhne do upířího klubu.
Možná, že neumím ocenit rap – připouštím, že ten styl opravdu nemám v lásce – ale i mému neškoleného sluchu neujde, že většině songům chybí ona nutná dávka invence, která dělá z obyčejné hudby zapamatovatelnou hudbu.
Mé hodnocení je holt takové, jaké je a to mu výrazně pomohl Confusion. Pro milovníky symfoniálek je tento soundtrack totální ztrátou času a nemá cenu jej shánět. Fanoušci rapu ho možná ocení víc.
P.S.: Zajímalo by mě, kde Amíci chodí na tak šílené názvy kapel. Nebo že by to byli rapeři osobně? Čert ví…
Hodnocení: 20%

Seznam skladeb

01. The Edge of the Blade – Mystikal
02. ½ & ½ – Gang Starr Featuring M.O.P.
03. Blade – KRS-One Featuring Channel Live
04. Fightin´ a War – Down 2 Earth Featuring Rome
05. Reservations – P.A.
06. Gangsta Bounce – Wolfpak
07. Things Ain´t the Same – Kasino
08. Deadly Zone – Bounty Killer Featuring Mobb Depp & Rappin´ Noyd
09. Blade 4 Glory – Majesty Featuring Bizzy Bone
10. Stricly Business – Mantronik vs. EPMD
11. Wrek Tha Discothek – Roger S. Featuring Soulson
12. Confusion – New Order
13. Playing with Lightning – Expansion Union
14. Dig This Vibe – DJ Krush
15. Dealing with the Roster – Funkie XL