Knižní novinky: červen 2020

Na které knižní novinky se můžeme těšit v červnu? Superhrdinský thriller z českého prostředí přináší Meta od Pavla Bureše a s Kristýnou Sněgoňovou se vypravíme do Města v oblacích. Vandermeerův Finch řeší vraždu v městě okupovaném šeďáky, Šedá je i název románu Dalibora Váchy. V Rudých svitcích magie se vrací čaroděj Magnus Bane. A dočkáme se i závěrů několika trilogií.

Kristýna Sněgoňová: Město v oblacích

Svět je v troskách. Když se hroutil, postavili lidé svou spásu – město na obrovských pilířích, chráněné před vším zmarem tam dole. Ale to bylo dávno. Tak dávno, že už si to nikdo nepamatuje. A kdo o tom něco tuší, je v nebezpečí, mohla by po něm totiž jít císařská tajná služba, Polit, protože svět mimo město přece neexistuje. Alespoň ne pro ty, kdo nejsou vyvolení. Jenže stará tajemství se ráda nečekaně vynořují, a když se ve městě začnou záhadným způsobem ztrácet děti, nejlepší vyšetřovatel Politu pochopí, že věci mohou být jinak, než mu celý život tvrdili.
Nový román Kristýny Sněgoňové přináší mezi troskami světa po apokalypse temné dobrodružství, jaké tu dlouho nebylo.
Vydá: Epocha

Pavel Bareš: Meta

Superhrdinský thriller z českého prostředí
Superlidé existují. Ale žádný z nich není superhrdina.
Nikdo na začátku jednadvacátého století nepotřebuje nadšence ve spandexu a pláštěnkách, kteří by se po nocích honili za zločinem. Zato po supershowbyznysu se lidé můžou utlouct.
Ve světě, kde jsou superschopnostmi obdařené Mety světovými celebritami — nebo preventivně stíhanými nepřáteli státu —, nechce být Lenka Křížová ničím z toho. Je to zkrátka holka, která si chce odchodit vysokou, utratit alimenty a občas pomoct kamarádce u zkoušky svými mimickými schopnostmi. O slávu ani o davy fanoušků se nikdy neprosila.
A přesto se zdá, že jednoho má.
Vydá: Host

Jeff Vandermeer: Finch

John Finch je detektivem v Ambře, městě okupovaném a terorizovaném tajemnými bytostmi z podzemí, zvanými „šeďáci“. Prastaré město se propadá do anarchie, šeďácké houby a plísně bují na domech i v lidech, povstalecké síly jsou demoralizovány a rozprášeny, a parciálové – lidští zrádci, přetvoření šeďáky v cosi jiného – kráčejí ulicemi a trýzní obyvatele. Finch má na příkaz šeďáckého nadřízeného vyřešit nepochopitelnou dvojnásobnou vraždu. V průběhu vyšetřování narazí na krajně podivné události, je nucen připomenout si svou vlastní, pečlivě utajovanou minulost, a kromě toho se dostane na stopu klíčovému tajemství historie Ambry. Jak se zdá, osud celého města bude nakonec záviset na jeho rozhodnutí…
Vydá: Argo

Cassandra Clare a Wesley Chu: Rudé svitky magie (Nejstarší kletby 1)

Úspěšní autoři Cassandra Clare a Wesley Chu přicházejí s dalším příběhem lovců stínů, který je zároveň první knihou nové série. Její děj sleduje velkého čaroděje Magnuse Banea a Aleca Lightwooda na jejich cestách po světě po skončení velké války. Magnus Bane si nepřál nic jiného než dovolenou — luxusní výlet po Evropě po boku lovce stínů Aleca Lightwooda, který se navzdory vší nepřízni osudu nakonec stal jeho přítelem. Jakmile se však ubytují v Paříži, navštíví hrdinu dávná přítelkyně s informací o kultu zvaném Karmínová ruka, který uctívá démona a usiluje o vyvolání chaosu. Vše nasvědčuje tomu, že tento kult založil Magnus sám. Před spoustou let. Jen jako vtip. Dvěma přátelům nyní nezbývá než začít po Karmínové ruce a jejím novém, tajemném vůdci pátrat po celé Evropě, aby zasáhli dřív, než kult napáchá ještě větší škody.
Vydá: Slovart

Dalibor Vácha: Šedá

Sedmnáctiletá Jenovéfa se ocitá v divokém víru událostí, které změní ji i celý svět. Lidé nadaní paranormálními schopnostmi čerpají své síly ze záhadné šedé a stávají se lovnou zvěří pro organizaci, která chce překonat blížící se konec civilizace. Československo stále existuje i v druhé polovině devadesátých let 20. století, umírajícím Sovětským svazem otřásá občanská válka, do práce se pouští bývalí, stárnoucí agenti StB, elitní zabijáci v důchodu přestávají okopávat své zahrádky a začíná akční jízda, která nemůže skončit ničím jiným než třeskutým finále, v němž půjde o životy i duše všech zúčastněných. A šedá stále prosakuje do našeho světa…
Vydá: Epocha

Nicole Conway: Letopisy dračích jezdců

Osud si Jaevidem nešťastně pohrál. Napůl elf a napůl člověk nezapadá do žádného světa, dokud mu náhodné setkání s drakem nezajistí místo v Blybrigu, akademii pro bohaté a urozené. Jaeův případ je totiž výjimečný – už několik desetiletí si žádný drak nevybral jezdce z vlastní vůle. Jaeova výcviku se ujme Sile, muž s nevypočitatelnou povahou a tajemnou minulostí.
Vydá: Alpress

Alberto Breccia, H. P. Lovecraft: Mýtus Cthulhu

Bájného Cthulhu stvořil na začátku 20. století ve svých fantasy povídkách slavný americký spisovatel H. P. Lovecraft (1890–1937). Zvláštní hrůzyplná atmosféra jeho hororů, v nichž spíše než krev a šok převažuje tajemný strach z neznáma, dala dokonce vzniknout subžánru tzv. lovecraftovského hororu. Cthulhu se poprvé objevil v povídce Volání Cthulhu z roku 1928. V lovecraftovském fantasy světě jej doplňuje mnoho dalších mocných bytostí či božstev s nejasným vesmírným původem, jež kdysi obývaly Zemi, ale poté se stáhly do ústraní. Především Cthulhu se pro mnohé milovníky sci-fi a fantasy stal symbolem hrůzy a zla; jeho děsivost bezesporu podporuje i podivné jméno.
Vydá: Argo

Robert Silverberg: Dolů k Zemi

„Kdo ví, zda duch lidských synů stoupá vzhůru a duch zvířat sestupuje dolů k zemi?“ Kazatel 3:21
Vypadali jako sloni, to nikdo nepopře. Pozemšťané tedy nildoror podceňovali, stejně jako jejich napohled hrozivější souputníky sulidoror. Jenže mimozemšťany nelze soudit podle lidských měřítek, což koloniální Společnost ke své škodě pochopila až ve chvíli, kdy musela Holmanův svět – planetu Belzagor – vrátit pod správu domorodců. Edmund Gundersen, dříve čelný představitel koloniálního panství, se teď vrací přes půl galaxie vyrovnat si s nildoror staré účty. Napřed ho ale budou muset vzít na vědomí.
Dolů k zemi je klasický Robert Silverberg ve vrcholné formě. Jeho pocta Conradovu Srdci temnoty si uchovala stejnou sílu a svěžest, jakou měla v době svého vzniku. Nové vydání v překladu Roberta Tschorna je doplněno o autorovu předmluvu.
Vydá: Argo

Anthony Ryan: Říše popela (Draconis Memoria 3)

Kovolodní obchodní syndikát stovky let poháněla krev draggů — a chránili ho Krvožehnaní, hrstka lidí, kteří dokázali krev pít, a v důsledku toho disponovali děsivými schopnostmi. Nyní však hrozí, že právě to, co korporátní svět vyživovalo, způsobí jeho zkázu.
Povstal dragg nepředstavitelné síly a teď stojí v čele armády zvířat a lidí. Claydon Torcreek, Lizanne Lethridgová a Corrick Hilemore operují v různých končinách světa, avšak nyní se spojili v touze porazit Bílého dragga a Zkažené, které vede.
Samo lidstvo čelí smrtelnému ohrožení, protože ve válce s Bílým draggem se za svobodu platí krví a ohněm. Ale s pomocí starobylého vědění, revolučních technologií a neočekávaných spojenců má dosud jakousi naději. Záchrana světa si ale bude žádat oběti.
Vydá: Host

Cinda Williams Chima: Síla bouře (Sedmiříší v troskách 3)

Nechte se unášet propletenými příběhy pozoruhodných mladých bojovníků, kteří se postavili tyrance obdařené čarovnou mocí a riskují, že v nemilosrdném víru války přijdou o všechno.
Potulný námořník Evan Strangward dokáže ovlivňovat počasí, vlny a vítr, ale ani jeho čarovné schopnosti ho před nelítostnou císařovnou Celestine nemůžou chránit věčně. Celestinina neúnavná armáda krvepřísežných neustále roste a Evan se vydává do Fellsu, aby království varoval před hrozící invazí. Dobře ví, že pokud se mu nepodaří královnu z rodu Šedých vlčic přesvědčit, aby se císařovně postavila, celé Sedmiříší padne, a on tak přijde i o poslední útočiště. A mezi mrtvými bude i jediná osoba, o kterou Evan v žádném případě nechce přijít.
Královninu dceru, respekt vzbuzující princeznu Alyssu ana‘Raisu, mezitím proti její vůli odvážejí na východ na palubě císařovniny lodi. Lyss je možná poslední naděje, jak císařovnu porazit přímo zevnitř její přísně střežené bašty.
Ve třetím díle se sbíhají složitě propletené dějové linie a znesvářené Sedmiříší se snaží sjednotit proti strašlivé tyrance.
Vydá: Slovart

Jody Houserová, Edgar Salazar: Stranger Things – Šestka

PÍŠE SE ROK 1978. AMERIKA SE STÁLE NACHÁZÍ UPROSTŘED STUDENÉ VÁLKY A PROBÁDÁVÁ NEBEZPEČNÉ HRANICE VĚDY. Jak daleko doktor Brenner, ředitel tajného projektu MK ULTRA, zajde, aby získal moc, po které touží? To zjistíte v tomto prequelu úspěšného netflixovského seriálu Stranger Things. Nebýt jejích psychických schopností, byla by Francine obyčejná puberťačka ze sedmdesátých let, ale místo aby s kamarády trsala na hustou muziku, je zavřená v Hawkinsově laboratoři. Pod bdělým dohledem doktora Brennera a jeho zaměstnanců má Francine pocit, že je využívána, jako by se z ní pokoušeli udělat zbraň. Vypětí z testů, kterým ji podrobují, odemkne temnou vizi budoucnosti, budoucnosti, na které se nechce podílet, budoucnosti, o které doufá, že ji může změnit.
Vydá: CREW

Alejandro Jodorowsky, Dongzi Liu: Královská krev – Pomsta a vykoupení

Finální kniha temného a násilného vyprávění legendárního Alejandra Jodorowského. Je to mytický příběh zrady, války, zakázané lásky, svržených vládců a milostných hrůz, kterému dává Dongzi Liu svou nádhernou kresbou syrově reálnou podobu. Osud se pomalu začíná naplňovat a hrdinu začínají dohánět jeho hříchy. Zvítězí nakonec prokletí, nebo je ještě šance na spásu?
Vydá: CREW

Brandon Sanderson: Bílý písek 3

Zdrcený a zbavený síly se Kenton snaží udržet dunmistry pohromadě proti politickým i osobním soupeřům, kteří se proti nim spikli. Rozhoduje jediný okamžik, v němž si musí sáhnout až na dno svých schopností, aby se mohl postavit protivníkům z vlastních řad a objevit pravdu o přepadení, které připravilo o život jeho otce a téměř zničilo dunmistrovství jako takové.
Bílý písek představuje nový, rychle se vyvíjející a akcí nabitý segment úžasné kosmírské série Brandona Sandersona, nejprodávanějšího autora New York Times.
Vydá: Talpress

Sui Išida: Tokijský ghúl: Re 5

Cukijama je nadále odhodlaný vrátit Kanekimu vzpomínky,ale jeho urputná snaha nevyhnutelně přitahuje nechtěnou pozornost. Hrozí rodu Cukijamových zkáza? A jakou roli v tom sehraje bizarní inspektor Kidžima?
Vydá: CREW

Kaiu Širai, Posuka Demizu: Zaslíbená Země Nezemě 7

Povedlo se! Děti ze sirotčince Grace Field dorazily do vytouženého cíle a konečně se na chvíli ocitají v bezpečí před démony. Jenže… je tohle opravdu to, o čem snily? Po prvotním nadšení přicházejí deziluze a Emma s přáteli poznávají, že jejich starosti ještě zdaleka neskončily.
Vydá: CREW