Tisíc kousků tebe v paralelních světech Claudie Grayové

Život Marguerite Cainové se zhroutil. Její otec, slavný vědec Henry Cain, byl zavražděn svým asistentem. Paul Markov navíc ukradl přelomový vynález – Ohniváka, který umožňuje cestovat mezi alternativními dimenzemi. S jeho pomocí se hodlá skrývat před spravedlností. Marguerite s funkčním prototypem vynálezu pronásleduje Paula paralelními světy, aby se pomstila. I když je to muž, do kterého byla zamilovaná.

Marguerite se společně s otcovým dalším asistentem Theem vydává na nebezpečnou pouť alternativními vesmíry. Navštíví futuristický Londýn, svět podobný carskému Rusku za posledních Romanovců nebo verzi Země, kde stouply hladiny oceánů tak, že lidé žijí na podmořských výzkumných stanicích. A všude hledá pravdu o smrti svého otce, která nejspíš bude daleko složitější, než si myslela.

Marguerite navíc zjistí, že cestování alternativními dimenzemi je pro ni jiné než pro ostatní. Do těch totiž cestuje pouze lidské vědomí, které si dočasně vypůjčí tělo a život alternativního já. Jenže právě druhé já brzy převládne a člověk, který cestuje mezi světy, ztrácí své vzpomínky a osobnost. Aby nezapomněl, kým je, musí prostřednictvím Ohniváka použít takzvanou upomínku. Marguerite ale nic takového nepotřebuje, pořád ví, kdo je a jaký je její cíl. Neuvědomuje si ale, jak velké nebezpečí jí hrozí, protože někteří lidé by udělali všechno, aby do svých služeb získali člověka s její schopností.

Hlavní hrdinka je dcera geniálních rodičů-vědců, která ale nekráčí v jejich stopách, protože se věnuje umění. Navzdory tomu s rodiči nemá žádné velké neshody a je cítit, že je i svou starší sestru Josie miluje. Občas se chová trochu impulzivně, což dokazuje i její překotný hon napříč alternativními světy ve snaze pomstít otcovu smrt. Marguerite se až příliš snadno přizpůsobuje životu a světu svých alternativních já. Nepůsobí to uvěřitelně, protože hrát někoho jiného, o kom navíc vůbec nic nevíte, není žádná legrace. Marguerite to ale s přehledem zvládá a nikdo ani na okamžik nepojme podezření, že je něco jinak.

Claudia Grayová píše lehce a čtivě. Kniha má necelých tři sta stran, což z ní dělá oddychovou jednohubku na jeden dva večery. V příběhu nechybí zajímavé téma alternativních dimenzí, trocha sci-fi prvků i historie, dobrodružství, nebezpečí, pár překvapivých odhalení a hlavně láska. I v Tisíc kousků tebe najdete milostný trojúhelník, nebo vlastně možná čtyřúhelník. Ono to s láskou v alternativních vesmírech totiž není vůbec snadné, a právě proto ten milostný propletenec nepůsobí nijak hloupě nebo otravně.

Tisíc kousků tebe jsem ale bohužel nebyla tak nadšená, jak jsem čekala. Očekávala jsem víc sci-fi a méně romantiky, ale tady je to přesně naopak. Téma cestování alternativními dimenzemi není pořádně vysvětlené a propracované. Autorka všechno odbývá slovy „je to složité“. To nepochybně je, ale příběh tak působí povrchně, nedotaženě a v některých místech i nelogicky.

Tisíc kousků tebe přineslo čtivý, romantický a nenáročný příběh obohacený o zajímavé téma cestování alternativními dimenzemi. Bohužel ale ve výsledku patří do vod průměrné young adult literatury, ve kterých se neutopí jen díky originálnímu námětu. Tisíc kousků tebe otevírá trilogii s názvem Ohnivák, ale čtenáře jistě potěší, že se dá číst i samostatně. Já se do dalších dílů (pokud vyjdou v češtině) pustím, protože knih s podobnou tematikou je v české překladové literatuře jako šafránu, takže jsem ráda za každý počin.

Ukázka

Vydal: CooBoo, 2017
Překlad: Zuzana Bičíková
Vazba: vázaná
280 stran / 299 Kč