Knižní novinky: leden 2019

Na to, že je teprve leden, vychází neobvykle hodně nových knížek z fantastiky, a to především díky nakladatelství Fragment, těšit na novinky se tak můžou hlavně čtenáři literatury pro mládež. Nezahálí však ani další nakladatelé…

Poul Anderson: Tři srdce, tři lvi

Přímo z bojiště druhé světové války je inženýr Holger Carlsen přenesen do neznámého světa. Najde tam koně, výzbroj a výstroj středověkého rytíře a štít zdobený třemi srdci a třemi lvi. Zjišťuje, že vše mu skvěle padne a dokonce hovoří místním jazykem.
I tady však zuří válka. Obludné armády Kruhu temnot se stahují kolem posledního ostrova lidského rodu. Chtějí ho zničit a Holger má být při tom. Čeká ho setkání se vznešenými Farizeji, kteří ovládají prastarou magii. Utká se s obry, s rusalkou navštíví jezerní království a jen o vlásek unikne smrti rukou děsivého trolla. Proti své vůli se stane rytířem, o němž vyprávějí legendy…
Vydá: Fragment

Adrienne Youngová: Klan

Život sedmnáctileté Eelynin je drsný, ale jednoduchý. Má bojovat za svůj klan proti odvěkému nepříteli – klanu Riki – a přežít. To se jí daří až do okamžiku, kdy na bitevním poli zahlédne svého bratra, kterého viděla na vlastní oči před pěti lety umírat. Teď stojí proti ní na straně nepřítele.
Jeho zrada není to jediné, čemu po prohrané bitvě musí čelit. Stala se z ní otrokyně a čeká ji krutá zima v zajetí mezi nepřáteli. Když na vesnici zaútočí krvelačný klan, v jehož skutečnou existenci nikdo nevěřil, vše se změní. Jestli chce Eelyn zachránit sebe i své vlastní lidí, musí začít důvěřovat nepřátelskému válečníkovi Fiskemu. Společně se musí pokusit o nemožné: sjednotit jejich klany proti nebezpečnému protivníkovi. Jen tak mají šanci na přežití.
Zůstane Eelyn věrná svému klanu a své rodině, nebo vloží naději do rukou těch, které celý život nenáviděla?
Vydá: Fragment

Garth Nix: Zlatoruká (Staré království 5)

Lirael přišla během spoutávání Orannise o ruku. Teď má novou – z pozlacené oceli a Výsadní magie. Když najde Nicholase Sayrea ležet v bezvědomí, použije svých schopností, aby ho zachránila. Ale Volná magie Nicolase hluboce poznamenala, a tak Lirael hledá pro Nicka pomoc tam, kde byla jako dítě doma: na Clayrském ledovci.
Zatímco se Lirael s Nickem vracejí ke Clayrům, čelí jistá dívka ze vzdáleného severu živlům i četným nepřátelům v zoufalém pokusu doručit Lirael vzkaz od její dávno zesnulé matky. Vzkaz, který přináší hrozivé varování před Čarodějnicí bez tváře. Ale kdo je ta Čarodějnice a co má v plánu?
Starému království opět hrozí veliké nebezpečí, kterému je nutno předejít nejen ve světě živých, ale i v chladné a neúprosné řece Smrti.
Vydá: Triton

Vic Jamesová: Temné nadání – Zlatá klec

Dekadentní vize dystopické Anglie, ve které se mísí magie se syrovostí, láska s krutostí a intriky se statečností. Svět je v rukou Mocných. Díky magické Síle ovládají politiku, obchod, toky peněz i životy obyčejných lidí. Ti, kteří mezi elitu nepatří, musí nastoupit na desetileté nucené práce. V naději, že zůstanou pohromadě, chtějí Hadleyovi nastoupit do služby společně se svými třemi dětmi. V den odjezdu je však šestnáctiletý Luke poslán do jednoho z nejhorších pracovních táborů v zemi. Zbytek rodiny odjíždí do přepychové sídla Jardinů, nejmocnější rodiny v Anglii. Zatímco Luke přežívá ze dne na den, jeho sestry si užívají luxusu i nebezpečného přátelství se členy rodiny Jardinů. Všichni však stále myslí na jediné: jak uprchnout ze zlaté klece a být opět spolu…
Vydá: Fragment

Miroslav Žamboch: Bakly – V objetí smrti

Bakly je kupodivu stále naživu, v jím vyvolané válce podsvětí se zaplétá do spirály násilí stále hlouběji a hlouběji a nehledá cestu ven. Jen blízkost smrti ho udržuje na hranici příčetnosti.
Baronesa Münchauzen pronikla do vyšší společnosti a teď se snaží dostat pod povrch nablýskaného společenského pozlátka, aby získala to, co ji osobně nejvíc zajímá – informace o moci, o magii.
V podzemí Grafzatzy, jednoho z největších a nejbohatších měst Crambijského impéria, roste něco, pro co v paměti lidí i v nejstarších encyklopediích chybí pojmenování. Roste to, vyvíjí se, ovlivňuje a proměňuje své okolí a pátrá po důvodu vlastní existence, po účelu, kvůli kterému bylo stvořeno. Ti, co Věc v podzemí probudili z neexistence, se začínají bát.
Děj navazuje na příběh Bakly – Hledání smrti.
Vydá: Triton

Mechthild Gläserová: Strážci příběhů

Kdosi vstupuje do knih a mění jejich děj. Kdo to je? A proč to dělá? Po jeho stopě půjdou strážci příběhů! Během letních prázdnin na zapomenutém ostrově kdesi ve Skotsku se Amy dozví, že jako členka staré šlechtické rodiny ovládá schopnost vstupovat do knih a ovlivňovat již napsané příběhy. Amy si ve světě knih brzy najde přátele: moudrého Šér Chána z Knihy džunglí, láskou usouženého Goethova Werthera nebo Olivera Twista, kterému daruje žvýkačku, což se posléze ukáže jako velmi nerozumné… Svět knih ale není tak pokojný, jak se Amy zprvu zdálo. Nejprve zmizí peníze z Ali Babova pokladu. Pak se cestou na ples k panu Darcymu zraní Elizabeth Bennetová, takže jeden z nejznámějších milostných příběhů je náhle v ohrožení. Amy je brzy jasné, že musí najít toho, kdo do příběhů zasahuje. Když události začnou prosakovat i do reálného světa, a dokonce mají oběť na životě, ukáže se, jak je ohrožení vážné. O co tajemnému nepříteli doopravdy jde?
Vydá: Fragment

Chelsea Bobulski: Les

Winter je normální středoškolačka. Tedy aspoň na první pohled. Její táta je strážcem tajemného lesa, do nějž ústí časové portály. Jednou se však táta ztratí při noční obchůzce a ona musí převzít jeho povinnosti: hlídkovat u portálů a pomáhat cestujícím, kteří z nich omylem vyjdou, aby našli správnou cestu zpět.
Winter si nemůže pomoct – má pocit, že o tátově zmizení jí něco zatajili. Krátce nato se v lese setká s mladíkem Henrym, který ví víc, než by obyčejný cestovatel z jiné doby měl vědět. Tvrdí, že by mohli spolupracovat, aby našli i jeho ztracené rodiče a aby zjistili pravdu o jejím otci. Les je otrávený a mění se ve zlé místo. Může Winter Henrymu důvěřovat? Dokážou spolu odhalit pravdu včas?
Vydá: CooBoo

Barbara Cantini: Mortina a protivný bratranec

Mortina a její nejlepší kamarád, chrtí albín jménem Truchlík, žijí s tetou Neboženkou a tráví své dny hrou se strašidly z vily Rozvalinky. Jednoho dne se ale stane něco nečekaného: děti z vesnice, Mortinini kamarádi, přijdou do vily, protože dostali tajemnou pozvánku, zatímco teta Neboženka zmizela. Má v tom prsty protivný bratranec Dilbert, který za ní právě přijel na návštěvu?
Vydá: Egmont

Sebastien de Castell: Kouzelnice (Divotvůrce 3)

V partii pokeru v tajemném saloonu dostane Kellenova mentorka Ferius Parfax neobvyklou kartu zobrazující mechanického ptáčka. Pro každého jiného by to byla podivnost, pro Argosanku to však znamená válku.
Kellen a Ferius následují mechanického ptáčka do Gitabrie, země úžasných vynálezů, Zde se shromažďují špioni z celého kontinentu, ochotní třeba i zabíjet, jen aby se ptáčka zmocnili. Jenže tento přístroj obsahuje ještě temnější tajemství – takové, které může rozpoutat válku, pokud ho Kellen a jeho zlodějský kočkoveverčák Reichis nedokážou včas odhalit.
Vydá: Egmont

Cinda Williams Chima: Síla ohně (Sedmiříší v troskách 1)

Tento napínavý fantasy příběh se odehrává v Sedmiříší známém z autorčiny předchozí knižní série, avšak o generaci později. Je prostoupený temnou magií, nebezpečenstvími, z nichž tuhne krev v žilách, a dvěma nezapomenutelnými postavami, které se pohybují na tenoučké hraně mezi životem a smrtí. Hlavními hrdiny jsou Adrian sul’Han, zvaný Ash, školený léčitel obdařený magickými schopnostmi a syn královny Fellsu a Nejvyššího kouzelníka, jenž hoří touhou pomstít smrt svého otce, a Jenna Blandelowová, dívka s podivným znamením, kterou její tajemní rodiče opustili brzy po narození. Jejich cesty se setkají v Ardenu. Spojuje je nenávist k bezcitnému králi. Podaří se jim krále odstranit a zabránit tak válce? A dojde jejich láska naplnění?
Vydá: Slovart

Daniel Abraham: Vdovin dům (Mince a dýka 4)

Lord regent Geder Palliako vede svůj národ za pomocí kněží pavoučí bohyně od vítězství k vítězství. Sebevětší moc však nemůže napravit škody, které na jeho srdci napáchala jediná žena. Ve víru násilí a zmaru, které jeho válka rozpoutala, učiní Geder cokoliv, aby si získal opět její lásku… nebo ji zničil!
Clara Kalliamová, manželka popraveného zrádce, zůstává věrná svým ideálům, rozpolcena mezi ženou, jíž byla, a žena, jíž je. Její synové bojují na obou stranách konfliktu, neexistuje možnost vyváznout beze ztrát. Clara však ví, že se může stále rozhodnout alespoň o tom, kdy a jak padne ona i její dům.
A mezitím v Porte Oliva odhalují bankéřka Cithrin bel Sarcour a kapitán Marcus Wester strašlivou pravdu o pádu dračí říše před tisíci lety. Pravdu, která otřese samotnými základy jejich světa a reality.
Vydá: Laser

Ryan Graudinová: Časoběžník

Existence Farwaye Gaia McCarthyho, syna cestovatelky v čase z roku 2354 a gladiátora z roku 95, popírá veškeré přírodní zákony. Celý svůj život touží prozkoumat svoji minulost, takže když neuspěje u vstupních zkoušek do vládního programu cestování v čase, sáhne po jiné možnosti. Nechá se najmout jako velitel lodi, která létá do minulosti a krade pro černý trh vzácné dobové artefakty.
Během rutinní zakázky, která ho zavede na palubu potápějícího se Titanku, pozná záhadnou dívku. Je vždy jeden krok před ním a navíc zná velké tajemství: dějiny nejsou tak stálé a neměnné, jak se původně zdálo…
Vydá: Fragment