CATAN JUNIOR NA CESTY

Jak název hry napovídá, jedná se o cestovní verzi hry, takže je vše složeno v malé krabičce. Ve hře se stanete jedním z pirátů, plavíte se okolo ostrovů, z kterých rabujete suroviny a stavíte doupata. Ale nejlepší může být jen jeden.

Nejslavnější pirátem se stane ten, kdo první postaví na sopečném ostrově pirátskou pevnost.

Hra je určena pro dva až čtyři piráty ve věku od šesti let a jedna partie trvá okolo 15 minut. 

Co najdete v krabici

Aby se herní plán vešel do krabičky, je rozdělený na tři díly, které složíte k sobě. Je oboustranný, z jedné strany pro dva hráče, z druhé pro tři a čtyři. Hrací plán je pevný, jednotlivé díly mapy jsou natištěny přímo na něm.

Každý hráč dostane 3 žetony pirátských doupat a žeton papouška ve své barvě.

Pro všechny je určena zásoba surovin, je zde dřevo, ovce, ananas a šavle jako železo.

Figurka černého piráta je z kartonu, pirátská loď a pirátská pevnost jsou plastové. A nesmíme zapomenout na hrací kostku a žetony pomoci pirátského papouška.

Co najdete v krabici

Jak se to hraje

Rozložíte herní plán, postavíte si první pirátské doupě, naberete základní suroviny a můžete začít.

Cílem hry je co nejrychleji postavit všechna svá doupata a zbudovat pirátskou pevnost. V okamžiku, kdy někdo z hráčů pevnost postaví, hra končí a hráč vyhrává.

Tah hráče se skládá ze tří fází. Na začátku, jako v klasických osadnících, hodíte kostkou. Pokud pirátské doupě některého z hráčů sousedí s polem s hozeným číslem, získává z něj příslušnou surovinu. Pokud padne šestka, aktivní hráč přemístí figurku pirátského papouška a z pole, kam ho umístil, si bere dvě suroviny. 

Další fáze se již týká jen aktivního piráta. Pohne pirátskou lodi o tolik polí, kolik padlo na kostce. Z polí sousedících s lodí může vyrabovat jednu surovinu.

A poslední fáze je stavění. Piráti se vylodí a vybudují svůj úkryt. Mohou také požádat o pomoc pirátského papouška a koupit si od něj žeton, který jim dá nějakou výhodu, například další suroviny. 

Pak pokračuje další hráč, dokud někdo nepostaví na sopečném ostrově pirátskou pevnost.

Rozehraná hra

Moje hodnocení

Hra splňuje to, co od dětské hry na cesty čekám. Je to malá krabička, pro hru by mi vystačil stolek ve vlaku a má jednoduchá pravidla, která se vysvětlí za pár minut. A ani herní doba není dlouhá, okolo 15 minut, což zvládnou i menší děti.

Vychází z klasických osadníků, ale je hodně zjednodušená pro menší děti. I vliv náhod je tady větší. Je to pěkný předstupeň k plné hře.

Počet hráčů: : 2 – 4
Doporučený věk : od 6 let
Herní doba : 15 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : Albi
Kosmos
Autoři: : Klaus Teuber, Benjamin Teuber;
Originální název : Catan Junior Mitbringspiel;
Rok vydání : 2019
Orientační cena : 359,-