Veronika Matysová: Hodina psodava

Co je tajemný řetězec Osmi? A jak souvisí s planetou Framor? Na tohle bude muset Runa Tor-Ran najít odpovědi dřív, než ji nepřátelé zneužijí pro své ničivé plány.


Veronika Matysová
už napsala několik knížek pro děti a románů pro mládež ze současného světa. V Hodině psodava zavítala do žánru fantastiky pro mladé. Její nový román nabízí prvky sci-fi, military a tajemnou planetu zvanou Framor. Na ní žije několik různých národů s vlastní kulturou, historií a schopnostmi. Jedním z nich jsou Arhené (hanlivě přezdívaní Fríkové), kteří se rozhodli po generacích útlaků založit vlastní stát a nyní podnikají vojenské výboje proti sousedům.

Mladá Runa je Rynanka, ale stejně jako mnoho dalších dětí a mladistvých je unesena do nepřátelského Arhenu. Rodiny takových dětí jsou bez milosti zabíjeny a samotné děti čeká krátký život otroků na místě, kde jimi nepokrytě opovrhují. Runa se dostane do domácnosti generála Hratona a spřátelí se s jeho synem Ahorem. Ani jeden z nich netuší, že existuje někdo mocnější a ambicióznější, kdo v nich vidí obyčejné figurky na šachovnici. A o jejich plánech by se jim nesnilo ani v nejdivočejších snech či nočních můrách. Runa má neuvěřitelné štěstí a dokáže plány nepřátel náhodně narušovat, o čemž ani sama pořádně netuší. Její vlastní plán je jednoduchý. Uprchnout zpět do Rynaru, ale předtím zachránit všechny děti, které byly unesené spolu s ní.

Veronika Matysová si dala neskutečnou práci s vymýšlením svého světa, jednotlivých národů, jejich vztahů, dovedností a zvláštností. O to je horší, že své úsilí nedokázala plně využít, což by se dalo pochopit u autorské prvotiny, což ale Hodina psodava není.

V románu se střídá několik časových rovin: Runina přítomnost, její vyprávění o minulých událostech a občasné odbočky k některé z předchozích osmi generací. Tenhle mix může být hůře stravitelný sám o sobě, ale jedním z opakujících se motivů je, že autorka nechá zemřít vedlejší postavu, a teprve o několik stránek dál ji čtenářům pořádně představí. Zkuste si někoho oblíbit a fandit mu, když je už nějakou tu stránku mrtvý.

V příběhu se objevují zajímavá místa, předměty či události, velmi rychle však vyzní do ztracena a skoro to vypadá, že si s nimi sama autorka nevěděla rady. Námět samotný vůbec není špatný, ale zpracování se úplně nevydařilo. Možná by pomohlo celý příběh natáhnout do více částí a s některými místy a legendou o kameni Rii, řetězci Osmi a Arhenech si víc pohrát.

Hodina psodava zanechala pootevřená zadní vrátka, tak možná jednou nadejde čas a autorka se k některé z postav vrátí nebo doplní svět o nový příběh, protože po té práci, co ve světě Framor odvedla, by byla škoda ho úplně zahodit.

Ukázka

Vydala: Fortuna Libri, 2022
Vazba: pevná
Počet stran: 400
Cena: 499 Kč