Vybíráme z programu PragoFFestu

Ve dnech 31. ledna – 3. února 2019 se v Modré škole v pražských Hájích koná už 23. ročník festivalu sci-fi, fantasy, komisku a her PragoFFest. Je přihlášeno cca 500 pořadů v 18 liniích (ThroneCon, PotterFan, Fantasy & History, NightCon, ComicsCon ad.).

Základní informace:

Kdy: 31. 1. 2019 od 19 h – 3. 2. 2019 do 17 h
Kde: Modrá škola, Praha – Háje, Kupeckého 576 (konečná metra C)

Vstupné:

v předprodeji do 26.1. / na místě
čtvrtek 150 Kč /200 Kč
pátek 300 Kč /350 Kč
sobota 350 Kč / 400 Kč
neděle 200 Kč /250 Kč
celý 900 Kč / 1000 Kč
děti do 7 let zdarma
děti 8-11 let sleva 50 %

Literární hosté:

Petra Neomillnerová, František Kotleta, Hanina Veselá, Jan Kotouč, Karolina Francová, Františka Vrbenská, Petra Machová, Anna Šochová, Míla Linc, Jiří W. Procházka, David Šenk

 

Kompletní program včetně anotací najdete zde

Časový program najdete zde

Rozmístění programu:


Tipy z programu:

Kvíz: Poznáte bytost
Ladislav Maksoud „Aladalar“
Čtvrtek 31.1 – 20:00h / Třída 12
Poznáte na základě charakteristik bytost z mýtů, či folklóru? Pokud myslíte, že ano tak neváhejte a přijďte si zkusit tento kvíz. Sladkosti a drobnosti i za účast :)

Temná strana literárních soutěží
Michaela Merglová „MíšaM“ + Karel Sikar Doležal, Míla Linc, Olga Cirrat Xaverová
Pátek 1.2 – 11:00h / Třída 108
Každý chce zvítězit. Literární soutěže pomáhají autorům v rozjezdu literární kariéry, dávají jim zpětnou vazbu, umožňují seznámit se s lidmi z oboru… Jaká je ale jejich temná stránka? Na co si dávat pozor a kdy být obezřetní? Přijďte nahlédnout do třinácté komnaty literárních soutěží.

Jsou vaše cizí světy dost cizí?
Olga Xaverová „Cirrat“
Pátek 1.2 – 13:00h / Třída 108
Odlišné kultury, jiné světy, mimozemské civilizace – to vše je v povídkách autorů SFFH dost značným kamenem úrazu. Dostanete pár tipů a triků, jak se tomuto problému podívat na zoubek a nad čím se zamyslet.

Hraničářův učeň
Daphne
Pátek 1.2 – 14:00h / Třída 18
John Flanagan na stránkách svých knihách vytvořil úžasný svět. Svět, který v mnoha připomíná ten náš před mnoha staletími a přitom tak jiný. Přijďte se i vy seznámit s hrdiny této fantasy série.

Jak se (ne)živit psaním
Jan Kotouč „Johnak“
Pátek 1.2 – 15:00h / Třída 108
Ze všech stran slyšíme, že v ČR se není možné uživit psaním. Co je na tom pravdy? Jde si reálně vydělávat psaním sci-fi a fantasy knih? Co je pro to potřeba dělat? Dozvíte se na přednášce.

Seriály inspirované knihou
Soňa Hadravová „Daphne“
Pátek 1.2 – 15:00h / Třída 12
Když si oblíbíte nějaký seriál a zjistíte, že je podle knihy, přečtete si tu knihu? Když milujete nějakou knihu a zjistíte, že se chystá podle ní seriál, jste taky tak nedočkaví. Já vám představím pár takových svých seriálů.

Sexy týpci Marvelu
Ryuzaki
Pátek 1.2 – 15:00h / Třída 14
Všichni máme své důvody, proč koukat na Marvel filmy. Je pro vás relevantní důvod „jsou tam sexy týpci“? Pokud ano, přijďte si trochu zaslintat na přednášku věnovanou právě jim.

Kvíz severské mytologie
Vojtěch Grossmann + Alena Zouvalová
Pátek 1.2 – 16:00h / Třída 106
Považujete se za znalce severské mytologie nebo se o ní rádi přiučíte? Přijďte na náš kvíz! Provětrejte mozkové závity a možná i vyhrajte menší cenu. P.S. mobily s sebou

Tipovačka s komiksovými herci
Martin Handl „Marty McFly“
Pátek 1.2 – 16:00h / Třída 14
Představení nového typu soutěže, kde nemusíte mít žádné znalosti, ale jen štěstí a dobrou taktiku. A může se i opisovat ! Tužky s sebou.

Divoké Skotsko – stručná historie
Tess
Pátek 1.2 – 17:00h / Třída 106
To, co vám ve školách neřeknou. To, co ani Britům kolikrát ve školách neřeknou. Skotskou historií letem světem v souvislostech. Ne, nejsou to Děsivé dějiny. Tohle je méně plytce senzační a více zajímavé.

Řeky Londýna
Daphne
Pátek 1.2 – 18:00h / Třída 18
Úspěšná knižní série o mladém policistovi Peterovi Grantovi, který se stane učedníkem posledního čaroděje ve Velké Británii. Už to samo o sobě zní šíleně, ale jak moc je to šílené a jak k tomu celému přistupuje sám Peter, si řekneme na přednášce.

Písmo, paměť a mýtus
Martin Vlček – FF UK
Pátek 1.2 – 18:00h / Třída 106
Jak se mýty uchovávaly? Písmem? Vyprávěním? Jak vlastně písmo vzniklo a k čemu sloužilo? Pokusíme se stručně shrnout jak počátky písemnictví v rozdílných kulturách, tak specifické způsoby uchovávání posvátných textů. Zabývat se budeme kulturami indoevropskými, semitskými a latinskoamerickými.

Cassandra Clare a její Shadow World
Elí
Pátek 1.2 – 18:00h / Třída 13
Představení díla americké spisovatelky Cassandry Clare, aneb proč nechci, aby si ji lidé spojovali se seriálem Shadowhunters.

Poznáte čarodějnice a čaroděje II?
Kometa
Pátek 1.2 – 19:00h / Třída 13
Poznáte čarodějnice a čaroděje z filmů a seriálů? Tenhle kvíz už tu byl, ale vzhledem k tomu, že nejen televizní průmysl nás zásobuje stále novými zástupci tohoto magického povolání, tak nastal čas na seznámení s další nadpřirozenou várkou čarodějů a čarodějnic. Poznáte je?

Magické Česko
Karolina Francová
Pátek 1.2 – 19:00h / Třída 108
Píše se rok 2025. Česko jako jediná země ovládá magii a stává se světovou velmocí. Čeština je nejžádanějším jazykem světa a český pas otevírá všechny hranice. Hlavní město státu se přesouvá do Liberce. Chcete se dozvědět víc o tom, jak se žije ve stínu Rudé věže? Přijďte se podívat na přednášku.

Můj průlet fantastickými světy
Jiří Walker Procházka „Jiří Walker Procházka“
Pátek 1.2 – 20:00h / Třída 108
Můj průlet českou sci-fi a fantasy za posledních 35 let, vzniku a vývoj fantastických žánrů u nás, kyberpunkoví kovbojové, vznik knižní řady „Agent JFK“, české sci-fi a fantasy audioknihy vydavatelství Walker&Volf…

Skončí GoT a knížky stejně?
Brog
Sobota 2.2 – 9:00h / Třída 102
Že se seriál svým průběhem dosti vzdálil knižní předloze, víme všichni. Autor to chválí, někteří fanoušci knih na to nadávají, dalším je to jedno. Divákům to občas dělá v lore nepořádek, pokud knížky neznají. Otázka je, jak tomu bude u konce. Budou se hodně vzdalovat? Zemřou a zvítězí jiné postavy?

Z autora nakladatelem
Hanina Veselá
Sobota 2.2 – 10:00h / Třída 108
Že korektura není korekce je známá věc. Co dalšího se však při vydávání knihy může zhatit a autora by to ve zlém snu nenapadlo?

Jak složit zbroj stormtroopera
Bartoloměj Chalupníček
Sobota 2.2. – 11:00 / Dolní hala jeviště
Zajímá vás jak sestavit zbroj stormtroopera či imperiální dělo? Pak si nenechejte ujít přednášku spojenou s prezentací od členů kostýmové organizace 501. Legie Czech Garrison!

Velká autogramiáda autorů fantastiky
Sobota 2.2 – 12:00h / Dolní hala – jeviště
Společná autogramiáda autorů fantastiky. Účast přislíbili mj. František Kotleta, Hanina Veselá, Jan Kotouč, Karolina Francová, Františka Vrbenská, Petra Machová a další

Xena: komplexně o seriálu a fandomu
Dagmar Vižďová „Ziina“
Sobota 2.2 – 13:00h / Třída 12
Za časů dávných bohů se zrodila hrdinka, jejíž odvaha změnila televizní svět. Xena v lecčem předběhla svou dobu a skoro 24 let od premiéry nastal čas ohlédnout se za celou Xenaverse v širších souvislostech i zajímavých detailech. Připomeneme si také vývoj fandomu, včetně toho našeho českého.

Akademie znovuzrozená
Petra Neomillnerová
Sobota 2.2 – 13:00h / Třída 108
Zajímá vás, co se stalo s Akademií sci-fi, fantasy a hororu? Kdo za ní stojí a co nového se chystá? Petra Neomillnerová odhalí všechny taje a ještě něco navíc.

Sedla na nás inspirace – beseda
Hanina Veselá
Sobota 2.2 – 14:00h / Třída 108
Na počátku příběhu byl nápad. Ale kde se vzal? Řítil se napříč krajinou, dokud nevrazil do někoho, kdo měl po ruce tužku/mobil? Může se autor inspirovat od kolegy a nebojí se to přiznat? Přijďte si poslechnout, kde nachází své Múzy známí spisovatelé f/sf. Moderuje Hanina Veselá

Neil Gaiman v komiksech
Peth
Sobota 2.2 – 14:00h / Třída 14
Šíleně geniální výtvory Neila Gaimana nepatří pouze na stránky beletrie. Seznamte se s kominksy na motivy jeho děl.

Dračí město a jeho svět
Petra Machová „Dragita“
Sobota 2.2 – 15:00h / Třída 108
Kdo jsou ještěři, potomci Věčného ohně? Co se stalo s dračími bohy? Young adult série Dračí město představila tvory s bohatou historií, kteří to mezi lidmi nemají lehké. Přijďte se blíž seznámit s reáliemi světa, které kniha zatím jen nastínila.

Zajímavé Netflix projekty
Daniel Hanták „Pan Dan“
Sobota 2.2 – 15:00h / Třída 12
Od House of Cards uplynulo hodně vody a Netflix toho teď produkuje tolik, že to člověk přestává stíhat sledovat. Tato přednáška se vám pokusí ve stručnosti představit to nejzajímavější, co se za poslední dobu na Netflixu objevilo.

Brána do Malazu
Ján Fúr „kronikar“
Pátek 1.2 – 17:00h / Třída 108
Vstupte do světa draků, silných mágů, ještě silnějších ascendentů a Kruppeho a zjistěte, proč je Malazská kniha padlých (a spol.) nejlepší fantasy literární sérií pod ,nejen tímto, sluncem.

Duch ve stroji
Petra Hyklová „nevi“
Sobota 2.2 – 17:00h / Třída 107
Brázdily někdy moře lodě bez posádek? Nebo jsou to jen výplody chvástajících se námořníků? Kde se vzala pověst o bludném Holanďanovi? Existovala skutečně Mary Celeste? Co se stalo na palubě lodi Ourang Medan? Pravda je někde tam venku, někdy neuvěřitelná a vždy složitější, než se zdá napohled.

Jdou nocí šeré postavy
Františka Vrbenská „dis“
Sobota 2.2 – 18:00h / Třída 13
Od Samhainu po Imbolc vládly na světě síly podsvětní říše. Její zplozenci řádili v lesích i obydlích, číhali na lidské maso, krev a duše. Nestvůry a nadpřirozené bytosti zrozené temnou půlí roku vkročily také do moderní popkultury, zejména hororu: máme se bát, nebo smát?

Komiksový kvíz!
ComicsCon Team
Sobota 2.2 – 18:00h / Třída 14
Jste fanoušci komiksu a komiksových filmů, seriálů a her? Přijďte na komiksový kvíz a ověřte si své znalosti a když při Vás bude stát štěstěna, tak si můžete odnést nějakou zajímavou cenu.

PragoCosplay 2019
Michalea Šprtová, Vlastimil Šprta
Sobota 2.2 – 20:00h / Dolní hala jeviště
4. ročník soutěže pro všechny, kteří svou lásku k oblíbenému fenoménu vyjadřují skrze kostýmy a předvádí tak nejen svou zručnost ale i herecký talent! http://www.pragocosplay.com http://www.facebook.com/pragocosplay Přihlášky do 27.1. (včetně)

Země ztracenců a prokletých
Františka Vrbenská „dis“ + Anna Šochová
Sobota 2.2 – 20:00h / Třída 108
V zapomenutém, teskném kraji se probouzejí skryté bytosti, kouzla, běsové. Vkrádají se do lidských duší a krutě mění osudy… Potkáváme hrůzy reálné, a jako by nestačily, vymýšlíme si fiktivní horory. Kterých se bát víc? Co si pro příběhy půjčujeme z děsivé skutečnosti?Pozor, jen pro silné povahy!

Poslední PragoFFest. Co bude dál?
Václav Pravda „Kritizator“
Sobota 2.2 – 22:00h / Dolní hala – jeviště
Tým SFK Avalon s Václavem Pravdou pořádá svůj poslední PragoFFest. Proslýchá se, že PragoFFest převezme někdo jiný. Je to pravda? Není to Pravda? Co bude dál? Bude vůbec něco dál? Velké oznámení si zaslouží velké pódium. Pořad zároveň nahrazuje tradiční O PGF po PGF.

Nightflyers jako seriál
Tormund
Neděle 3.2 – 9:00h / Třída 102
Pojďme se společně podívat na seriál podle Martinova díla Nightflyers. Hororové sci-fi v podání našeho oblíbeného spisovatele se dočkalo dalšího zpracování, povedlo se to tentokrát?

Neil Gaiman
Daphne
Neděle 3.2 – 12:00h / Třída 18
Fenomenální umělec, jehož dílo je prostoupeno mytologií, pohádkami, temnotou, humorem. Autor mnoha románů, televizní a filmový scénárista, komiksový scénárista, kterého nejde neznat.

Více informací naleznete na webu PragoFFestu, facebookové stránce FF a FB události