CRWECON 2018

SRAZ PŘÁTEL KOMIKSU 9. 6. 2018! Už potřinácté! V Klubu Cross, pár metrů od zastávky metra Nádraží Holešovice, na křižovatce ulic Plynární a Jankovcovy, Praha 7! Vstup zdarma! Na co všechno se můžete těšit?

 

Na komiksové novinky, dražby, burzy, cosplay, soutěže, stolní hry, ceny, malíře…

A taky spoustu přednášek. O noirových komiksech, Wonder Woman, nejlepších titulech minulého roku, stolních hrách s komiksovou tématikou, holkách v akci…

A samozřejmě budou i vydavatelské panely! Budou se opět dělat portréty a výnos půjde na charitu, bude turnaj v Hypergridu, vyhlašování Fabuly rasy (pokud jste ještě nehlasovali, koukejte to napravit!), pořady pro děti, manga, anime, návody, jak se prosadit v komiksu, Keram rozjede své one-man show… a určitě se ještě něco objeví!

 

PROGRAM:
Komiksový stan

8.55 Oficiální zahájení Crweconu
Oficiální výkop komiksové akce, seznámení s programem, odpovědi na vlezlé dotazy
9.00 Souboj Luciferů
Jak moc se seriál Lucifer drží své komiksové předlohy a jaká je historie komiksu? Porovnejte s námi dvě rozdílná díla a všimněte si skrytých odkazů. Srovnává Lukáš Pokorný.
10.00 Komiksář
Setkání s tvůrci Komiksáře! Plné pódium komiksových expertů a internetových hvězd, připravených odpovídat na vaše dotazy a ohlašujících, co všechno mají v plánu!
11.00 Znovuzrození
Velká komiksová akce už probíhá. Jak si stojí? Co všechno ještě můžeme čekat? Jaké krize se blíží a co všechno se na vás řítí? To se dozvíte na přednášce, které se budou účastnit Petr Litoš a Jiří Pavlovský.
12.00 Fabula Rasa
Udělování ceny Fabula Rasa, ceny internetové stránky www.comicsdb.cz, jediné komiksové ceny, o jejíchž výsledcích rozhodují sami čtenáři! Uvádí: Boris Hokr.
12.30 Panel nakladatelství Crew
Setkání s nakladatelstvím Crew, které bude nejen povídat o tom, co vydalo a co chystá na příští rok, ale bude i odpovídat na další dotazy. Odtajníme i pár velkých pecek!
14.00 Komiksová dražba
Jako každý rok, i tentokrát bude možnost koupit si originální kresby a malby od nejlepších českých komiksových tvůrců. Jako vyvolávač opět zavedený Richard Klíčník.
15.00 Vydavatelský panel I.
Pro velký zájem jsme museli rozdělit vydavatelský panel na dvě části, aby měl každý z vydavatelů dost prostoru. V prvním bloku představí své současné a budoucí projekty kupříkladu Comics Centrum, Argo a Zanir!
16.00 Vydavatelský panel II.
V druhé části vydavatelského panelu přijdou na řadu další velké firmy! Kupříkladu Paseka, Egmont, Analphabet Books či Trystero! Možná se dozvíte nějaké tajné informace a dlouhodobé plány!
17.00 Vyhlášení Cosplay soutěže!
Na závěr conu to nejdůležitější! Přehlídka kostýmů a vyhlášení těch nejlepších! A samozřejmě, předávání cen!

 

Velký sál

10.00 Amulet, Kůstek a další způsoby, jak začít s komiksem!
Představení zbrusu nové komiksové série Amulet a dalších titulů, ideálních pro komiksové začátky. Paseka a Crew představují své tituly určené pro mladší čtenáře – od Amuletu po Záleskautky přes Kůstka, Superhero Girl a Teen Titans. Mluví Lukáš Růžička a Petr Litoš.
11.00 Top 10 US komiksů za rok 2017
Nejlepší zahraniční komiksy z minulého roku tentokrát představují Matěj „Port“ Kondáš a Jakub Kvíz! Co vám minulý rok uniklo a rozhodně by vám uniknout nemělo?
12.00 Vždyť kámoši jak hrom… jsou Xavier a Magneto
O podobách vztahu dvou největších komiksových frenemies bude vyprávět Pavel Švanda. Už to spolu i proti sobě táhnou pár desítek let (pokud zrovna některý z nich není mrtvý), tak si jejich vztah zaslouží nějaký větší rozbor, ne?
13.00 Jak se stát profesionálním komiksovým tvůrcem?
Pérák, Zázrak, Náčrtník – beseda na téma právě vycházejícího Péráka, vyzrazení hlavního tajemství Zázraka a beseda na téma Jak se stát úspěšným profesionálním kreslířem s důrazem na slovo ÚSPĚŠNÝM. Angažuje se Petr Kopl a Petr Macek.
14.00 Velký komiksový kvíz!
Přijďte si i na letošním Crweconu vyzkoušet, jak jste na tom s komiksovými znalostmi. Není třeba se bát, zasoutěžit a pobavit se na legendárním kvízu může úplně každý. Ovšem jen ti nejlepší si odnesou hodnotné ceny. Uvádí: Matěj Port Kondáš.
15.00 Těžký život za pultem
Keramovo „one-man show“, aneb vyprávění, jaké to je za pultem v komiksové prodejně a vůbec o těžkém životě komiksového fanouška. Dotazy z publika a jiné zásahy vítané.
16.00 Noirový komiks
Noir je slovo, která slyšíte v souvislosti s komiksem hodně často. Ale jaké jsou ty skutečně nejzásadnější a nejzábavnější noirové komiksy? Budou mluvit Jakub Kvíz a Matěj „Porty“ Kondáš.

 

Malý sál

9.00 Komiksové základy
Jak začít s komiksy? Co vychází pro mladší čtenáře a co z toho vážně stojí za přečtení? Co doporučit čtenářům v knihovně či co koupit dětem, aby je to chytlo? Touhle tématikou vás provede Michaela Pexová.
10.00 Komiks a deskové hry
Dokážete si představit svět, ve kterém je kůň Napoli Supermanem a Neklan se hodí do černé coby Batman? A co když vám řekneme, že je toho mnohem… mnohem více? Přednáší Petr Čáslava, šéfredaktor Deskofobie.
11.00 Young Animals a noví lidé v komiksu
Nový imprint pod hlavičkou DC bere méně známé DC postavy a dává jim nový plášť. Doom Patrol, Shade, Bug, Eternity Girl, Cave Carson a Mother Panic. Neobvyklí hrdinové, pokud se jim tak dá říkat, ve známém univerzu s velkou dávkou absurdity a podivnosti. Uvádí Kristýna „Ginger“ Krausová.
12.00 Holky s holkama (proti všem)
Holky v komiksu už dávno nedělají jen křoví. Je na čase jim věnovat pořádnou pozornost. Od vztahových komiksů až po superhrdinské týmy, od Sunstone až po Paper Girls či Krysí královny. Na tyhle holky je třeba si dát bacha – to vám dokáže Anastasia Bunda!
13.00 Wonder Woman 75+
Průřez historií Wonder Woman od roku 1941 až po současnost. Bill Marston, Lynda Carter nebo Gal Gadot? Kdo z nich definoval Dianu z Themysciry nejlépe, ať už na plátně, v televizi, nebo v komiksu? To vám řekne Markéta Nedvědová!
14.00 Batman Granta Morrisona
Ponořte se do temných hlubin komiksu Batman: Arkham od Granta Morrisona. Aneb co se Lukášovi Pokornému do Myšlenkových bublin nevešlo.
15.00 Captain Marvel
Blíží se její velký film, takže je na čase si přiblížit a pořádně probrat její komiksovou kariéru. Tedy… její i jeho. I když hlavně její. Hrdiny mnoha tváří se chopí Anastasia Bunda!
16.00 Alex Ross
Komiksová ikona je známá i u nás komiksy Zázraky, Království tvé či právě teď Liga spravedlnosti. Tenhle král hyperrealistické malby si zaslouží trochu pozornosti – takže tady je přednáška od Evky „Draug“ Šimkové!
17.00 Masamune Shirow
Legenda japonské mangy fascinovaná technikou zdaleka nestvořila jen Ghost in the Shell. Jaké jsou další velké tituly téhle komiksové ikony? A čím jsou zajímavé? To vám řekne Jakub „Toren“ Neumann!

 

Herní sál:
Zde si můžete vyzkoušet skvělé stolní hry!
Tentokrát má patronaci nad akcí firma HRAS – Svět deskových her, kterou najdete na Václavském náměstí 38 (www.hras.cz). Je to jeden z nejstarších obchodů specializovaných na společenské hry a hlavolamy. Předvádějí se tu hry a vysvětlují pravidla. Počítejte spíše s lehčími hrami, které půjdou snadno vysvětlit, karetními i abstraktními, pro pobavení i zahřátí mozkových závitů!
MISTROVSTVÍ V HYPERGRIDU
Dobře, to je možná trochu nabubřelý název, ale na letošním Crweconu si můžete vyzkoušet a zahrát úspěšnou českou hru Hypergrid a změřit si síly s ostatními. Pro vítěze máme ceny!

Komiksová burza:
Tentokrát jí bude vyhrazeno celé předsálí velkého sálu!
V přízemí si budete moci obsadit (dle přísloví „kdo dřív přijde, ten dřív mele!“ libovolný stoleček a na něm se zbavovat svých komiksových titulů… případně se rozhlížet, co vám chybí!

Dětský koutek: Bubliny pro komiksový potěr.
Váháte, zda s sebou na Crwecon vzít děti? Tak už si s tím hlavu nelámejte. V dětské dílně na holky a kluky čekají příběhy z komiksové revue Bublifuk a k nim úkoly pro začátečníky i výzvy pro budoucí komiksové tvůrce. Během dne se zde komiksovému potěru budou věnovat Jiří W. Procházka a Michaela Pexová

Malířská dílna:
Petr Kopl jako obvykle organizuje charitativní malířskou akci, jejíž výtěžek půjde na Domácí hospic v Třebíči.
Nakreslí vás, vaše děti, vašeho psa, cokoliv! Minimální příspěvek za kresbu je 100 korun (ale charitativnosti se meze nekladou, jde to vážně na dobrou věc) a čekají se i další hosté, kteří se k němu přidají – takže si můžete na Crweconu pořídit celou galerii svých portrétů! P.S. Pokud jste malíř a chcete se přidat – neváhejte a ozvěte se nám! Budeme rádi!

Mezi prodejci bude i firma Venom Art, která vytváří speciální obuv! Chcete mít na nohou Jokera nebo Venoma? Budete mít možnost!

Pro další informace sledujte:
www.facebook.com/events/431157157312695/
www.crew.cz/crwecon/