Zaslíbená Země Nezemě – čtvrtá výprava na farmu lidožravých démonů

Malé, poklidně si hrající děti, o něž se stará jejich milující mamá. Trocha povinností, dost zábavy, spousta přátel. Zní to jako idylka navzdory tomu, že se vše odehrává ve zdech sirotčince. Jenže ve skutečnosti je to peklo na zemi. Jak jinak označit farmu, kde se chovají nic netušící děti jako vybraná lahůdka pro démony?

Bylo stanoveno datum Normanova odjezdu. Jenže Emma ani Ray ho nehodlají nechat jen tak odejít – všichni vědí, že jde na jistou smrt. Je tak třeba přijít s rychlým, novým plánem. Pořád je tu ale mamá, která se nechce vzdát prvotřídního zboží a tím i šance na vlastní vykoupení. Zdá se, že budou nezbytné jisté oběti…

V pořadí čtvrtý svazek mangy Zaslíbená Země Nezemě by se dal shrnout velice krátce: brutální emocionální nářez. Pokud jste si při čtení předchozích dílů říkali, že autorské duo Kaiu Širai a Posuka Demizu dokázalo vyšponovat adrenalin čtenářů dostatečně vysoko a už to nepůjde jen tak překonat, mýlili jste se (stejně jako já).

Napětí a hutná atmosféra jsou ještě lepší (nebo bych snad měla říct horší?) než dřív a během čtení jsem narazila na několik momentů, kdy jsem se ptala sama sebe, jestli to skutečně autoři nechají zajít takhle daleko. Podle všeho to vypadá, že to nechají zajít ještě mnohem, mnohem dál.

Nechybí tu brutalita fyzického násilí, ale daleko horší je psychický teror, kteří hlavní hrdinové zažívají. Nejen když jsou konfrontováni se skutečnostmi ztěžujícími jejich útěk, ale také – a to především – když jsou nuceni čelit vlastní bezmoci. Když se k tomu připočte, že v popředí událostí jsou děti, včetně opravdu malých špuntů, je to zaručený recept na srdceryvný doják.

Ačkoliv by to mohlo působit samoúčelně – toto podezření se samo nabízí a už jsem ho tu kdysi zmínila –, ukazuje se, že to celé autorům skvěle funguje. Nedá se odhadnout, čím to je – zda tím, jak mají vše do detailu promyšlené, jak postupně odhalují skryté plány v tajných plánech, nebo vydařenou psychologií postav, ale po dočtení ve vás zůstane malá dušička. Můžete si sice pořád dokola opakovat, že je to od autorů pouze kalkul, ale stejně se od Zaslíbené Země Nezemě nedokážete odtrhnout a budete si přát, aby to všechno nakonec dobře dopadlo, ačkoliv je takřka jisté, že k tomu nedojde.

Zaslíbená Země Nezemě je v jistém směru brutální manga, která vás dokáže stáhnout do svých osidel, jen se připravte na to, že je na její čtení místy nezbytný silný žaludek.

Vydal: Crew, 2019
Přeložila: Anna Křivánková
Vazba: brožovaná
Počet stran: 192
Cena: 199 Kč