Knižní novinky: říjen 2022

Připravte se na podzimní záplavovou vlnu nových knih z žánru fantastiky. Co vyjde v říjnu?

Lucie Lukačovičová: Čepel Azylu

„Použij cokoli, co funguje, a přežij!“ – to je heslo lovců nadpřirozených monster. Lovec samotář Benedikt musí opět přistoupit na spolupráci s loveckou organizací Azyl, když vyšetřuje zmizení ducha a vraždu exorcisty. Případ ho zavede ze současné Prahy do Španělska a k setkání s temperamentní lovkyní, která touží po pomstě.
Vydá: Epocha

Miroslav Žamboch: Samarkand

Lidé válku o svůj svět definitivně prohráli. Stali se otroky, lovnou zvěří, chovným dobytkem nových pánů – upírů, nestvůr, psychopatických bohů, démonů a dalších tvorů, pro něž není v žádném lidském jazyce jméno.
Smířil jsem se s tím stejně jako ostatní. Přežít v Samarkandu, v sídle nových vládců světa, je ještě těžší než jinde. Ale já jsem šťastný. Miluji svou krásnou ženu a těším se na dítě, které chová pod srdcem. Udělal bych pro ně všechno.
Vydá: Triton

Jiří Sivok: Líp už bylo

Dvanáct let po atomové sprše.
Osm let po všudypřítomné temnotě jaderné zimy.
Šest dlouhých roků od doby, kdy lidé zjistili, že z nitra planety Země uniká plyn hubící plody v tělech matek.
A pak je tu Cappy. Jako jeden z mála přežije útok ruských nájezdníků na Temelín a chce se dostat zpět do Českých Budějovic.
Cesta je však nebezpečnější, než si dokáže přestavit.
Neuvědomil si totiž, že…
LÍP UŽ BYLO.
Vydá: Golden Dog

Dana Beranová: Zpěv Straky

Ve světě bez naděje ani hlas pravdy nezní líbezně.
Když se šílený a mocichtivý vladař rozhodl vyvraždit všechny, které nemůže přeměnit ve vojáky, stalo se ze světa místo bez vědy, umění a také bez naděje. Místo, kde není snadné nabízet útěchu.
Pro mladou čarodějku Heniku se však právě to stalo smyslem života. Zavržená vlastní tyranskou matkou, ale se svými jedinými přáteli — spolehlivou klisnou Potvorou a strakou, která skrývá nejedno tajemství — pomáhá všude tam, kde je zapotřebí jejích léčitelských dovedností. Ať už pobývá ve městě, jehož brány není možné opustit, u oddílu dětských vojáků s velice podivným úkolem, či na hradě, kde se objevilo nadmíru podezřelé novorozeně, vždy musí pečlivě zvažovat, co může ztratit a co získat.
Bolest a utrpení mívají totiž rozmanité podoby, ale muka v duších se navzájem až překvapivě podobají. Ale právě tyto rány se hojí ze všech nejhůř. A je na Henice, aby přišla na to, jak lze zemi a její obyvatele vyléčit.
Vydá: Host

Jakub Petr Kos: Archanděl – Krvavá křídla

Andělé posedlí mocí versus nelítostní draci.
Baendictiel je archandělka. Jedna z těch, kteří vládnou celému světu – světu, v němž život smrtelníka nic neznamená. Světu, nad nímž slunce nikdy nezapadá, a přece je v něm tak temno. Andělé vládli Hillandonu celá staletí. Neštítili se zbarvit svá křídla doruda, aby dostali, co chtěli. Nyní však musí čelit hrozbě, při které bude nejspíš prolita pro změnu jejich krev. Přichází válka, věční padají z oblohy a Baendictiel je připravena bojovat. Jenže možná všechno není tak prosté, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pavučina lží, kterou nad městem v oblacích utkali cherubíni, se začíná trhat a pravda otřese přesvědčením nejednoho nebešťana.
Vydá: CooBoo

Veronika Matysová: Hodina psodava

Mladá Rynanka Runa je unesena do znepřáteleného Arhenu. Netuší však, že to není jen pomsta jejím rodičům-povstalcům, ale zároveň součást velkého plánu, jehož cílem je zničit svět v jeho současné podobě. Přátelství, láska, ale i bolestná zrada ji čekají na cestě za záchranou sebe sama i ostatních.
Vydá: Fortuna libri

Kristina Haidingerová, Roman Bílek (eds.): Bizarropolis

Antologie nespoutané fantastiky – česká odpověď na bizarro fiction, americký undergroundový fenomén posledních let. Přijměte pozvání do podivuhodného města, které tepe neotřelými nápady a výstředními vizemi, kde se snoubí vysoké s nízkým, hrůznost s humorem.
Třináct dosud nepublikovaných povídek českých autorů a jako bonus Lízománie, sladká tečka z pera duchovního otce bizarra.
Autoři: Petr Boček, Michaela Kubíčková, Jiří Sivok, Karel Doležal, e. corché, Martin Novák, Vilém Koubek, Ivan Adamovič, Tomáš Marton, Xerodoth Sigmius, Ondřej Doležal, Petr Stančík, Roman Bílek a jako bonus Carlton Mellick III.
Vydá: Carcosa

Adrian Tchaikovsky: Střepy Země

Válka skončila. Její hrdinové jsou zapomenuti. Až do jednoho náhodného objevu…
Aby zachránili svůj druh, vytvořili lidé po zničení Země bojovou elitu – zdokonalené lidské bytosti s implantovanými vylepšeními. Jedním z nich je Idris. Od chvíle, kdy ho ve válce přetvořili, nezestárl, ani neusnul.
Jednoho dne však mimozemští agresoři, Architekti, zmizeli – a Idris a jemu podobní se stali zbytečnými. Kdysi hrdina lidstva se od té doby protlouká na nezávislé záchranné lodi, aby se vyhnul nežádoucí pozornosti.
Když Idris a jeho posádka objeví ve vesmíru podivné, opuštěné dílo Architektů, získají něco, co má nevyčíslitelnou hodnotu, a pro co by mnozí zabíjeli. Pronásledováni gangstery, kulty a vládami, se řítí napříč galaxií a hledají odpovědi.
Vracejí se Architekti? A pokud ano, proč?
Vydá: Planeta9

Becky Chambersová: Žalm pro divostrojné

Mají-li lidé vše, co si přejí, záleží na tom, aby měli ještě víc?
Na měsíci jménem Panga kdysi dávno lidé pro svůj blahobyt využívali práce robotů. Jednoho dne se však stalo něco nečekaného — roboti nabyli vědomí a rozhodli se uchýlit do divočiny, daleko od lidských továren, aby poznali svět v celé jeho lidmi neposkvrněné kráse. Po dlouhých staletích odloučení, kdy už z robotů ve světě lidí nezbylo víc než legendy, však nastal čas. Čas dozvědět se, jak se lidem daří. A co potřebují.
Mezitím se lidé naučili poradit si sami. Věnují se farmaření, řemeslům nebo práci v klášterních řádech. Jako například Echo. Stará se o klášterní zahrady, ale cítí, že život ve městě není to pravé. Proto se rozhodne cestovat po venkově a provádět čajové obřady. Nespokojený vnitřní hlas však stále neutichá, a tak zbývá jediné — vydat se k hranicím, kde začíná divočina. Právě tam, kam míří i první robotí vyslanec do světa lidí. Dokáže vypátrat, co lidé potřebují, když se zdá, že to nevědí ani oni sami?
Vydá: Host

Richard Matheson: Zmenšující se muž

Den za dnem, centimetr po centimetru se Scott Carey zmenšuje. Jde o nezastavitelný proces v důsledku vystavení jeho těla podivné radiaci. Carey se nejprve pokouší pokračovat v jakémsi normálním životě, žena a děti se mu však nezadržitelně vzdalují. Poté, co ztratí veškerý kontakt s lidmi, jsou mu hmyz a pavouci obřími protivníky. A i to je jen etapa na jeho cestě do neznáma… Dnes už klasická science fiction z padesátých let minulého století je několikrát zfilmovanou, stále působivou připomínkou, že ty nejlepší příběhy odolávají působení času. Richard Matheson zde sleduje základní premisu s neúprosnou, děsivou logikou, jak je mu vlastní. Román navíc doplňuje několik kratších prací, z nichž některé jsou známy díky úspěšným filmovým zpracováním.
Vydá: Argo

Lauren Blackwoodová: Za prokletými zdmi

Po čem srdce nejvíc touží, to prokletý dům zničí…
Andromeda se živí jako debtera — potulná představitelka církve, která provádí exorcismy a bílou magií pomáhá očistit domy a místa od Zlého oka. Když ji mladý dědic Magnus Rochester na podobnou činnost najme, bere to Andromeda jako další rutinní úkol. Avšak poté co do nevlídného sídla uprostřed pouště dorazí, rychle si uvědomí, jak moc se mýlila. Tentokrát čelí děsivému soupeři, na kterého její schopnosti rozhodně nestačí — a rozum jí velí, aby odtud co nejrychleji zmizela. Jenže mezitím už mezi ní a Magnusem vzniklo silné pouto. Nemůže ho opustit, i když si uvědomuje, že jí zdaleka neříká celou pravdu. A zlo za prokletými zdmi domu nebezpečně narůstá.
Vydá: Host

John Gwynne: Stín bohů

Ty nejlepší ságy jsou napsané krví.
Uplynulo celé století od doby, kdy spolu bohové bojovali a navzájem se vyhubili. Zůstaly pouze jejich kosti, slibující velkou moc těm, kdo jsou dost stateční na to, aby se je vydali hledat.
Vigrídem se šíří zvěsti o válce a osud následuje kroky tří bojovníků: lovkyně na nebezpečné výpravě, urozené ženy toužící po válečnické slávě a otroka, který usiluje o pomstu mezi žoldnéři známými jako Krvopřísežní. Všichni tři budou utvářet osud světa, když na něj opět padne stín bohů.
Stín bohů zahajuje novou epickou fantasy ságu Krvopřísežní, zasazenou v severském světě plném mýtů, magie a odplaty.
Vydá: Host

Matt Haig: Kluk jménem Vánoce

Příběh vypráví o kouzelném bělovlasém vousatém muži, který na Vánoce nosí dětem dárky. Koho by napadlo, že i on kdysi dávno býval malý chlapec? Jmenoval se Nikolas, narodil se o Vánocích a vyrůstal v chudé rodině kdesi ve Finsku. O maminku brzy přišel a tatínek se jednoho dne vypravil s dalšími muži daleko na sever, aby králi přinesl důkaz, že elfové existují. Když se dlouho nevracel, Nikolas se ho vydal hledat. A to je vlastně teprve začátek velkého dobrodružství, v němž důležitou roli sehrají elfové, sob, troll i skřítci a na jehož konci je svět díky Nikolasovi mnohem šťastnější a kouzelnější.
Vydá: Argo

Margaret Rogersonová: Magie havranů

Obyvatelé království víl jsou nesmrtelní. Proměnit v prach se mohou jen v okamžiku, kdy by chtěli cokoli stvořit či vyrobit. Lidé ovládající jakékoli řemeslo se proto těší jejich velkému obdivu.
Isobel je talentovaná malířka a nabídku portrétovat podzimního prince Havrana vnímá jako šanci na skvělou budoucnost. Udělá však strašlivou chybu – do očí mu namaluje smrtelný smutek, slabost, která ho může stát život. Rozzuřený Havran odveze dívku do království víl, kde ji čeká soud. Po příjezdu se ale oba stanou terčem útoku a začnou být odkázáni jeden na druhého.
Isobel má však v rukou mocnou zbraň. Její obrazy dokážou vyvolat city a emoce, což je hrozba, jaké vílí lid dosud nečelil. Použije dívka svoje umění v boji proti vílímu dvoru? Obstojí začínající láska mezi Havranem a Isobel ve světě, kde se za krásou skrývá zkaženost a cena za přežití může být děsivější než smrt samotná?
Vydá: Fragment

Makiia Lucierová: Ve jménu cti

Tři roky živořil Cas v zajateckém táboře. Tři dlouhé roky, během nichž ho všichni považovali za mrtvého. Teď se lord Cassia, prokletý nechtěným darem – schopností vidět mrtvé –, vrací domů krajinou sužovanou černou smrtí a dozvuky války.
Vytoužený klid ho ale nečeká. Hned při svém návratu Cas zmaří pokus o atentát na novorozeného korunního prince, a když je následně pověřen úkolem vraha vypátrat, zaplete se do politických sítí a děsivých tajemství obestírajících královnu Jehan. Při jejich rozplétání se naštěstí může opřít o bystrou mysl krásné Leny.
Mladík pronásledovaný vzpomínkami na prožitá muka je jediným mužem království, který může všechny hádanky rozluštit, a zabránit tak opětovnému vypuknutí války.
Vydá: Cosmopolis

Struan Murray: Sirotci přílivu

Záhadný chlapec. Odhodlaná dívka. Hrozba, která se blíží.
Město je jediné místo, jaké kdy mladá vynálezkyně Ellie poznala. Vždy věřila, že za hranicemi jejího ostrova není nic k vidění. Pak ale příliv vyvrhne velrybu… a z jejího břicha vyleze neznámý chlapec. Občané Města tvrdí, že jde o Nepřítele – boha z legend, který potopil celý svět a nyní má v plánu zničit vše ostatní. Městští Inkvizitoři chtějí chlapce zlikvidovat, Ellie je však odhodlaná dokázat jeho nevinu. I za cenu toho, že odhalí své vlastní nebezpečné tajemství.
Vydá: Fragment

Amy Harmonová: První narozená

Prokleté království, válčící klany a spása z těch nejméně očekávaných míst… Bayr ze Sayloku, bastard, syn mocného a žárlivého náčelníka, je pronásledován kletbou, kterou kdysi vyřkla jeho umírající matka. Zrazená, opuštěná a zřídkakdy milovaná proklela zemi svými slovy: „Od tohoto dne nebudou v Sayloku žádné dcery.“ Bayr, vychovaný mezi Strážci na Chrámové hoře, byl obdařen nadlidskou silou. Ale byl také obdařen převelice laskavým srdcem, které bije pro jediný účel: ochranu Alby, první dívky narozené po téměř dvou dekádách. Nyní spočívá osud Sayloku na Albě a Bayrovi, jejichž pouto se utužuje s každým zašvitořením blížícího se chaosu.
Vydá: Laser

Holly Black: Kniha noci

Můžeš přijít i o vlastní stín. Dekadentní fantasy od autorky série Krutý princ.
Ve světě Charlie Hallové je možné manipulovat se stíny – pro zábavu, pro zkrášlení, ale taky aby člověk získal moc a vliv. Je možné změnit něčí city i vzpomínky, ale práce se stíny má svou cenu a může vám z života ukrást mnohé. Ve stínech se skrývá ta část vašeho já, kterou chcete udržet pod pokličkou, doprovází vás na každém kroku… a někdy má i svůj vlastní život. Charlie je podfukářka a zlodějka, pracuje taky jako barmanka a snaží se vyhýbat nebezpečnému prostředí ilegálního kupčení se stíny. Ale když se jí do života vrátí děsivá postava z minulosti, Charliina přítomnost se promění v chaos a její budoucnost je přinejlepším nejistá. Přinejhorším právě přestala existovat…
Vydá: CooBoo

Anthony Reynolds: Zničení

První kniha z univerza LEAGUE OF LEGENDS. Její rodina, její osud. Camavor je brutální země s krvavým dědictvím. Kam se rytíři říše vydají, tam je následuje masakr. Kalista se to snaží změnit. Když se její mladý a narcistický strýc Viego stane králem, přísahá, že jako jeho věrná důvěrnice, rádkyně a generálka bude mírnit jeho ničivé instinkty. Její plány jsou však zmařeny, když vrahova otrávená čepel zasáhne Viegovu ženu Isoldu a nakazí jí chorobou, na niž neexistuje lék. Pouť na zkorumpované Požehnané ostrovy buď zahrání královnu i zem, nebo je obě uvrhne do věčné temnoty…
Vydá: Laser

Soman Chainani: Vzestup školy dobra a zla

Bitva mezi dobrem a zlem začíná. Dva bratři. Jeden dobrý. Jeden zlý. Společně hlídají Nekonečný les. Společně vybírají studenty do Školy dobra a zla. Společně je trénují, učí, připravují na jejich osudy. A pak se něco stane. Něco neočekávaného. Něco mocného. Něco, co změní všechny a všechno. Kdo přežije? Kdo bude vládnout Škole?
Cesta začíná právě tady. Každý krok je plný kouzel, překvapení a odvážných skutků, které mají otestovat statečnost, věrnost, vaše pravé já. Ale zavedou vás jen na samotný začátek dobrodružství, která se skrývají ve Škole dobra a zla.
Vydá: CooBoo

Xiran Jay Zhao: Železná vdova

Chua-sijská říše po staletí čelí invazi bojových strojů. Jedinou nadějí na obranu jsou kukly, válečné stroje, které v souladu s učením jin a jang dokáže řídit pouze dvojice muž a žena. Dívky bitvu většinou nepřežijí, přesto jsou však ochotné se obětovat, aby přinesly čest svým rodinám. Pokud ale přežijí, stanou se výjimkou – Železnou princeznou. Wu Ce-tchien, holka z chudého pohraničí, na vznešené ideály kašle. Vidí, co je za nimi: stovky mrtvých dívek, které jejich rodiny prodávají jako dobytek na porážku. Když se sama rozhodne narukovat, má jediný cíl: zabít pilota, který zavraždil její starší sestru. Sama netuší, že existuje třetí možnost: vyjít z bitvy jako Železná vdova.
Vydá: Yoli

Vanessa Len: Jenom nestvůra

Mělo to být dokonalé léto. Šestnáctiletou Joann pošlou do Londýna, aby tam strávila prázdniny s výstřední rodinou své zesnulé matky. Podaří se jí získat práci, která ji hrozně baví, a když ji ještě fakt pěkný kolega Nick pozve na rande, jako by se jí splnily všechny sny.
Ale brzy zjistí pravdu. Její rodina není jen výstřední: jsou to nestvůry s děsivými skrytými schopnostmi. A Nick není jen pěkný kluk – je to legendární lovec nestvůr, který udělá cokoli pro to, aby je všechny povraždil. V boji s Nickem je Joan nucena spojit síly s krásným a nemilosrdným Aaronem Oliverem, dědicem jiného rodu nestvůr, který nesnáší její rodinu. Aby zachránila sebe a svou rodinu, bude muset přijmout svou pravou podstatu, to, že je sama nestvůrou. Protože v tomhle příběhu není Joan hrdinkou.
Vydá: CooBoo

Stacey Marie Brown: Divoká říše

Romantická i akční fantasy z dystopické Budapešti, kterou rozdělila válka lidí a víl
Téměř dvacet let poté, co bariéra mezi Zemí a Nezemí padla ve vílích válkách, Budapešť balancuje na okraji propasti. Bitva o dominanci mezi elitními vílami a privilegovanými lidmi ve východní Evropě sílí a předsudky na obou stranách bublají a hrozí nenávistí i násilím. Devatenáctiletá lidská dívka Brexley vyrůstala mezi smetánkou, ale má zlomené srdce. Poté co osiřela, vzal si ji pod křídla generál Markos, se kterým žije v obezděném městě plném potyček o moc a nemilosrdných politických her. Jedné noci se její život změní a Brexley skončí v jednom z nejobávanějších vězení. Halalhaz, Dům smrti, kam sice odsouzenci vstoupí, ale ven už se nikdy nedostanou. Musí se naučit žít mezi těmi nejhoršími zločinci z řad lidí i víl. Vězeňská hierarchie staví lidi na samé dno, kde je jedinou možností, jak přežít, uzavřít spojenectví s vílami. A právě tady potkává velmi pohlednou, ale ďábelskou legendu – Warwicka Farkase. Mýtus mezi vílami i lidmi. Je přesně tak brutální, krutý, arogantní a smrtící, jak se povídá, a vládne celé věznici. Brexley nemůže popřít, že ji to k němu táhne – a že za to možná zaplatí životem. Pokud tedy dřív neumře při Hrách, souboji na život a na smrt, kde zvítězí ten nejlepší
Vydá: CooBoo

Sarah J. Maasová: Rod nebes a dechu (Půlměsíční město 2)

Bryce a Hunt se snaží vrátit do normálu. Povedlo se jim zachránit Crescent City, ale protože v poslední době zažili tolik otřesů, chtějí si hlavně odpočinout. Zpomalit. Zjistit, co je čeká v budoucnosti. Asteriové je zatím nechávají na pokoji, ale s rostoucí aktivitou rebelů se svět opět začíná otřásat. Bryce s Huntem tak čeká volba: mlčet, zatímco jsou ostatní utlačováni, nebo bojovat za správnou věc. A zrovna jim dvěma mlčení nikdy moc nešlo.
Vydá: Cooboo

Lynette Noniová: Zlatá klec (Ranhojička 2)

Opustila jednu klec, jen aby se ocitla v jiné. Druhý díl napínavé fantasy série.
Kiva Meridanová přežila zalindovské vězení i zkoušky utrpením. Opravdová svoboda na ni ale nečeká. Cítí, že jen vyměnila vězeňské mříže za zlatou klec královského paláce. A tak zatímco si zvyká na život v hlavním městě, myšlenky na pomstu ji neopouštějí. Ale za deset let, co byla pryč, se její sourozenci změnili a Kiva brzy zjišťuje, že svá tajemství bude muset chránit nejen před nepřáteli, ale i před vlastní rodinou. Za městskými hradbami mezitím roste napětí mezi rebely a šušká se o rostoucí hrozbě ze strany severních království. Kiva si uvědomuje, že její loajalita je nyní důležitější než kdy předtím. Sama sebe se začíná ptát, komu má být vlastně nakloněna. Aby přežila i tentokrát, bude muset rozplést složitou pavučinu lží. Pokud to nestihne včas, hrozí, že se obě znepřátelené strany nakonec obrátí proti ní a ona přijde o všechno.
Vydá: Fragment

Crystal Smithová: Stříbrný stonek (Krvavá magie 3)

„Přijď a najdi mě.“ To byla poslední slova princezny Aurélie, která Zan nedokáže dostat z hlavy. Ve snaze vyslyšet její volání se proto vydává na dobrodružnou cestu plnou nástrah. Chce Aurélii vyhledat a vrátit jí dar, který pro něj obětovala – vlastní život.
Věci však nejsou takové, jaké se zdají být, a Ebonwildeský les skrývá mnohá nebezpečí, o nichž dosud nikdo neměl ani potuchy.
Vydá: Fragment

Amie Kaufmanová, Jay Kristoff: Aurora hasne

Konec je zatraceně blízko. Třetí díl série Aurora od autorů Illuminae.
Co se stane, když požádáte partu ztroskotanců, aby zachránila galaxii před prastarým zlem? Prastaré zlo samozřejmě zvítězí. Počkat… ne tak rychle. Když se Jednotka 312 naposledy zapletla do mezigalaktické bitvy, všechno se strašlivě pokazilo. Ale jak se ukazuje, ne všechny konce jsou vážně konce. Je v silách týmu navazovat spojenectví, nandat to nepřátelům a tvořit historii ve velkém stylu? Jistě. Ale skutečná záchrana galaxie? Na to bude potřeba zázrak.
Vydá: CooBoo

Kendare Blake: Temné královny Fennbirnu

Přečtěte si dvě novely ze života královen, než je rozdělil boj o korunu.
Nechte se zavést do minulosti, která předcházela ději série Tři temné koruny a přečtěte si dvě novely ze života královen, než je rozdělil boj o korunu. Mladé královny Nahlédněte do dětství trojčat Mirabelly, Arsinoe a Kathariny. Zjistěte, jaké to bylo, když se ještě navzájem milovaly, chránily a neřešily, která z nich se v budoucnu stane královnou. A jak se jejich život dramaticky proměnil poté, co byly rozděleny. Královna věštkyně Legendu o Elsabet, královně věštkyni, která se zbláznila a zorganizovala hrůzné vyvraždění všech tří rodů, zná každý. Co se ale stalo doopravdy? Jaký byl skutečný příběh ženy, jež dokázala předvídat budoucnost, svůj vlastní pád ale nepředpověděla.
Vydá: Fragment

Robert Jordan: Oko světa (Kolo času 1)

„Kolo času se otáčí a věky přicházejí a odcházejí, zanechávajíce za sebou vzpomínky, jež se mění v pověsti. Pověsti blednou v mýty, a dokonce i mýty jsou dávno zapomenuty, když se věk, jež se zrodil, vrátí. Ve třetím věku, věku proroctví, jsou svět a čas v rovnováze. Co bude i co je by mohlo padnout do rukou Stínu.“ V zapadlém Dvouříčí se místní chystají na oslavu jarnic. Do kraje po dlouhé době zavítal nejen forman se spoustou novinek, ale také kejklíř s plnými hrstmi příběhů o hrdinech, velkých láskách i zradách, smutcích i strastech. A je zde také Moirain, jedna z legendárních Aes Sedai, žen schopných ovládat obávanou jedinou sílu. Tyhle svátky budou nezapomenutelné… … jenže bohužel jinak, než by si Dvouříčští přáli. Uprostřed noci zaútočí trolloci, bytosti považované za monstra z mýtů. Temný pán byl sice před mnoha tisíciletími uvězněn, ale pečeti slábnou a on se opět dotýká světa. Jedinou nadějí je dávné proroctví o muži zvaném Drak. Jenže kdo má být oním Drakem? Moirain opouští kouřem a krví pokryté Dvouříčí s pěticí mladých lidí. Všichni se ve světě změní, k dobrému i zlému. A jeden z nich svět zachrání… a také zničí.
Vydá: Laser

Kelly Barnhillová: Zlobryně a sirotci

Šlechetnost a láska jsou hodnoty, které svět potřebuje. Když zmizí, lidské společenství trpí. Čtenáři Kelly Barnhillové, držitelky Medaile Johna Newberyho, už vědí, že její fantasy romány působí mezi ostatními dětskými knihami jako zjevení – nekonečně krásné, dojemné, originální a okouzlující. V Kámentálu, kdysi prosperujícím a klidném městečku plném stromů, vypukne požár, při němž shoří knihovna, centrum moudrosti a pospolitosti. Od té doby to jde z kopce – lidé se vzájemně odcizují, vesnice chudne a chátrá, stromy chřadnou. Zdá se, že jedinou spásou je věčně usměvavý starosta. Vždyť slibuje, že všem pomůže. Lidé netuší, že opak je pravdou, že v kůži starosty se skrývá nenasytný drak. Jen vzdělané a chytré děti z místního sirotčince a laskavá zlobryně žijící na okraji vesnice tuší, jakou hrozbu starosta pro všechny obyvatele představuje.
Jednoho dne se ze sirotčince ztratí dítě a starostovy pletichy způsobí, že oči všech se upřou na zlobryni. Ale sirotci vědí, že ona není na vině, vždyť už dlouho celé vsi bez nároku na uznání tajně pomáhá. Dokážou sirotci nad zlobou a nenávistí zvítězit? Podaří se jim odhalit pravého viníka? Proč jim nikdo nechce naslouchat?
Vydá: Argo

Laura Thalassa: Rapsodie

Callypso je siréna, jejíž život se právě obrátil naruby. Sedm let nosila na ruce náramek s více než tři sta korálky. Na první pohled obyčejný šperk, jenže každý z těch korálků představoval magickou směnku – dluh Handlíři, vílímu králi.
Handlíř má pověst nelítostného vyjednavače, který dokáže splnit jakékoli přání – za přiměřenou cenu. A dluhy neodpouští. Po Callypso za své laskavosti nikdy nic na oplátku nechtěl. Až teď. Do jejího života se ale nevrátil jen proto, aby obnovil jejich dávný vztah. V Jinosvětě, který existuje paralelně s tím naším, se děje něco podivného. Vílí bojovníci mizí a vracejí se jen ženy – ve skleněných rakvích, s kojenci na hrudích. A mezi otroky se šíří zvěsti o probouzejícím se zlu.
Pokud má Handlíř svůj lid zachránit, musí požádat o pomoc sirénu, které před lety zlomil srdce. Jenže jeho nepřítel má naneštěstí v oblibě jedinečné tvory. A Callypso patří k těm nejvzácnějším…
Vydá: Mystery Press

Eliška Pěnkavová: Dcera safíru

Beatrice si nepamatuje na svou minulost. Jednoho dne se probudila v Sedmičce – v jednom z ostrovů Žebříkového světa – a od toho okamžiku jí začal život. Avšak její osud byl napsán ještě předtím, než se vůbec narodila. Magická síla, dědička safíru, boj proti nečekanému zlu a vláda nad životem a smrtí… To vše je na ni přichystáno v rodném světě. Dokáže po tolika letech přijmout svůj osud? A čeká na ni vůbec sladká vůně domova, nebo její zmizení v dětství byl předem promyšlený plán?
Vydá: Auricon

Neal Asher: Loď

V tomto druhém dílu Vzestupu Džainu nás Neal Asher bere na vzrušující jízdu mezihvězdnou politikou v době hrozící války.
Orlandine zničila džainského supervojáka tím, že na něj vrhla černou díru. Nyní tato zbraň vysává oblaka smrtící džainské technologie, která se rojí na jejím horizontu událostí v umírajícím akrečním disku. Vypadá to, že všechno probíhá podle plánu. Ale síly, podněcující vzpouru na její rodné planetě, se chystají bodnout Orlandine dýku do zad.
Zemská centrála, inteligence řídící lidstvo, ví, že Orlandine byla do použití zbraně vmanipulována lstí, a bojí se, že těmi manipulátory jsou džainové. Pradorský král si to uvědomuje také – a oba bývalí nepřátelé shromažďují flotily válečných lodí, aby akreční disk obklíčili.
Klientka se vrací k akrečnímu disku, aby zachránila posledního svého druhu pohřbeného v kosmické lodi hluboko uvnitř. V přípravě na to přezbrojí svou zbraňovou plošinu a bude to třeba. Uvnitř vířícího prachu disku totiž čeká i její nemesis – a Džainové už v minulosti genocidu spáchali.
Vydá: Polaris

M. H. Steinmetz: Klinika smrti

Jsi připraven… zemřít? Probouzíš se z bezesného spánku, hlava ti třeští bolestí. Pomalu se rozvzpomeneš: Nemrtví ovládli vaše město. Po nekonečně dlouhém útěku se vám podařilo najít útočiště. Teď jsi ale zůstal sám, tví přátelé jsou pryč. Co se stalo? Jediná stopa, kterou máš, tě vede ven… do ulic města, kde číhá smrt! Tento interaktivní roman tě zavede do města plného nemrtvých. V boji za svou záchranu a nalezení ostatních přeživších budeš muset riskovat vše. Na konci cesty čeká ponurá budova Kliniky Smrti. V jejích temných chodbách na tebe číhají monstra, která sis nedokázal ani představit…
Vydá: Mytago

Kazu Kibuishi (ed.): Objevitelé

Komiksová sbírka plná napínavých příběhů od mistrů svého oboru!
CO JE V BEDNĚ? Zjistěte to v sedmi podivuhodných příbězích od osmi vynikajících komiksových tvůrců jako jsou například Raina Telgemeierová nebo Kazu Kibuishi! Vtipné, fantastické, strašidelné a napínavé kreslené příběhy… Každý z nich je jedinečný a všechny mají společné téma: záhadnou krabici, bednu nebo truhlu a divy – nebo chaos – v ní ukryté.
Vydá: Albatros

Leigh Bardugo, Dani Pendergast: Démon z lesů

Temnyjova minulost v komiksovém zpracování. Prequel bestsellerové série Griša.
Než se stal velitelem Druhé armády a Temnyjem, byl jen osamělým chlapcem nesoucím břemeno neobyčejné moci. Eryk a jeho matka Lena strávili celý život na útěku. Bezpečné útočiště na ně však nikde nečeká. Nejsou jen grišové – jsou zároveň nejsmrtonosnější a nejvzácnější svého druhu. Nepřátelé je chtějí zničit a zneužít jejich dary, a proto musí matka se synem své skutečné schopnosti skrývat, kamkoli se hnou. Někdy se však smrtící tajemství odhalí samo…
Vydá: Fragment

Christie Golden: World of Warcraft – Putování Azerothem – Kalimdor

Při tesáku a pírku, prozkoumejte živelné země Kalimdoru! Připojte se ke slavnému lovci Rexxarovi, jeho zvířecím společníkům a velvyslanci Hordy Zekhanovi na nebezpečné cestě za tajemstvími bujného Kalimdoru. Nenechte kámen na kameni a následujte každou stopu v zemích, kde Rexxar a Zekhan odhalí tradice, poznatky, vybavení a dechberoucí krajiny od hradeb Orgrimmaru přes zlaté pláně Mulgore až po divočinu kráteru Un’Goro. A krom toho se naposledy rozloučí s Rexxarovým drahým přítelem. Putování Azerothem: Kalimdor je vaším dalším krokem na pozoruhodné cestě napříč Azerothem, protože je plný ohromujících a skvostných uměleckých děl a také nových informací od znalce světa Blizzardu, Seana Copelanda
Vydá: CREW