Knižní festival Ostrava

Novinky a to nejzajímavější z knižní produkce představí nakladatelé všech žánrů z celé České republiky na Knižním festivalu, který se bude konat 1. – 3. března 2019 v Ostravě na Černé louce v pavilonu A. První den bude věnován komiksu, sci-fi a fantasy.

 

Těšit se můžete také na bohatý doprovodný program, autogramiády, setkání s autory, workshopy, přednášky, odpočinkovou zónu s kavárnou či zónu pro děti. Aktuální informace týkající se festivalu sledujte také na FB události.

KDE: Černá louka, pavilon A, Ostrava

KDY:
1.3.2019 – Pátek (10:00 – 18:00)
2.3.2019 – Sobota (10:00 – 18:00)
3.3.2019 – Neděle (10:00 – 16:00)

VSTUPNÉ:
Třídenní vstupné:
200 Kč dospělí
100 Kč děti, studenti, důchodci, držitelé TP, ZTP a ZTP/P průkazů

Jednodenní vstupné::
100 Kč dospělí
50 Kč děti, studenti, důchodci, držitelé TP, ZTP a ZTP/P průkazů

 

Doprovodný program bude rozdělen do tří na sobě nezávislých scén.

Scéna s názvem Voices of Freedom, kterou připravuje tým Černé louky ve spolupráci s Centrem PANT, bude tematicky rozdělena do jednotlivých dnů:

Pátek 1.3.: Komiks, sci-fi a fantasy – pestrá škála přednášek pro školy, které vyvrcholí vyhlášením vítězů soutěže Nakresli si svůj komiks určené žákům a studentům základních a středních škol. Slavnostní předání cen proběhne ve 13 hodin na podiu scény.

Sobota 2.3.: Media a komunikace – zaměříme se na tzv. nová media a nové komunikační kanály (blog, youtube a Instagram), propagandu, fake news a dezinformace.

Neděle 3.3.: Lidská práva a svoboda – dodržování lidských práv je běžnou součástí našich životů, v jiných zemích to však tak samozřejmé není. Rozeberme pojem svobody a její vnímání, vývoz lidských práv, své zkušenosti vám předají váleční a zahraniční zpravodajové.

Na scéně přivítáme např. Erika Taberyho, Františka Kotletu, Bohdana Volejníčka alias BoboKinga, Arnošta Vašíčka, Jiřího Walkera Procházku či Kláru Smolíkovou.

Na druhé scéně nesoucí název Nakladatelská scéna budou vystavující nakladatelé, vydavatelé a distributoři prezentovat své autory a publikační novinky, pořádat besedy, přednášky či autogramiády. Představí se zde např. Markéta Hejkalová, Lydie Romanská, Eva Tvrdá, Max Gronach, Marek Pražák, svou činnost představí také Obec českých a slovenských spisovatelů.

Třetí Komorní scéna bude, jak již název napovídá, věnována aktivitám menšího formátu, které si na festivalu své místo určitě zaslouží. Zaplní ji aktivity komornějšího typu, jako jsou scénická čtení, recitování, autorská čtení či speciální workshopy jako pohádkové dílny anebo tvůrčí psaní.

 

Téma: Sci-fi, fantasy a komiks

SCÉNA VOICES OF FREEDOM
PÁTEK: 1.3.

  • 10:15 – 11:05 Arnošt Vašíček: Planeta Záhad: Interaktivní přednáška o pátrání po tajemných tvorech z minulosti.
  • 11:15 – 12:15 Bohdan Volejníček: Život a dílo J.R.R. Tolkiena: Interaktivní přednáška o Tolkienovi a základech literární fantastiky.
  • 13:00 – 13:30 Vyhlášení vítězů komiksové soutěže Nakresli si svůj komiks.
  • 13:35 – 13:50 Jana Richterová: Představení fantasy románové pentalogie Zahrada.
  • 14:00 – 14:50 The Rebel Legion – Lion Base: Lucasovo impérium aneb mysleli jste si, že o Star Wars víte vše?
  • 15:00 – 15:50 The Rebel Legion – Lion Base: Star Wars komiksové aktuality aneb, co se děje u nás i v zahraničí na komiksové scéně.
  • 16:00 – 16:40 Petra Slováková a Hailyn Cosplay: Cosplay a tvorba kostýmů, fenomén dneška. Jak si správně ušít kostým a více o steampunku.
  • 16:50 – 18:00 Kotleta, Fuchs a Sněgoňová aneb Tlustý, ošklivý a malá z Fantastické Epochy. Povídaní s českými fantasy autory nakladatelství Epocha. Nakladatelství Epocha přiveze tři mušketýry ze své stáje autorů české fantastiky. Oskar Fuchs povypráví o svých bojových mázích a jejich sexuálních fantaziích, Kristýna Sněgoňová o tom, proč jsou nejlepší ty rusalky, které za kus lidského masa udělají všechno, co si řeknete, a bruntálský rodák František Kotleta přijede na svém vycvičeném kamzíkovi, aby za doprovodu hudby Richarda Wagnera mluvil o svých knihách, hrdinech, chystaných projektech a touze dobýt Moskvu. Nebo to možná má být Poruba? Přijďte a zjistíte to sami…

 

NAKLADATELSKÁ SCÉNA
PÁTEK 1.3.

  • 13:00 – 13:30 Petra Slováková: Fantastická Ostrava uvádí – Představení chystané young adult urban fantasy Střípky času a dalších literárních projektů české autorky Petry Slovákové.
  • 13:40 – 14:10 Honza Vojtíšek: Představení knihy Sešívance, sbírky hororových povídek, která byla vytvořena netradiční tandemovou spoluprací různých autorů. Projekt vznikl ve spolupráci českých, slovenských a polských autorů.
  • 14:20 – 14:50 Hanina Veselá: Knižní a herní řada nakladatelství Mytago: Série Lone Wolf nebo svět Asterion, gamebooky i fantasy a novinky pro rok 2019.
  • 15:00 – 15:50 Bohdan Volejníček: Život a dílo S. Kinga: představení krále hororů a povídání o jeho životě díle.
  • 16:00 – 16:50 Arnošt Vašíček: Oko Kyklopa: představení mysteriózního thrilleru, jehož ústředním tématem je zahrávání si s osudem a následky těchto experimentů.
  • 17:00 – 18:00 Petr Hruška, František Nastulczyk: Co snese básník? Diskuse o situaci v současném českém a polském literárním i neliterárním světě.

 

KOMORNÍ SCÉNA
PÁTEK 1.3.

  • 11:40 – 12:40 Alena Vorlíčková: Dílna tvůrčího psaní pro žáky 2. stupně ZŠ a studenty SŠ: Cesta a její cíl aneb cesta za dobrodružstvím, z města, na Měsíc, do svého nitra, do fantazie
  • 14:00 – 18:00 Jiří Walker Procházka, Klára Smolíková: Tvůrčí dílna pro rodiny s dětmi: Vynálezce Alva: Nebojme se vynalézat! Veselá tvůrčí dílna, ve které se seznámíme s vynálezcem Alvou a jeho báječnými vynálezy. Budeme kreslit fantastické knihovny a navrhovat vlastní obálky knih. A mnoho dalšího zažijete při společně stráveném kreativním čase.

 

Přehled hostů

Přehled vystavovatelů

Další informace včetně programu na sobotu a neděli najdete na webu: www.kniznifestival.cz
FB události