Mořská panna – i touha po poznání může vést do záhuby

Christina Henryová se v zahraničí proslavila retellingy pohádek, jako je Alenka v Říši divů, Petr Pan nebo Červená karkulka. Nyní se jedna z jejích knih dostává do rukou i českým čtenářům. A není to nic menšího než magický příběh o mořské panně s pořádně ostrými zuby.

Amelia nebyla vždy Amelií. Dříve byla bezejmennou dcerou mořského národa, která zatoužila poznat lidský svět. Netušila, jak moc jsou lidé zkažení, jenže se zamilovala… A i když potom poznala, co jsou lidé zač, nevzdala se naděje na lásku. Ta ji dovedla na nejpodivnější místo – do muzea známého podvodníka P. T. Barnuma.

Mořská panna je do značné míry inspirována skutečnou událostí, kdy se v Barnumově muzeu vystavovala údajná mořská panna z Fidži. P. T. Barnum byl – mimo jiné – jedním z prvních lidí, kteří přišli s vizí kočovného cirkusu. Také přišel s prvotní verzí marketingu a díky němu dnes používáme slovo humbuk. V podobném duchu by se dalo pokračovat. Pokud jste viděli film Největší showman s Hughem Jackmanem v hlavním roli, máte možná postavu Burnama zidealizovanou. Christina Henryová ale tenhle dojem rychle smete ze stolu. V jejím podání je Burnam muž, který pro zisk udělá cokoliv, a když se mu naskytne příležitost předvádět skutečnou mořskou pannu, skočí po ní.

Román se nese v melancholickém duchu. Autorka klade důraz na atmosféru a emoce jednotlivých aktérů. Tempo vyprávění je pomalé, a i když se zde najde několik akčnějších pasáží, vše je popisováno skrze postavy – jak danou situaci vnímají, jak se cítí– tudíž je dynamika stále spíše pozvolná. Má to nicméně své kouzlo.

Christina Henryová se snaží pracovat hlavně s jazykem, vytvářet skrze něj barvité obrazy tehdejší doby, především toho, jak na tom byly ženy ve společnosti. Autorka vypráví milostný příběh, v němž je láska zkoušena mnohými nástrahami a v níž musí překonat rozdílnost – nejen tu tělesnou, ale také mentální. Ameliino vnímání světa a její názory bychom dnes označili nejspíš jako feministické. Není na nich nic nečekaného, přesto v kontextu doby, v níž se příběh odehrává, působí možná větší pozdvižení než její původ.

Christina Henryová napsala jednoduchý, přímočarý příběh, v němž nenarazíte na žádné záludnosti. Jedná se o podmanivé, kouzelné vyprávění zasazené do mírně romantizované verze poloviny devatenáctého století v Americe. I přes jistou melancholii vás pohladí po duši a dokáže vám zvednout náladu.

Ukázka

Vydal: Jota, 2019
Přeložil: Tereza Suchá
Vazba: vázaná
Počet stran: 264
Cena: 328 Kč