O dracích a lidech – první fantasy u nakladatelství Golden Dog (PR)

Prázdniny jsou za námi – pro některé byly skutečně dlouhé – a tak je na čase se zase pustit do vydávání. Nakladatelství Golden Dog pro své čtenáře chystá první fantasy román. Žánru jsme se vyloženě nevyhýbali (Vostrá krása obsahuje i trochu fantasy a vydáváme i fantasy RPG Dračí hlídka), ale jsme rádi, že konečně můžeme vstoupit do vod čistého beletristického fantasy.

O dracích a lidech je román Terezy Kadečkové. Ta se – podobně jako další naši autoři – doposud profilovala jako povídkářka, ale v románu O dracích a lidech ukazuje, že má co nabídnout i v rozsáhlejší formě. Připravte se na setkání fanatika a bestie…

Kniha vychází 24. září 2020.

 

ANOTACE:
Už je to dávno, co se svět rozpadl.
Už je to dávno, co stvůry běhaly po zemi jako svobodní lidé.
Už je to dávno, co světu vládli draci.
Ti, co přežili, chtějí klid, život, jako každý jiný. Jenže je tu Řád, který chce jen čisté a pase po měňavcích. Řád, jehož členové ani sami neví, odkud se jejich víra bere. Všichni jsou fanatici. Pouze jeden z nich chce znát pravdu. A proto musí spojit síly s tím, koho nenávidí nejvíce – s drakem.

 

INFO O KNIZE:
Vydá: Golden Dog, září 2020
Autorka: Tereza Kadečková
Vnitřní ilustrace a ilustrace obálky: Petra Feňďová
Grafická úprava a sazba: Michal Březina
Formát: brožovaná
Počet stran: 260
Žánr: fantasy
Cena: 229 Kč

 

O AUTORCE:
Tereza Kadečková je v internetových vodách známá jako Kadet. Narozena léta páně 1993 v Hradci Králové. Z rodného města nevytáhla paty, vystudovala tam pedagogiku a teď v něm mučí děti hodinami angličtiny.
První povídku Sladké sny publikovala ve stejnojmenném new weird e-sborníku (2013), další zářez pořídila v roce 2015 povídkou Smetiště v postapo­kalyptickém sborníku Čas šelmy. Povídka s názvem Trable začínají na úřadu se objevila v mini sborníčku FASCINACE, konkrétně v pátém čísle Bazén (2017). V roce 2019 jí vyšly dvě povídky v LARP sborníku Ve jménu Brožova!Řezník a Jak Brožov k hrdinovi přišel.
Píše převážně fantastiku, ale čas od času zavítá do vod komiksů (Vějíř 2015, Vějíř 2016). Je redaktorkou fantasy webu Sarden. Protože má obě ruce levé, psaní je její jediný koníček. Když zrovna nepíše, tak knihy aspoň konzumuje – většinou s kečupem.

Autorský FB: www.facebook.com/kadetpise

 

UKÁZKA Z KNIHY:

Atmosféra v lese by se dala krájet. Ještě na kraji všechno vypadalo v pořádku, ale čím hlouběji se dostávali, tím tíživější vzduch byl. Ptáci přestali zpívat, větve se nehýbaly a jen broukům pobíhajícím kolem nevadilo, že jsou v rajónu bestie. Pocit zkázy ještě umocnily ruiny, kolem kterých procházeli. Mac slýchal, že tu snad kdysi dávno, ještě před válkou a převratem, stávala pila, ale nikdo to nevěděl určitě. Podobných trosek po celém království stály desítky, ale lidé o nich nemluvili, jako by snad nechtěli vyrušit duchy mrtvých míst.

Mac kráčel v tichosti a rozhlížel se po stromech. Kněz mu byl v patách a mířil na něj revolverem. Nenechával nic náhodě, a to ani když mu Mac řekl, že by se víc vyplatilo vejít do lesa neozbrojený. Kněz si samozřejmě radu bestie nevzal k srdci. Na jeho místě by se Mac nechoval jinak.

„Jaina je lovec, sám většinu času nevím, kde se ukrývá,“ prohodil Mac konečně, když nechali pilu za sebou. „Jsem si ale jistý, že se ukáže.“

Roderick mlčel. Mac netušil, jestli je tak soustředěný, nebo nechce plýtvat slovy na bestii. Rozhodl se taky mlčet a místo toho přemýšlel, jak se z téhle situace dostat. Když neobětuje sestru, která byla zdrojem problémů celý jeho život, bude muset jít s knězem a jeho a Rosino dítě potká příšerný osud.

Mohl kněze zabít. Nejspíš by utrpěl ošklivá zranění, ale určitě by vyvázl živý. Vrátil by se zpátky a s Rose by uprchli někam do bezpečí. Jenomže pak by měli za patami celý Řád.

Když Rodericka seznámí se sestrou, stačilo by počkat, až se ozve její temperament, kněze roztrhá a bude mít celý Řád za patami ona. Mac s Rose by mohli nenápadně zmizet. Odjet budou muset tak či tak. Jakmile se jednou provalí soužití člověka s bestií, navěky je to pronásleduje.

Zatím bude spolupracovat a doufat, že kněz dodrží slovo.

„Pověz mi víc o svojí sestře,“ vyzval ho nečekaně Roderick a Mac sebou trhl.

„Teď se chcete bavit?“ odvětil a kousl se do jazyka. Musel přestat odmlouvat kněžím.

„Ano,“ odpověděl mu Roderick s nádechem varování v hlase.

„Jak jsem řekl, je lovec,“ zopakoval Mac a zamyslel se. „Je divoká. Všechny ty řeči, které o bestiích roznášíte, jako že jsou to zvířata, chyba přírody, co chce lidem udělat ze života peklo a nerozumí společnosti, všechny ty lži, co jste lidem za ta léta nakukali, jsou v jejím případě pravda.“

Mac se zastavil a rozhlédl se po korunách stromů. Cítil ji. Nebyl tak dobrý stopař jako ona, aby sestru zavětřil, ale cítil ji. Jaina se skrývala někde nablízku a určitě o nich už věděla. Mac poznal, že je rozrušená. Ozývalo se to v něm jen mírně, ale pokaždé poznal, co sestra cítí. A ona znala jeho pocity, draci mezi sebou měli silnou empatii.

„Jaina je typický příklad toho, před čím varujete lidi. Vždycky byla, vždycky bude. Neposlouchá autority a všechno řeší násilím.“

Roderick nepřestal mířit na Maca, ale také se rozhlížel. Mac se dal znovu do kroku a brzy došli k druhé ruině. Z téhle už Mac neměl pocit duchů, ale ucítil smutek, když ji viděl. Mramorové bloky a sloupy obrostlé břečťanem mohly kdysi být malým chrámem nebo obřadním místem. Zde se uctívali bozi ještě předtím, než přišel Řád a nenechal kámen na kameni.

„Tady nejčastěji přebývá,“ dokončil Mac.

„Co je to za místo?“ otázal se Roderick.

„Starý chrám. Nikdy jsem tu nebyl, dokud ještě stál. Myslím, že ho zničili už v době revoluce.“

„Návrat ke kořenům?“

„Pro mě možná. Jaina to vidí jen jako úkryt. Nerozumí víře, existuje pro ni jen tady a teď.“

Prošli pod kamenným obloukem na zarostlou loučku. Tráva pohltila dlažební kostky, ve fontáně se držela vrstva zelené dešťové vody. Oltář schovaný pod stříškou si jediný udržel svůj majestát, i když obrazy na něm vyryté schoval mech. Mac zpomalil a obezřetně sledoval okolí. Jainu stále nezahlédl. Neviděl jediný pohyb, ale pocit, že ho někdo pozoruje, nezmizel. Zastavil se u oltáře.

„Jaino!“ zavolal do prostoru a jeho hlas se rozlehl. Les zůstal klidný a nezdálo se, že by tu s muži byl ještě někdo další. „Jaino, pojď sem!“

Roderick vyčkával a trpělivě měřil své okolí pohledem. Nehnul brvou a Mac si dokázal představit, jak dobrý lovec musel být, když dokázal zachovat chladnou hlavu uprostřed lesa s jedním drakem na mušce a s druhým v blízkosti. Nebo byl možná jen blázen věřící až moc ve své schopnosti.

Jaina se neukázala dalších několik minut.

„Zdá se, že jsi svou sestru ztratil,“ konstatoval suše Roderick.

„Je tady,“ ohradil se Mac. „Cítím ji. Není si jistá, co má dělat.“

Zkusil Jainu ještě jednou přivolat, ale tvrdohlavě ho odmítala poslechnout. Ještě se ani neobjevila a už teď s ní ztrácel trpělivost.

„Vypadá to, že budu muset zakročit,“ rozhodl Roderick.

„Co chcete dělat?“ zeptal se Mac.

Odpověděl mu výstřel. Rozlehl se po lese a v korunách stromů to zašustilo, jak rána vyplašila tichá zvířata. Roderick spustil ruku a zamířil zpět na vyplašeného Maca, který nechápal, proč je ještě naživu.

„Ta druhá bude mířit na jeho hlavu,“ řekl Roderick dost hlasitě, a ač se přitom díval Macovi do očí, bylo jasné, koho oslovil. „Dávám ti pět sekund, aby ses ukázala.“

„Zbláznil jste se?“ Mac málem kněze okřikl, ale udržel hlas v klidu.

„Jedna. Dva.“

V Macovi se probudil roky mrtvý instinkt a řval na něj, ať odtamtud vypadne, ale jeho nohy stály jako přimražené. Druhý hlas v jeho hlavě říkal něco jiného. Zněl jasně: „Zabij člověka.“

„Tři.“

Roderick natáhl kohoutek.

V ruinách cosi zašramotilo. Z oblouku se utrhl kus zdi, sesypal se dolů a zvedl prach.

Roderick se prudce otočil a zamířil revolverem na kamennou zídku.

 

O NAKLADATELSTVÍ:
Golden Dog vznikl v roce 2015 jako nakladatelství Martina Štefka, které se zaměřuje na hororovou, napínavou a fantastickou literaturu českých autorů. V nakladatelství vyšly tyto knihy:
• Nikdy se nepřestala usmívat (Martin Štefko, 2015)
• Mrtví kráčí po zemi (Martin Štefko, 2015, elektronicky)
• Za tebou (kolektiv autorů, 2016)
• Agentura: První tým (Martin Štefko, 2016)
• Mrtví kráčí po zemi: Život v ráji (Martin Štefko, 2017)
• Sešívance (Honza Vojtíšek, 2018)
• Zatracenci (Martin Štefko, 2018)
• Agentura: Střepy minulosti (Martin Štefko, 2019)
• Kazatel (Honza Vojtíšek, červen 2019)
• Mízožravci (Petr Boček, říjen 2019)
• Howard Speciál 2019 (hororový časopis)
• Vostrá krása (kolektiv autorů, 2019)
• Dítě tmy (Miroslav Pech, 2020)
• Mrtvé ženy (Martin Štefko, 2020)
• Dračí Hlídka (fantasy RPG, 2020)
• O dracích a lidech (Tereza Kadečková, září 2020)

Chystané publikace:
• Jiří Sivok: Smrt je někdy nehezká (říjen 2020)
• Co číhá v temnotě (sborník hororové poezie, říjen 2020)
• Howard Speciál 2020
• Martin Štefko: Nikdy se nepřestala usmívat (2. upravené vydání, prosinec 2020)