PEVNOST UŽ JE VELKÁ SLEČNA A SLAVÍ! (PR)

Pojďte s ní sfouknout svíčky z fantastického dortu. Je jich přesně dvě stě!!! A s blahopřáním stojí ve frontě i Bumblebee a spousta dalších úžasných hrdinek a hrdinů!!!

Šestnáct let. Strašlivé číslo a stejně tak magické. Nedá se svítit, už se spolu vídáme opravdu dlouho. A protože nové vydání Pevnosti je tak kulaté, jak kulatá dokáže být číslovka 200, dojde hodně na vzpomínky a gratulace.

Na genealogický strom průvodce fantastickými světy se můžete podívat například v článku krakonošovitého Míly Lince, ale stejně tak dojde i na zdravice elity tuzemských žánrových spisovatelů a FRANTIŠEK KOTLETA věnoval dnešním lodivodům časopisu dokonce i povídku STRÁŽCE PEVNOSTI. U jednoho večírku ale nezůstane.

Stejně tak můžeme bouchnout bublinky, protože přichází žluťoučký BUMBLEBEE, což je ideálních chvíle poohlédnout se i po osudu TRANSFORMERŮ.

Ze seriálů to táhne ČARODĚJKA SABRINA.

Dále nabízíme rozhovor s mistrem SERGEJEM LUKJANĚNKEM.

Ztratíme se v MĚSTEČKU PINES.

Povíme si víc o KRISTÝNĚ SNĚGOŇOVÉ, která nedávno vydala svoji bombastickou prvotinu KREV PRO RUSALKU a do této Pevnosti přispěla také povídkou.

Nahlédneme pod kůru STROMU LŽÍ a stažena bude KŮŽE PLNÁ STÍNŮ.

Představíme si též africkou fantasy, jež dobyla svět, DĚTI KRVE A KOSTÍ.

Ze sekce military SF bzučí ROJ Nicka Webba.

V Profících si řekneme víc o genezi SUPERHOLEK z pera rodinného pera tandemu dcery a otce Kyšových.

V komiksech navštívíme NETVORU. Hned několikrát zavzpomínáme na STANA LEE a posvítíme si na mocný rod MEDICEJSKÝCH. A ani to není vše.

Byli jsme na HORRORCONU i na FÉNIXCONU. A klidně se tam budeme vracet i dalších dvě stě čísel stejně jako na všechna ostatní místa, kde to voní fantastikou.

Užijte si malý dáreček v podobě pevnostních podtácků – předplatitelé Pevnosti Plus jej dostanou příště.

Nechť je vám na Vánoce pořádně naježíno, odpočívejte u knížek a filmů, buďte hraví a v novém roce se s vámi těšíme na viděnou. Jo a ten inzerát na stránce 77 není žádná mýlka, ale o tom víc až příště.

Pevnost vládne jenom díky vám!

 

Přílohou Pevnosti je akční fantasy Lovci monster s.r.o.

„Jeden jinak normální čtvrteční večer jsem dostal příležitost prožít americký sen. Podařilo se mi prohodit svého neschopného, debilního šéfa oknem ve čtrnáctém patře.“
Owen Zastava Pitt se stal novým rekrutem soukromé agentury zabývající se lovem monster. Jeho přijetí určitým způsobem souviselo s tím, že si vlastnoručně dokázal poradit s vlkodlakem. A tak se Owen seznamuje se světem plným nemrtvých, mrtvých a položivých. Je to fajn práce, pakliže tedy měříte necelé dva metry, vážíte něco přes metrák, milujete zbraně a máte tak trochu sklony k hrubému násilí. Což je přesně Owenova známka punku.
Čím Lovci monster zaujmou především, je bezskrupulózní nadsázka, kterou vyprávění doslova hýří od prvních stran. To je v případě podobného druhu literatury to nejdůležitější. Umí-li si totiž autor sám ze sebe dělat legraci, polovinu čtenářových sympatií má v kapse. Tu druhou pak snadno získá akcí nabitým dějem, který sice nijak neimponuje inovátorstvím, ale je nápaditý a šlape jedna báseň.
Jen jedno negativum bych měl – těch čtyři sta stránek malým fontem je pro podobný žánr možná trochu moc. Na jednu stranu super zábava na dlouhý čas, na druhou stranu příliš mnoho super zábavy na dlouhý čas. Hlavně tak o to víc vynikne troubovitost hlavní postavy, která snad jediná celou dobu tápe v souvislostech, přestože modrým je vše jasné už nějakou dobu. Ale co – Larry Correia nikdy netvrdil, že by jeho hrdina plánoval kandidovat na prezidenta zeměkoule.

 

Časopis Pevnost 2019/01
www.pevnost.cz