Domesticon 16.-18. 3. 2018 Havlíčkův Brod

Jaro takřka na krku, ale Domesticon se neprobouzí – Domesticon totiž nikdy nespí! Již posedmé si organizátoři posvítí na fantastiku ze všech možných stran a úhlů, tentokráte 16. – 18. 3. 2018, již tradičně v budově ZŠ Štáflova v Havlíčkově Brodu.

A co vás čeká?

  • Fantastický program – fundované přednášky z rozličných oborů: literatury, historie, mytologie, šermu a dalšího, a to vše v podání milých a charismatických přednášejících :),
  • raníček, který projasní váš den, a zcela nové a neotřelé Půlnoční překvapení,
  • nový kvíz na zajímavé téma a o sladkou odměnu,
  • něco na zub a večeře v místních věhlasných krčmách,
  • reprezentativní vzorek současných trendů ve fantazácké a geekovské populaci.
  • A spousta dalšího.

Zásadní pravdy o Domesticonu, šokující odhalení stran hrnečků a papučí, otázky a odpovědi a cestu do hlubin fantazákovy duše (případně ke škole) můžete podniknout na stránkách domesticon.smeagol.cz

Přihlašování už jede plnou parou zde: domesticon.smeagol.cz/prihlaska

 

PROGRAM:

Na programu se čile pracuje.
Hlídejte si stránky akce, ať vám (nic) neuteče.

Zatím se můžete těšit na:

O KOCOUROVI LOUPEŽNÉM VRAHOVI, OBMYSLNÝCH PODVODNÍCÍCH A JAK DOBRO SLAVNĚ NEZVÍTĚZILO (LEONARD MEDEK)
Řekne-li někdo „Já pohádky nečtu, to je pro děti“, nemá cenu se s ním bavit, je to ignorant. Často však uslyšíte – a mnohdy i od zdánlivě chytrých lidí – tvrzení „Pohádky miluju, protože v nich vždycky vítězí dobro nad zlem“… Nuže, když někdo řekne tohle, prozradí na sebe, že buď a) pohádky ve skutečnosti nečte a nezná, anebo b) vůbec si neuvědomuje, co vlastně četl…

ANIME PRO ZAČÁTEČNÍKY (VERONIKA WERE-CHAN MARKOVÁ)
Anime se čím dál tím víc stává fenoménem dneška. Co to vlastně anime je? Proč je tak populární? Co vše anime přináší? Ráda bych Vás na této přednášce seznámila s různými žánry v anime. Na konci Vás přesvědčím, že i Vy, kteří o anime nevíte skoro nic, jste na něj již koukali ;) Přednáška není určená výhradně pro začátečníky, ale pro všechny, jež toto téma zajímá.

REALITA MÝTU, MÝTUS REALITY (JAN STAŘEC HYKEL)
Nietzsche, orgie, děvky, depka, otroctví, hysterky, Star Wars, Aristotelés, Jung, Platón, gramatika a rakovina, smysl života, zbyteční lidé, jak nepodělat vlastní děti, spousta nenávisti, agitovaný přednes, Jan Tleskač, Židi a AIDS! Tahle přednáška má koule, chlupy v uších, skoliózu a těžce vydřené intelektuální svalstvo! Bez literatury, filosofie a mytologie seš úplná nula!

A DOKUD NEUMŘELI… SMRT, ZMRTVÝCHVSTÁNÍ A NESMRTELNOST V POHÁDKÁCH (JITKA KAERI ŠVUBOVÁ)
Snem každé pohádkové postavy je žít štastne až do smrti. Ale co potom? Opravdu platí, že v životě musíte jen dvě věci, platit daně a umřít? A nebo se alespoň to druhé dá nějak obejít? Vždyť pohádky se jen hemží postavami, které se proti smrti hodně dobře pojistily. Případně je dveřmi vyhodíte a oknem se vám vrátí. A lze to pojmout všelijak. Fakt tam musíme všichni? Nebo jen ti s příliš malou představivostí?

JEZUITÉ – VLASTENCI A ZACHRÁNCI ČESKÉHO JAZYKA (DARTH ZIRA)
Epigram Karla Havlíčka Borovského „českých knížek hubitelé lítí – plesnivina, moli, jezoviti“ jsme se (nejspíš) učili už ve škole – a dle Cimrmanova „Českého nebe“ je velmi oblíbený též Mistrem Janem Husem. Jaká je ovšem realita? On už sám Jirásek za svého života přiznal, že „Temno“ není žádná literatura faktu, ale pouhá literární fikce. Jenže realita je ještě mnohem divnější, než by možná většinu napadlo. Jezuité totiž ve finále české knihy spíš zachraňovali, než pálili, a nebýt jich, tak možná žádné národní obrození ani nebylo a dopadli bychom podobně jako Irové, tedy čeština by byla prakticky mrtvý jazyk, víceméně jenom hobby pár vzdělanců a podivínů, a my všichni jak tu jsme dnes mluvíme německy. Kteří jezuitští vlastenci tedy mají zásluhu vlastně i na tom, že česky psal Mácha, Neruda, Masaryk či Čapek a Pána prstenů (či kteroukoli jinou fantasy, sci-fi či cokoli jiného) si čteme česky?

PRESS X TO SLIP INTO INSANITY ANEB LOVECRAFT VE VIDEOHRÁCH (ANNA BASTET MOŽNÁ)
Kdo by nechtěl prozkoumat temná zákoutí R’lyehu, odhalit, jaké nekalosti se odehrávají v tajemném Insmouthu či navštívit Kadath ? Nejspíš nikdo, kdo si cení své příčetnosti. Naštěstí tu jsou videohry, díky kterým můžeme se můžeme do neznáma Lovecraftova mýtu pohroužit aniž bychom riskovali více než život a duši nešťastného protagonisty. Jak vypadají adaptace děl slavného hororového klasika na obrazovkách našich počítačů a televizí? A kolik má Cthulhu HP?

KRÁLOVSTVÍ NEBESKÉ? (MARTIN OZZY CHLEBEK)
Roku 1099 dobyli křižáci Jeruzalém. Co se ale dělo v Zámoří dál? Jak se křižáci přizpůsobili místní situaci? Byla druhá křížová výprava katastrofou na nožičkách?

TANEČNÍ WORKSHOP (OZZY)

… ale to není ještě ani zdaleka všechno!