Pevnost 2019/7: Spiderman, Stranger Things, Chucky i Dilbert (PR)

Spíďa je daleko od domova a také jemu se stane Pevnost průvodcem fantastickými světy. Nedbejte venkovního vedra, váš oblíbený časopis je zase tu!

Společně s posledními Avengery třetí fáze marvelovského dobývání vesmíru neskončila. Tečku napíše až pavoučí mládeneček ve svém novém, na sítích pozitivních ohlasů se houpajícím snímku SPIDER-MAN: DALEKO OD DOMOVA, jehož kamery si zavrněly také u nás v České kotlině. Už jen zásluhou toho musí být Spíďa hlavním hrdinou nové Pevnosti.

Rozhodně ale neskončí jen u něj. Prohodíme ještě pár slov o nové GODZILLE a navrátivších se MUŽÍCH V ČERNÉM. Samozřejmě si pak musíme říct víc o snímku MRTVÍ NEUMÍRAJÍ, s jehož pomocí vstoupil hegemon nezávislé kinematografie Jim Jarmusch mezi tvůrce hororových komedií.

Nelze nicméně opomenout ani návrat Chuckieho, démonické panenky s duší sériového vraha z klasického hororového cyklu, jenž se v letošní DĚTSKÉ HŘE znovuzrodil pro nové milénium.

A jelikož jsme sami trochu retro, určitě se nestydíme za svoji lásku ke STRANGER THINGS, o jejichž nejrůznějších podobách jsme se rozpovídali hned na šesti stránkách.

A nezastavujeme – ostravský rodák s pseudonymem Alex Drescher přichází s DESTRUKCÍ, s dalším románem z cyklu Prolnutí. Milovníci akční fantastiky se tetelí blahem.

A fanoušci fantasy oproti tomu přecházejí do stojky, jelikož se blíží také PAVOUČÍ VÁLKA od Daniela Abrahama, velkolepé vyvrcholení vynikající ságy Mince a dýka.

Svými povídkami pak do nového čísla přispěli MARTIN KUŽEL a PŘEMYSL KREJČÍK.

V edici Mistrovská díla SF se bahnem temporální kauzality brodí nové vydání žánrové klasiky STRÁŽ ČASU od Poula Andersona. Tváří v tvář posledním minutám lidstva se nám odhalí TERMINUS.

A stejně jako pevnostní redaktoři poradí, co číst v létě, Jirka Pavlovský popíše čtvrtý krok na cestě za genialitou brakového psaní.

Zaujme ale určitě i ŽOLDNÉŘ. Anebo zabijáci MÍLY LINCE či herní návrat na E3.

A hlavně budeme ve velkém vzpomínat na PEVNOSTCON, protože byl zkrátka hrozně fajn.

Nová Pevnost míří na stánky a nezastaví ji vedro ani kroupy!

 

Přílohou časopisu je kniha stripů Scotta Adamse Dilbert 4: Na to, abyste přežili, nemáte dost pod čepicí
Garfield? Řekněte, kdo z nás má mluvící kočku? Calvin a Hobbes? Ale jděte, kdo z nás má mluvícího plyšového tygra…? Ovšem Dilbert? Řekněte, kdo z VÁS má hloupého šéfa?
Tak vidíte. Dilbert je z rodu Jonů a podobných smolařů, což je logické, neboť cizímu štěstí se dost dobře nelze smát. Dilbert nemá úspěch u žen, nemá autoritu u svého psa a nemá perspektivu ve svém zaměstnání. Černobílé stripy o tomhle všem a ještě o mnohém dalším vyprávějí, ale není tak úplně na místě napsat, že odrážejí realitu. Spíš platí, že realita stále více odráží Dilberta. Že do něj v Česku dorůstáme. Že Scott Adams předpovídá intenzitu absurdnosti příštích dnů.
A proto stojí za to Dilberta číst a smát se mu, přestože část stripů v množství větším než malém zas tak k smíchu není, a mnoho jich je suchých jak naše zásoby podzemních vod. Dozvíte se z nich mnohé.
Třeba proč se vegetariáni nemohou vzbouřit proti nadvládě masožroutů. Co pomáhá proti přípravku na růst vlasů, když si s ním omylem potřete celé tělo. Jak velký má být váš příspěvek na narozeninový dárek pro kolegyni. Co se zakoupeným Leninem. Jak má vypadat vtipný soustrastný telegram. Proč vám výzkumná studna v marketingu nedá odpověď na jakoukoliv otázku v pátek. Jak se liší team building a snižovaní stavů. Co udělá šéf, když ve firmě zavětří kreativní myšlenku. Kolik levorukých Elbonijců potřebujete k výměně žárovky…
A z rozhovoru s autorem i něco o vzniku příběhů, které stále častěji znamenají náš svět.

 

Časopis Pevnost 2019/7
www.pevnost.cz
www.facebook.com/CasopisPevnost/