Listopadová Pevnost: Terminátor, Addamsova rodina i svět Amberu (PR)

On se vrátil, ona se vrátila, oba nafasovali střelivo, a tak tu konečně máme nového plnotučného TERMINÁTORA. Skynetu se braňte bazukou, podzimu pak příjemným čtením nové Pevnosti.

 

Už jste asi nečekali, že se ještě kdy potkáme se Sárou Connorovou, co? O to sladší ale bude následující shledání. Do kin vstupuje TERMINÁTOR: TEMNÝ OSUD, provázený příznivými zahraničními ohlasy a snad i dost silný na to, aby dal zapomenout na ostudu s podtitulem Genisys.

V kinematografické sekci si ale něco povíme ještě o JOKEROVI, který opanoval i náš první podcast, pozdravíme vynikající seriálové WATCHMENY, a představíme hvězdného pěšáka CASPERA VAN DIENA, který se stane jedním z hostí blížícího se COMIC-CON PRAGUE 2020.

A ještě jsme konečně napravili jeden restík z loňska, kdy osmdesáté výročí oslavila ADDAMSOVA RODINA, přicházející nyní v novém animovaném filmu.

Na cestu do hlubin planety se v literatuře vydáme se sci-fi ságou NIXIA NESPOUTANÁ, ale vyšel i nový ČERVENÝ TRPASLÍK.

Do románu ORGANICKÁ OPRÁTKA pak své čtenáře uváže Vilém Koubek, autor Čepele entropie, jemuž jsme položili i několik otázek.

S povídkami přicházejí Radovan Kolbaba a Radka Korbová.

Konečně u nás vychází i parádní knižní předloha postapo hororového hitu BIRD BOX, stejnojmenný román od Joshe Malermana, a nového reedice se dočkala i fenomenální žánrová klasika NEUROMANCER od Williama Gibsona.

Více si ale povíme také o ZJIZVENÉM KRÁLI, o DRAČÍM OHNI, o PÍSNI OCELI od Míši Merglové a ke skvělému rozhovoru nás přizval BRIAN TALBOT, britský otec komiksového Luthera Arkwrighta.

A fanoušci Assassin´s Creeda se dočkali svého PRŮVODCE SVĚTEM zabijáků.

Mimochodem, byli jsme i na HUMBOOKFESTU 2019 a stejně tak jsme mohli navštívit CONIÁŠ 2019 a COMICS SALÓN 2019.

Anebo se s námi raději vydáte do Kutné Hory, domoviny Mikuláše Dačického z Heslova?

Či raději vyslechnete Hlas fandomu, jímž se vám představí STÍNY KRAJE, TŘI FOTŘI, DESKOHRANÍ 2019, MISTROVSTVÍ ČR V GWINTU a své k tomu řekne i VĚDÁTOR?

Vstup volný a vše dovoleno, naši drazí, protože v tomhle časopise jste doma! Pevnost vládne a vinšuje vám pěkné padání listů.

 

Přílohou Pevnosti je fantasy román Znamení jednorožce od Rogera Zelaznyho, třetí kniha ze světa Amberu.
Amber je jediný pravý svět, všechny okolo něj jsou pouhé stíny, a tak cesty potomků panovnického rodu vedou právě na Amber. Uchazečů o trůn po zmizelém králi Oberonovi je mnoho, a v boji o to, kdo na něj usedne, je dovoleno vše. Intriky, podrazy, lži, hrubá síla i zákeřné vraždy. A tak v této turbulentní době, kdy jde doslova o všechno, většina žijících sourozenců nakonec sedí v obrovském sále svého sídla, nedůvěřivě se navzájem pozorují, myslí si něco jiného, než říkají, uzavírají křehká spojenectví i podmíněná nepřátelství, nepokrytě lžou… a za zdmi mezitím sílí vojsko bestií chystajících se všechno zničit. Čas se rychle krátí.

Znamení jednorožce, třetí část amberské ságy, je daleko víc „vysvětlovací“ díl než oba předchozí. Karty jsou rozdány, první bitvy vybojovány, někteří sourozenci zabiti nebo zavražděni, další nezvěstní – a viníkem může být kdokoli. Zelazny tak má čas odhalit nejen bílá místa z Corwinova života na naší Zemi, ale také to, jak funguje Vzor, karty, kameny a další nezbytné rekvizity, které barvitý a fantazií prodchnutý svět Amberu charakterizují.

Politikaření a dialogové přestřelky jsou tak nejen letmým nadechnutím před velkým finále, ale i způsobem, jak všechno znejistit a zrelativizovat – vždyť ze spojenců jsou tu náhle rivalové, ze sympaťáků mrazí v zádech. Amber odhodil další svůj závoj – jenže kolik takových ještě zbývá a je vůbec možné nakonec odhalit celou pravdu, kdo za vším tím běsněním vlastně stojí?

 

Časopis Pevnost 2019/11
www.pevnost.cz
www.facebook.com/CasopisPevnost