Joe Abercrombie: Půl světa (Moře střepů 2)

Otec Jarvi udělal hodně proto, aby konečně dosáhl pozice, která mu umožní vykonat vytouženou pomstu. Ještě však zdaleka nemá vyhráno. Pomalu se sice schyluje ke krvavé válce s jeho protivníky, všechny figurky na šachovnici je ale potřeba nejprve rozložit s co největší opatrností…

Uplynulo několik let od událostí popsaných v románu Půl krále, první knize trilogie Moře střepů, a bývalý princ Jarvi se mezitím naplno vžil do role ministra a rádce krále Uthila. Stále nepřestává doufat, že se mu jednou podaří zničit nejvyššího krále a jeho poradkyni – stařenu Wexen. Aby se tak stalo, musí ale nejprve vykonat nemyslitelné a zvítězit proti nim na bojišti. Jarvi se proto odhodlá podniknout odvážnou výpravu, aby získal proti ohromné převaze nepřátel co nejvíc spojenců. Na plavbu přes polovinu světa se s ním vydává různorodá posádka. Mezi jejími členy nechybí ani dva mladí bojovníci Trnka Bathu a Brand.

Trnce je šestnáct a až do nedávna si šla tvrdě za svým cílem stát se právoplatnou bojovnicí, aby tak mohla jednou dostat šanci pomstít řádně smrt otce. Veškeré její snahy však vyjdou naprázdno ve chvíli, kdy ve výcvikovém čtverci nešťastnou náhodou zabije protivníka. Jako obviněná vražedkyně očekává trest a netuší přitom, že se na její obranu ozval jeden ze spolubojovníků. Její vrstevník Brand se celý život snaží vykonávat dobré skutky, někdy se mu to ale řádně vymstí. Konkrétně vystoupení na obranu Trnky ho stálo místo v příštím nájezdu a on se nyní pomalu utápí v sebelítosti a alkoholu. Oba dva ale naštěstí zachrání Jarvi, když jim nabídne účast na nebezpečné diplomatické misi.

Půl světa nepředstavuje typické pokračování příběhu započatého v prvním díle, který byl vyprávěn z úhlu pohledu mladého Jarviho. Děj se sice stále točí kolem jeho plánu, on sám ale zůstává výrazně upozaděn a spíše ze zákulisí tahá za nitky. Ústřední pozornost autor plně věnoval Trnce a Brandovi. Joe Abercrombie touhle výraznou změnou snad lehce zariskoval, ale naplno se mu to vyplatilo, protože příběh tím dostal čerstvý impulz a posunul se zajímavým směrem. Kvalitních YA fantasy knih se silnými hrdinkami neustále přibývá, jen málokterá z nich ale zastává ve vyprávění tak silnou pozici a její osud přitom vyznívá tak komplexně, nepřikrášleně a realisticky, jako je tomu v případě Trnky.

Ještě méně obvyklé je postavit proti drsné, nelítostné, ctižádostivé a tvrdohlavé dívce jako protipól stoického, mlčenlivého chlapce se silným morálním kompasem, který nestojí příliš o hrdinství, ale vždy udělá tu správnou věc, i když mu za to bude odměnou posměch ostatních. Společnost postavená na vikingských základech, v níž oba vyrůstají, zůstává svázána pevnými pravidly a nedívá se právě shovívavě na jakékoliv odlišnosti. Je proto fascinující sledovat, jak Trnka i Brand postupně překonávají problémy spočívající v jejich rolích outsiderů, vnitřně dospívají a hledají si cestu k sobě navzájem.

Joe Abercrombie se více zaměřil na prokreslení charakterů postav a děj zůstává mírně upozaděný. Jedná se v podstatě o přímočarý hrdinský příběh o dobrodružné výpravě do neznáma lehce okořeněný zákulisními politickými machinacemi, které obstarává otec Jarvi. On i ostatní členové posádky lodi Jižní vítr, s nimiž se oba mladí protagonisté plaví daleko za hranice známého světa, mají všichni výrazné osobnosti, ale v příběhu nezastávají tak zásadní postavení. Zajímavější jsou v tomto směru místa, která při své cestě navštěvují a poznávají. Autor odkrývá zase pár detailů o tajemné minulosti svého nápaditě postaveného světa, kde vikingské lodě brázdí široké řeky, podél nichž lze navštívit bohatá obchodní města, ale i „elfské“ ruiny dávno ztracených civilizací.

Přes nepříliš nápaditý děj Joe Abercrombie v románu bez problémů udržuje a snad i lehce překonává laťku nastavenou předchozím dílem Půl krále. Půli světa vévodí výborné ústřední postavy, které procházejí složitým vývojem a mají čtenárům rozhodně co říct. Vyprávění možná není protkané tolika zvraty, jak bývá zvykem, ale především bojové scény se čtou jedním dechem a celkově zde zůstává autor věrný svému typicky drsnému a temnému stylu. Bude ještě zajímavé sledovat, s čím přijde příště.

Originální název: Half the World
Stránky autora: https://joeabercrombie.com
Nakladatelství: Laser-books, 2019
Překlad: Roman Tilcer
Vazba knihy: brožovaná
Počet stran: 424
Cena: 359 Kč