Sladké sny Kateřiny Huňové vám nedají spát

Kateřina Huňová v sci-fi románu Sladké sny otevírá před čtenářem svět nedaleké budoucnosti, kde lidé nemůžou spát, a poukazuje na to, jak si člověk neváží toho, co má, a neustále se žene za něčím, co nemá.

Po epidemii Pandóry, po níž zůstalo na světě jen třicet milionů lidí, se dělalo všechno pro to, aby poslední obyvatelé na Zemi přežili. Nakonec lidem pomohla látka, která se ještě před epidemií tajně vyvíjela pro americkou armádu. Zjistilo se, že vojáci ze speciální jednotky, kteří byli touto vakcínou naočkováni, jsou proti epidemii Pandóry imunní. Vakcína, která brání lidem spát, měla sloužit k tomu, aby vojáci mohli bojovat čtyřiadvacet hodin denně. Nakonec se však tento lék pod hrozbou vyhynutí lidstva použil na záchranu životů. Ovšem ti, kteří vakcínu dostali, jsou odsouzeni k životu beze spánku, a to včetně jejich potomků. Přestože se to zprvu zdálo jako výhoda – lidé mohli pracovat víc hodin denně a obnovovat zničený svět – později kvůli „nočnímu životu“ narostla kriminalita i počet sebevražd. A tak se zavedlo povinné svícení na dvacet tři hodin denně.

Jacob se narodil až po přijetí Zákona 23, je mu třicet let a bydlí v malé kóji ve čtvrtém (nejnižším) kvadrantu města, které je rozděleno na čtyři části podle postavení člověka ve společnosti. Ti nejbohatší žijí v prvním a naopak. Jacob trénuje a zápasí jako toreador v aréně, kde bojuje s mechanickými býky. Taky nelegálně prodává takzvané Sladké sny, drogu, která člověku umožní na pár hodin usnout. Chce si vydělat dost kreditů na to, aby se mohl přestěhovat do třetího kvadrantu a vést o něco lepší život. Proto přijme nečekanou a štědrou nabídku od bohatého obchodníka Dashiella, který po něm žádá, aby ho naučil bojovat s býky. Že je to jen zástěrka pro Dashiellovy tajemné a nebezpečné plány, zjistí Jacob až mnohem později.

Jacob je docela obyčejný chlapík, není žádný hrdina, který by se bouřil proti vládnoucí vrstvě či přísným pravidlům města, nesnaží se o změnu, přestože není se svým životem úplně spokojený. Kvůli nečekaným událostem je však do takového rebelského hnutí zatažen. Přestože mu jejich cíl – vrátit lidem spánek – připadá nereálný, kvůli osobnímu vztahu k Maud, Dashiellově neteři, a kamarádovi z dětství Noahovi se k nim nakonec připojí a bojuje za jejich věc, i když nevěří, že to něčemu pomůže.

Zápletka je přímočará, bez odboček a vedlejších linek, čtenář sleduje pár měsíců Jacobova života a pomalou proměnu z člověka bez větších ambicí v hrdinu, kterým se však stává jako by proti své vůli. Podobně je na tom Maud, ani ona nestojí o to být hrdinkou, je spíš vláčena událostmi a její původ je pro ni spíš prokletím než požehnáním.

Příběh autorka vypráví ve třetí osobě z pohledu Jacoba, takže se čtenář bohužel nedozví o tomto světě víc, což mu hodně ubírá na uvěřitelnosti a hloubce. Čtenář netuší, kde se město nachází, jestli takových existuje víc, proč v něm lidé zůstávají a neodejdou, když se jim pravidla města nelíbí, a tak podobně. Přestože město ve Sladkých snech může čtenáři tím rozdělením na kvadranty připomenout Město v oblacích Kristýny Sněgoňové, román Kateřiny Huňové je tomu na hony vzdálen právě proto, jak postrádá detaily. Musím říct, že mi ty nezodpovězené otázky celou dobu vrtaly hlavou, a proto jsem si příběh neužila tak, jak bych asi s více informacemi mohla.

Vyprávění od počátku čtenáře chytí, příběh má celkem rychlé tempo a nepostrádá napětí. Obsahuje překvapivé momenty, ovšem na druhou stranu celkem očekávatelný a docela neuspokojivý závěr. Přestože jde o autorčinu prvotinu, má Kateřina Huňová vypracovaný styl, věty pěkně plynou a nikde nedrhnou, za což zřejmě vděčí psaní reklamních sloganů a své tvůrčí práci.

Sladké sny jsou čtivá postapo dystopie se sympatickými hrdiny a dobře vystavěnou zápletkou, jen to podle mě chtělo lépe propracovat svět, v němž se příběh odehrává. Jestli od toho však odhlédnete, užijete si napínavý sci-fi román a budete stejně jako já zvědaví na další autorčino dílo.

Ukázka

Vydal: Fantom Print, 2022
Obálka: Filip Geleta
Vazba: brožovaná
352 stran / 339 Kč