Březnová Pevnost ve znamení čarodějek (PR)

Nenechte se zmást slavným zabijákem na obálce. Nové Pevnosti vládnou především čarodějnice, čarodějky a jejich magie, se kterou je lepší si nezahrávat.

Od Sabriny po Saxanu, od Salemu po Bradavice, popkultura je plná ženské magické síly! A že těch čarodějek známe. Průvodcem jejich fantastickým světem se stala nová Pevnost, která dokáže ocenit zákeřnost, inteligenci, krásu i ladnost poletování na koštěti. Bosorkami to ale pochopitelně nekončí.

V seriálech si povíme víc o hitu WANDAVISION, který již brzy detailně rozebereme i v našem podcastu GEEKZÓNA.

V pozvánce na COMIC-CON PRAGUE 2021 si pak představíme nejen Suanne Braunovou z Hvězdné brány, ale také hned několik skvělých cosplayerů, kteří se stanou ozdobami festivalové události.

A jedeme dál: ve jménu temnoty jsme si posvítili na skvělého DANA ABNETTA, mistra warhammerovské akce a hororů, kterého jsme zároveň pozvali k rozhovoru.

O vaši přízeň je ale ochoten zabojovat i TED CHIANG a jeho podvratné PŘÍBĚHY VAŠEHO ŽIVOTA. Na chmurný výlet do světa pandemie nás oproti tomu zvou PSANCI od Chucka Wendiga. Jakub Mařík exceluje se svojí novinkou V LEDOVÉM SEVŘENÍ.

Povídkami pak přispěli Tereza Šindlerová a Aleš Jeremiáš Šumpík.

A už víte, jak chutná ČOKOLÁDA PRO WEHRMACHT? To vám ve svém románu i v přilehlém rozhovoru prozradí Přemysl Krejčík.

Z komiksové sekce útočí DRACULA. Nechybí ale ani BRLOH a KLEPETO SPRAVEDLNOSTI. Mimochodem, ještě vám dlužíme KOMIKSOVÝ i HERNÍ TOP TEN ROKU 2020.

Posvítíme si i na třetího HITMANA.

Historická sekce představí „tlustého killera“ OLAVA SVATÉHO.

V Hlase fandomu si řekneme víc jak o virtuální hře GWENT, tak o plánech nejnovějšího ročníku festivalu FUTURE GATE.

A ani to není všechno! Pevnost vítá čarovné jaro a vy u toho nesmíte chybět!!! #casopispevnost #pevnostvladne

 

Příloha Pevnosti:
Joss Whedon – Astonishing X-Men: Nadaní
X-meni sami proti sobě! Chce se tady někdo zbavit superschopností?

Málokterý komiks u nás vyšel hned ve dvou vydáních – a u dvou různých nakladatelství. X-Meni s podtitulem Nadaní se tím pochlubit můžou, když je několik let po premiéře v rámci Ultimátního komiksového kompletu vydalo samostatně i nakladatelství CREW.

X-Mení komiks z roku 2004 dostal spolu s ilustrátorem Johnem Cassadayem na starosti člověk, který Marvelu dramaticky dopomohl dostat se na výsluní, na kterém je dnes: Joss Whedon. Hlavním zaměřením filmař si, jako několik dalších nerdů od celuloidové branže (Kevin Smith, třeba), tu a tam najde cestičku i k psaní komiksů. A na první pohled je jasné, že nechtěl X-Meny psát jako spotřební zábavu se spoustou akce a hlášek, ale jako spotřební zábavu se spoustou akce a hlášek a zajímavou zápletkou k tomu.

Světlo světa totiž spatřila – však vy víte, všichni o ní v dnešní době mluví – vakcína. Látka, která mutanty „vyléčí“, vrátí jim jejich obyčejnou kůži, obyčejné (ne)schopnosti, prostě obyčejný život se vším dobrým i nudným, co k tomu patří. Na scéně se však objevuje i nový padouch a nevyžaduje to mnoho intelektuální námahy, abyste si dovedli dát dvě a dvě dohromady.

Že Whedon umí psát hlavně dialogy, to dokazoval už ve Firefly nebo v Buffy. A dokazuje to i v tomhle komiksu. Tempo a zábavnost Nadaným rozhodně nechybí – možná dokonce přebývá. Některé dílčí linie si totiž zasloužily sakra víc prostoru, aby byl jejich emocionální dopad ještě výživnější. I tak jsou tihle X-Meni moc povedené čtivo.

Časopis Pevnost 3/2021
https://www.pevnost.cz/