Terry Pratchett: Hrrr na ně!

Terry Pratchett vždy čerpal z reálií našeho světa a umně je přetvářel do vyprávění o Zeměploše. Ve čtvrtém románu série Městská hlídka vzal na paškál zbytečné hry na vojáky. Ovšem v románu Hrrr na ně! tak učinil bez suchopárného moralizování a s humorem jemu vlastním.

Válka o kus pemzy

Když se uprostřed moře mezi pobřežím Ankh-Morporku a Klače vynoří nevelký kus pevniny, oživí to časem zaváté územní spory mezi oběma bývalými rivaly. Nejdřív se o ten kus země pokrytý bahnem přetahují dvě konkurenční rybářské rodiny, ale záhy se zpráva o ostrově Lepš rozletí Ankh-Morporkem. V tu chvíli se i poslední podomek chystá do války. A co teprve když se do ní začnou chystat všichni generálové a lordi? Válka s Klačí je na spadnutí a jediný, kdo jí snad dokáže zabránit, je kapitán Hlídky Samuel Elánius a jeho muži. A to i navzdory tomu, že v ulicích jeho města hrozí rasové nepokoje.

Svého druhu protiválečný román s temnými podtóny hýří humorem, na který jsme z Pratchettových knih nejen zvyklí, ale jenž po právu milujeme a vyhledáváme. A tak i zde naše bránice polechtá Patricij žonglující s melouny, podmořská loď vynálezce Leonarda da Quirm nebo desátník Nóblhóch a jeho ženství dotažené ad absurdum. V knize je toho samozřejmě obsaženo mnohem víc. Terry Pratchett se v ní vysmívá například také xenofobii a lidské blbosti všeobecně.

Samuel Jan Elánius Zadražil a patricij Hynek Pekárek znovu na palubě

Režisér Hynek Pekárek a herec Jan Zadražil naskočili do audioknižního zeměplošského rychlíku první knihou série Městská hlídka již v roce 2018. Už tehdy Jan Zadražil jako velký fanoušek Pratchettových knih předvedl, že svému oblíbenému autorovi a jeho postavám rozumí. Jeho živelný přednes a nadšení nikoho nenechaly na pochybách, že je pro Městskou hlídku interpretem nejvhodnějším.

I ve čtvrtém příběhu šel do vyprávění s vervou. Komediální nadání uplatnil především ve chvílích, kdy mluví troll Navážka nebo již výše zmíněný desátník Nóblhóch. Ovšem ani sípavý a dýchavičný seržant Tračník mu není cizí. Zároveň je hezké, že kromě těchto výrazných postav dokázal skvěle vystihnout i obyvatele Klače. Zvláště Jedenasedmdesátihodinový Ahmed a všichni členové kmene klačských T’rusů zní v jeho podání velice věrohodně. Zadražil má cit pro grotesku a v těch správných chvílích neváhá sklouznout až k frašce, což skvěle podtrhuje humoristický styl knihy. Samozřejmě, že v některých chvílích posluchače až zamrazí, ale to je spíš díky tématu, kterého se příběh dotýká, než přednesem Jana Zadražila. Ten se nese po celou dobu na vlně humoru a satiry.

Hudební doprovod je tentokrát spíše minimalistický. Akordeon, který ve znělkách převládá, neurazí, ani nijak nenadchne.

Tým Pekárek & Zadražil přinesl další zábavné audiozpracování Pratchettových příběhů. A patří jim za to dík. Vždyť díky nim a vydavatelství OneHotBook znovu ožívají knihy, které nás bavily ještě v dobách, kdy pojem audiokniha nikdo skoro neznal.

Vydal: OneHotBook, 2022
Překlad: Jan Kantůrek
Režie: Hynek Pekárek
Interpret: Jan Zadražil
Formát: 2x CD mp3
Délka nahrávky: 13 hodin 49 minut
Cena: 439 Kč