Dubnová Pevnost s monstry a rarachy (PR)

Kaidžú lomcují novou Pevností a zdálky tomu přihlíží samo peklo. To se hlásí o pozornost dubnové vydání, které vítá jaro monstry a rarachy.

Když Godzilla procitne, vládne. Ve světě japonských megapotvůrek se ale jedná o jednu celebritu z mnoha. Proto jsme se rozhodli výjimečnému fenoménu asijských monster kaidžú věnovat hned šest stran s nadějí, že souboj GODZILLA VS. KONG bude patřit mezi nezapomenutelné.

Stejně tak si ale připomeneme VLKOCHODCE, irskou animovanou nádheru, která v nás rezonuje i po měsících.

V seriálové sekci si pak povíme víc o EVROPSKÝCH KMENECH, natáčených u nás v Česku.

A to už přijíždí PEKELNÝ PASTÝŘ, připravený všem dokázat, že tuzemská fantastika si s peklem rozumí a hned tak ji něco nezastraší.

V rámci okénka Comic-Con Prague 2021 si pak představíme dalšího žhavého hosta, RAYE STEVENSONA ze seriálu Řím a z Thora, ale došlo i na rozhovor s pořadateli Václavem Pravdou a Pavlem Renčínem. Akci sice bylo nutné opět přesunout, na říjen, ale o to bude pražský Comic-Con lepší!!!

A jedeme dál: máme tu drsný noir od Viléma Koubka POSMRTNÁ PREDACE. Čeká nás S KRVÍ SPJATÁ warhammerovská upírka Ulrika od Nathana Longa. Theo Addair oproti tomu vypráví, co je HNILOBA V KOŘENECH.

V povídkové sekci přispěli LEONARD MEDEK a OSKAR FUCHS.

Rozhodně si musíme povědět víc o PÍSNI SEVERU, novince od Míši Merglové. Cyberpunkový klasik William Gibson se připomíná románem HARDCORE MONA LISA. Sci-fi ságu O TU nám představí Jakub Hussar.

Máme tu novou komiksovou WONDER WOMAN a s ní připlouvají i POTÁPĚČ a BERSERK.

Z historie na nás míří VILÉM TELL, ale víc si řekneme také o REVOLUČNÍM ROCE 1956.

Z Hlasu fandomu se o slovo hlásí Gwint Klub, warhammerový podcast Rohatá Kostka a nová deska kapely BEZ SMOKINGU!, na které se podílel i Jakub D. Kočí.

A ani to zdaleka není vše. Užijte si epický nášup s novým číslem vašeho nejoblíbenějšího průvodce fantastickými světy, jsme tu pro vás!!!

 

 

Příloha Pevnosti:
Lockdown

Když nastane lockdown. Ani v karanténě nemusí být smutno!

Že život v karanténě a nouzovém stavu není žádná slast, potvrdí snad všichni. Nakladatelství Epocha se čtenářům fantastiky rozhodlo tohle nelehké období zpříjemnit vydáním speciální povídkové sbírky Lockdown. Koronavirus díky ní sice nikam nezmizí, ale lidé na něj budou moct aspoň na chvíli zapomenout.

Některé antologie trpí nevyváženou kvalitou příspěvků, ale to rozhodně není tento případ. Každý čtenář si tu může najít to svoje, záleží jen na jeho vkusu a preferencích. Všechny příspěvky si udržují vysokou úroveň a žádná povídka vyloženě nezklame.

Na Lockdownu je nejlepší jeho rozmanitost. Obsahuje fantasy i sci-fi povídky, byť ty první převažují. Jsou v ní k dispozici vážně pojaté texty i komediálně laděné příběhy. Některé jsou krátké, jindy se autoři pořádně rozepsali. Tím však rozmanitost nekončí. Spisovatelé zpracovali velké množství nejrůznějších témat. František Kotleta popsal jeden nevšední případ hobitího detektiva. Michaela Merglová se zaměřila na vysloužilého bojovníka, kterého tíží nadcházející poprava přítele. Dalibor Vácha ukazuje, že některé stíny z minulosti ne a ne zmizet. A všechno načíná Roman Bureš krátkou povídkou o tom, že člověk by měl být pekelně opatrný, co (nebo koho) si kupuje.

Ve sbírce najdete celkem deset příběhů od dalších známých jmen (Petr Schink, Lucie Lukačovičová, Oskar Fuchs nebo Kristýna Sněgonová). Některé z nich sice již dříve vyšly, ale i ty staronové stojí za přečtení – stejně jako celá antologie.

 

Časopis Pevnost 4/2021
www.pevnost.cz