MARVEL SPLENDOR

Po úspěších filmového universa Marvel nezůstaly stranou ani deskové hry.  Od února je v obchodech Marvel United, na Kickstarteru nedávno proběhla kampaň hry Marvel zombie. Pojďme si připomenout jednu starší hru – Marvel Splendor.

Hra je díky firmě BlackFire přístupná v češtině, každopádně na herních komponentách nejsou texty, tedy kromě jmen postav.

Hra je určena pro 2–4 hráče, kteří postupně verbují hrdiny i padouchy z universa Marvelu a snaží se získat dostatečnou sílu (počet bodů), aby mohli zvednout rukavici nekonečna.

Jde o nové vydání původní hry Splendor, kde jste byli obchodníkem se šperky v době renesance. Ve hře došlo k drobné úpravě pravidel a kompletní změně vizuálu, který podle mě dostal hru k více lidem. Teď si tedy pojďme o hře říct více.

Co najdete v krabici

Karty postav třetí úrovně

 

První, co vás upoutá, jsou žetony jednotlivých kamenů nekonečna, které fungují jako platidlo a za něž verbujete postavy. Jde o pokerové žetony, které jednak dobře vypadají, jednak vám padnou do ruky a jsou něčím zatížené, takže máte pocit, že držíte něco solidního, nejen kus plastu.

Pak jsou tady karty různých postav ze světa Marvelu. Najdete zde postavy známé i neznámé, padouchy i hrdiny. Jsou roztříděné do tří úrovní: I, II, III. Ve III. jsou nejznámější a nejsilnější karty. Pak jsou tady 4 oboustranné destičky lokaci, destička Avangers a destička s rukavicí nekonečna. Vše je naskládané v plastovém insertu.

Jak se to hraje

Vaším úkolem je nasbírat 16 bodů síly, vlastnit od každé barvy kamenů jednu kartu a mít zelený kámen, který je možné získat jen nákupem karty III. úrovně. Pak můžete pozvednout rukavicí a lusknutím smazat soupeře.

Ve hře se střídáte po jednotlivých tazích. Ve svém tahu máte několik možností.

  • Můžete si vzít ze společné zásoby žetony jednotlivých kamenů, které slouží jako platidlo za karty.
  • Můžete si koupit jakoukoliv kartu z nabídky na stole, pokud na ni máte žetony. Cena každé karty i body, které za ní získáváte, je uvedena přímo na kartě. Zakoupené karty skládáte před sebe. Většina karet vám přináší body síly. Symboly na kartách vám zlevní nákupy vždy o příslušný symbol dané barvy a navíc se hodí pro obsazení některé z lokací, což vám přinese další body.
  • Můžete se danou postavu rezervovat pro sebe. Kartu si vezmete do ruky pro pozdější použít a současně dostanete šedý žeton Shieldu, který funguje jako žolík. Maximálně můžete mít takto v ruce 3 karty.
  • No a poslední možnost – v návaznosti na předchozí bod – je vyložit kartu z ruky.

V okamžiku, kdy někdo splňuje podmínky pro získání rukavice nekonečna, nastává konec hry a dohraje se aktuální kolo. Pokud je jediný, pak vyhrává hru, pokud se to podařilo více hráčům, vítězí ten, kdo má více bodů síly.

Moje hodnocení

Pokrové žetony s kameny moci

Původní Splendor mě úplně minul, tohle jsem si koupil, protože mám rád komiksy a Marvel. Musím říct, že se hra dostává na stůl často.

Hra má jednoduchá pravidla, vysvětlíte je během chvíle. Hru bez problémů zvládají i nehráči i mladší děti. Mám ji vyzkoušenou ve 2, 3 i 4 a v každém počtu funguje.

Herní doba partie bude okolo 30 minut, tahy jdou většinou rychle za sebou, moc se na nikoho nečeká.

Skoro bych řekl, že je to moje nejčastěji hraná hra, i když hrát s návštěvou pět her po sobě už mě trochu nebavilo.

Počet hráčů: : 2 až 4
Doporučený věk : od 10 let
Herní doba : 30 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : Blackfire

Space Cowboys

Autoři: : Marc André
Originální název : Splendor: Marvel
Rok vydání : 2020
Orientační cena : 860,-