Juraj Červenák: Radhostův meč (audiokniha)

Když se Martin Finger vydá do války s Lučany, je to skoro tak dobré, jako když vypráví o osudech Geralta z Rivie.

Radhostův meč je druhým dílem série Černokněžník. Juraj Červenák v něm potomka černokněžnického rodu z Kančí hory poslal najít meč válečného boha Radhosta. Jen s ním může Rogan vyrvat posvátný Krvavý oheň z područí Belbohových uctívačů. Po boku mu i nadále stojí vědma Mirena a věrný vůdce záhrobní vlčí smečky Goryvlad. Nebyl by to však Červenák, aby svým hrdinům a čtenářům nepřipravil hnusné a krvavé překvapení. Tady je to kromě komplikujících se vztahů mezi Mirenou a Roganem navíc anexe Lučanů, kteří vedeni démonickým knížetem Vlastislavem útočí na území kmene Čechů. Je to tak. Lucká válka v Červenákově podání je mnohem barvitější a krvavější než ve Starých pověstech českých. Krvavé rituály, souboje na život a na smrt, démoni, bohové a další efekty v ceně. A i na ty uřezané uši dojde.

Herce a narátora Martina Fingera můžeme znát nejen jako jednoho z vyšetřovatelů v seriálu Devadesátky, ale především jako interpreta, který načetl celou pentalogii o Geraltovi z Rivie. Každý, kdo ji slyšel, musí potvrdit, že jeho podání bylo skvělé. Ani v sérii Černokněžník není posluchačům nic dlužen. Jeho přednes je bezchybný. Mirena je v jeho podání skvěle držkatá, Goryvlad jemně ironický a Rogan správně drsný. Postav je v příběhu opravdu hodně, ale v jeho podání zní všechny nejen dobře, ale především si je posluchači nebudou plést, neboť každá zní trochu jinak.

Hudební doprovod je velice střídmý a nápěv evokující pohanské zpěvy k příběhu z dávných věků sedne. Drobnou výtku bych měl k dělení jednotlivých scén. Tam by se místo delší interpretovy odmlky více hodila krátká znělka. Bez nich přechody mezi scénami působí trochu nepřirozeně.

Přesto necelých deset hodin s Martinem Fingerem a Roganem uteklo jako voda a já mohu audioknihu Radhostův meč jenom doporučit.

Vydavatel: Tympanum, 2022
Autor: Juraj Červenák
Překlad: Robert Pilch
Interpret: Martin Finger
Hudba: Jakub König
Délka: 9 hodin 39 minut
Formát: digitální
Cena: MP3 339 Kč/ CD 389 Kč