Jak se slaví zimní slunovrat na Dvoře mrazu a hvězd?

Válka skončila, král Hybernu a Kotlík byli poraženi, jenže za jakou cenu? Feyre a její přátelé se připravují na oslavy zimního slunovratu na Nočním dvoře a přitom se snaží zahojit rány, které jim válka způsobila.

Feyre si uvědomuje, jaké měla štěstí, že ona a její druh válku přežili. Jenže pořád ji trápí noční můry o Rhysandově smrti a cítí se provinile, že řada jejích poddaných takové štěstí neměla. Proto se jim ze všech sil snaží pomáhat a taky se věnovat povinnostem, které jako vládkyně Nočního dvora má. Navíc se odcizila se svými sestrami, hlavně s Nestou, která s ní odmítá mít cokoliv společného.

Rhysand ví, jak je mír, za který bojovali, křehký a nestálý. V ležení okřídlených illyrijských vojáků sílí nespokojenost, protože právě oni utržili ve válce největší ztráty. A Rhys si nemůže dovolit vzpouru a občanskou válku.

Dvůr mrazu a hvězd je vyprávěn z pohledu několika postav: Feyre a Rhysanda, jejichž pohled je v ich formě, a z pohledu Cassiana, Morrigan a kratičce i Nesty, který je klasicky v er-formě. Elain, Azriel nebo Lucien se svého vlastního pohledu nedočkají (a když už je řeč o posledním zmiňovaném, ten se tu navíc jen mihne). Dozvíme se ale také, jak dopadl Tamlin, vládce Jarního dvora. Přestože Tamlin v trilogii Dvůr trnů a růží nepatřil mezi mé oblíbence, tady mi ho bylo skoro líto.

Ve Dvoře mrazu a hvězd se objevuje hned několik dějových linek, ale tím, že se vypravěči střídají a navíc se jedná o novelu, není ani jedna z nich pořádně rozpracovaná. Vlastně se jedná spíš o útržky a náznaky dějových linek, kterým by se Sarah J. Maasová mohla věnovat v následujících románech. Důraz je kladen hlavně na myšlenky a psychické rozpoložení hlavních hrdinů, kteří se snaží vyrovnat s následky války. Pokud tedy někdo očekává dobře promyšlený a vygradovaný děj, akci, nějaký zvrat nebo i větší vývoj hrdinů, bude zklamaný.

Kouzlo novely Dvůr mrazu a hvězd se skrývá v setkání s oblíbenými postavami a ve sváteční atmosféře. Ve chvíli, kdy se sejde Feyre, Rhysand a všichni jejich přátelé, kteří jsou jako rodina, začnou se špičkovat a žertovat, budete mít pocit, jako kdybyste tam byli s nimi, jako kdybyste se i vy setkali s dobrými kamarády, a na tváři se vám pravděpodobně usadí přihlouplý a spokojený úsměv. Ve výsledku se jedná o takovou sváteční jednohubku, kterou slupnete na jedno posezení.

Nicméně naznačené dějové linky slibují, že se v plánované novele i dalších třech románech, které mají na trilogii Dvůr trnů a růží navazovat, máme na co těšit. Takže nezbývá než doufat, že nás Sarah J. Maasová nenechá příliš dlouho čekat – alespoň na další novelu, které snad vyjde v roce 2019. Protože další román, který by měl být o Nestě a Cassianovi, vyjde až v roce 2020.

Ukázka

Vydalo: Cooboo; 2018
Překlad: Ivana Svobodová
224 Kč / 269 Kč