Nejlepší knihy za rok 2017 podle Dětí noci

Jak už se pomalu stává tradicí, máme pro vás opět přehled letošních nejlepších fantastických novinek podle hodnocení našich literárních recenzentů. Neostýchejte se s námi v komentářích podělit o to, které knihy letos nejvíc zaujaly vás :)

Cukýna
Kdybych se nad seznamem zamyslela víc, možná bych některé knihy nahradila jinými. Pak tu máme ty, k nimž jsem se letos ještě nedostala, například ke Střele Laurell K. Hamiltonové, na kterou se zrovna chystám, a kterou bych do seznamu jinak určitě umístila. Ale i tak se domnívám, že si tyto knihy zaslouží pozornost.

Ilona Andrews: Magie spojuje
Patricia Briggs: Dlouhé ticho
Sarah J. Maas: Říše bouří
Sarah J. Maas: Dvůr mlhy a hněvu
Nalini Singh: V zajetí slasti
Mary E. Pearson: Falešný polibek
Chloe Neill: Pravidla hry
John Flanagan: Hraničářův učeň – První roky 2 – Bitva na Hackhamské pláni
Joell Charbonneau: Zrada
J. R. Ward: Vyvolená

Renča
Tak mám dojem, že si posledních pár let každý rok slibuju, že toho z fantastiky přečtu víc, a nějak se mi to nedaří plnit. Takže z té asi dvacítky knih, co jsem letos z novinek přečetla, jsem vybrala to, co mě nejvíc zaujalo a pobavilo. Petra Stehlíková mě nadchla loňským Naslouchačem a letošní kniha Faja potvrdila, že autorka opravdu umí. Stále mě baví série Kate Daniels a Anita Blake i akční jízdy Petra Heteši. Zajímavá zápletka a poutavé vypravěčství se snoubilo v skvělé sci-fi Temná hmota, to ze všech letošních novinek asi doporučuji nejvíc. Pár letošních knih mám ještě v plánu si přečíst, ale už vlastně ani moc nečekám, že by se do výběru toho nejlepšího dostaly.

Blake Crouch: Temná hmota
Petra Stehlíková: Faja
Victoria Schwabová: NeObyčejní
Ilona Andrews: Magie spojuje
Laurell K. Hamiltonová: Střela
Petr Heteša: Nezkoušej na mě zapomenout

Sevia
Přijde mi, že každým rokem začínám svůj příspěvek stejným prohlášením: opět jsem toho přečetla trestuhodně málo. A ona je to bohužel pokaždé pravda. Z toho, co jsem stihla, pro mě bylo jednoznačně největším překvapením Šest vran. Jinak zůstávám věrná oblíbeným autorům (Neil Gaiman, Laini Taylor, Maggie Stiefvater) a zavedeným sériím (Peter Grant, Kroniky železného druida). Na víc zkrátka není čas. A přitom by toho bylo ke čtení tolik!

v Česku:
Ben Aaronovitch: Prokleté domovy (Peter Grant 4)
Leigh Bardugo: Šest vran (Šest vran 1)
Emily Carollová: Temnými hvozdy
Neil Gaiman: Severská mytologie
V. E. Schwabová: Setkání stínů (Temnější tvář magie 2)

ve světě:
M. R. Carey: The Boy on the Bridge (The Hungry Plague 2)
Kevin Hearne: Besieged (The Iron Druid Chronicles 8.5)
Seanan McGuire: Down Among the Sticks and Bones (Wayward Children 2)
Maggie Stiefvater: All the Crooked Saints
Laini Taylor: Strange the Dreamer (Strange the Dreamer 1)

Czistoslava
Opět většinu knih, co jsem přečetla tento rok, tvoří starší tituly, ale bohužel ty do žebříčku zahrnout nesmím. Z těch zaručeně letošních. které mě opravdu zaujaly jsem vybrala devítku:

1. Mariam Petrosjan: Prázdná hnízda (Dům, ve kterém … 3)
2. Mariam: Petrosjan: Osm dní Šakala (Dům, ve kterém … 2)
3. Patrick Ness: Volání netvora
4. Robert Jackson Bennett: Město mečů (Božská města 2)
5. Ilona Andrews: Magie spojuje (Kate Danielsová 9)
6. Ursula K. Le Guin: Kroniky Západního pobřeží
7. Miroslava Dvořáková: Na hraně zkázy (Návrat na Mizeon 1)
8. Patricia Briggs: Dlouhé ticho (Mercedes Thompson 10)
9. Tanya Stewner: Tajemství oceánů (Alea, dívka moře 3)

Kristina
Nevím, zda je fér, abych sem dávala TOP, protože jsem knihy, co jsem recenzovala, nesrovnávala s jinými novinkami, mohla bych je srovnat leda s dalšími knihami SF/F/H, které jsem letos četla, ale ty už vyšly dříve (jasně by vedlo Mycelium). Další super knihy sice vyšly ještě letos (Za oponou, Mrtví kráčí po zemi – Život v ráji, Doktor Karies…), jenže k jejich přečtení se dostanu až příští rok. Pokud bych z toho, co jsem četla, měla vybrat nejlepší pětici, seřadila bych to nějak takto:

H. P. Lovecraft: Zjevení Cthulhu
Františka Vrbenská, Zuzana Hloušková (eds.): Žena se sovou
Oskar Fuchs: Frost
Thomas Olde Heuvelt: Hex
Jozef Karika: Trhlina

Sonia Shadow
Povětšinou čtu starší tituly, ale těchto pár knih z letošní fantastiky jsem si užila. Série Upíři z Chicaga je skvělým počtením s upíry, které si udržuje svoji úroveň. Jako v Říši divů jsem si připadala v díle od Marissy Meyerové. Musím říct, že Victoria Aveyardová umí psát velmi chytlavé konce.

1. Chloe Neill: Pravidla hry
2. Marissa Meyer: Bez srdce
3. Victoria Aveyardová: Křišťálový meč

Kometa
Letos jsem moc nestíhala číst a jsem tragicky pozadu, i když „kupička k přečtení“ na stolku začíná stoupat do nebezpečných výšin. Z toho mála načteného bych rozhodně doporučila Dlouhé ticho od Patricie Briggs, která v naší TOP nemůže snad nikdy chybět. Ricka Riordana a jeho Thorovo kladivo, protože výprava mezi obry, severské bohy a další havěť může být neskutečně vtipná i s náctiletým hrdinou. A z komiksového soudku je to už jedenácté pokračování epické série Mýty – Válka a střepy od scénáristy Billa Willinghama a jeho ilustrátorského týmu.

Patricia Briggs: Dlouhé ticho
Rick Riordan: Thorovo kladivo
B. Willingham: Válka a střepy (Mýty 11)

Suzanne
Každý rok píšu, že sestavit žebříček deseti nejlepších knih z žánru fantastiky za daný rok je těžké. Ani letos to nebylo jinak. Pořád jsem měla dojem, že těch deset knih nedám dohromady, ale na podzim vyšla řada skvělých knih, takže nakonec jsem zase měla problém se do těch deseti knih vejít. A taky jsem se do nich nevešla, takže v následujícím výčtu knih trochu podvádím.

1. J. K. Rowlingová: Harry Potter a Vězeň z Azkabanu (ilustrovaná verze)
2. Ilona Andrews: Magie spojuje (Kate Daniels 9)
3. Sarah J. Maas: Říše bouří (Skleněný trůn 5)
4. V. E. Schwab: Neobyčejní (Neobyčejní 1)
5. S. J. Kincaid: Diabolik (Diabolik 1)
6. Sebastien de Castell: Divotvůrce (Divotvůrce 1)
7. Jay Kristoff, Amie Kaufmanová: Gemina (Akta Illuminae 2)
8. Marissa Meyer: Bez srdce
9. Mlok Scamander: Fantastická zvířata a kde je najít (ilustrovaná verze)
10. Leigh Bardugo: Šest vran, S. Sae-Jones: Píseň zimy, Sarah J. Maas: Dvůr mlhy a hněvu, Patricia Briggs: Dlouhé ticho, William Ritter: Případ ukradeného zubu

P. S. Nutno podotknout, že v roce 2017 vyšlo takové množství knižních novinek, že dokonce ani nadšený knižní bloger jako já, který přečte stovku knih ročně, nestíhá přečíst vše, co ho zaujalo. Takže zde ještě uvádím knihy, ke kterým jsem se v roce 2017 nedostala, ale domnívám se, že kdybych je přečetla, tak by se mezi desítkou nejlepších knih za daný rok objevily: A zrodí se píseň od Samanthy Shannonové, Plamen v temnotě od Saby Tahirové, Tisíc kousků tebe od Claudie Gray, Město mečů od Roberta Jacksona Bennetta nebo Ctnosti králů od Kena Liu. Vzhledem k tomu, že většinu se chystám číst v lednu nebo v únoru, budu si moct vzápětí potvrdit, jestli má vysoká očekávání byla oprávněná, nebo ne.