V jámě lvové – poslední epická bitva UTSS Salamis

Válka s korzáry vstoupila do druhé dekády, ale lidstvo získalo spojence z řad mimozemské civilizace Sépianů.

Přestože Korzáři nikdy nenavázali se Sépiany či lidmi diplomatický kontakt, podařilo se vesmírným sondám zjistit polohu domovské planety Korzárů a spojenecká flotila míří na její orbitu. Bitva to bude krutá a nelítostná, protože i nepřátelé stahují všechny své lodě k obraně Nassau.

Po nezbytném, ale zábavném úvodu popisujícím společné cvičení pozemních sil a mariňáků rozjel Jakub Mařík dvě dějové linie. Tou první je výše avizovaná letecká bitva na orbitě korzárské planety. Znovu se setkáváme s některými členy posádky UTSS Salamis, ale poznáme i nové tváře.

Autor nikoho nešetří, a pokud jste si za ty čtyři roky našli mezi posádkou své oblíbence, budete trnout, jestli přežijí, nebo bídně zahynou. Tady létají vesmírným vakuem torpéda a z nebe padají mezihvězdné koráby jako padlí andělé. Naštěstí autor ví, že kniha není velkofilm, nesoustředí se pouze na manévry vesmírných lodí, ale nabídne pohled i mimo kapitánské můstky.

Epické souboje hvězdných korábů se střídají s osobními boji techniků a lékařů na jejich palubách. To dodává příběhu sympaticky lidský rozměr. A i na ten očekávaný mariňácký výsadek dojde, jen bude mít trochu jiný průběh, než všichni zúčastnění očekávali.

V druhé dějové lince se autor překvapivě věnuje historii. V několika kapitolách sledujeme zrod korzárské hrozby, tedy jak vlastně došlo k úplně prvnímu nakažení nanity. Někomu to může připadat jako zbytečné zdržování a odskakování od finálního střetnutí, ale jde o jeden z nejzákladnějších stavebních kamenů celé série a je jen dobře, že i otázka zrodu korzárské hrozby nezůstala nezodpovězena. Autor dokáže udržet čtenářovu pozornost až do překvapivého závěru.

Lodí na obou stranách barikády je více než hvězd na nebi, proto najde čtenář na konci knihy jejich seznam. Jakub Mařík je rozdělil podle tříd a každé přiřadil speciální jméno. Je to takový pěkný autorův dárek pro zvídavé čtenáře, protože když si vygooglíte jména oněch plavidel, dozvíte se leccos zajímavého nejen z vojenské historie.

„You will hear the shout of victory
You will hear the shout of victory
You will hear the shout of victory
When the stars begin to fall.“

Všichni fanoušci očekávali velkou vesmírnou bitvu zakončenou epickým výsadkem mariňáků pod vedením majora Gelua, ale autor si pro ně připravil něco trochu jiného. Přesto je román V jámě lvové důstojným završením pětidílné ságy a nám nezbývá než se těšit na povídkovou sbírku ze světa UTSS Salamis, kterou pro nás nakladatelství Mystery Press chystá.

Vydal: Mystery Press, 2024
Obálka: Tomáš Flak
Vazba: brožovaná
Počet stran: 440
Cena: 399 Kč