CONiáš: V erbu lva

Už pojedenácté se v Městské knihovně v Praze odehraje tradiční jednodenní akce CONiáš, a to v sobotu 23. září od 10.00. Letošní téma oslavuje zlatý věk české fantastiky.
Na letošním CONiáši nás čekají skvělí hosté, jako třeba Vilma Kadlečková, Petra NeomillnerováJarek Mostecký, Pavel Renčín, Jiří W. Procházka, Leoš Kyša a mnozí další, nejenom ti známí, ale i nadějní nováčci, třeba Michal Šefara nebo Pavel Bareš.

 

Nebude chybět ani bohatý doprovodný program, jako je Fantastická výměna knih, plackovač i s malířem, RetroHerna, knihovní únikovka a další, a to vše v centru Prahy, v malém sále a předsálí Ústřední knihovny na Mariánském náměstí 1, Praha 1, blízko stanice metra či tramvaje Staroměstská.

A co je vlastně knihovní únikovka? Vydáte se po stopách tajemného vraha, který zamordoval nebohého spisovatele Fridolína Šlapetku. Únikovka byla testována na členech redakce Pevnosti, a časopis vychází stále, takže se není čeho bát.

Na všechny čekají skvělé dárky, třeba knihy poskytnuté nakladatelstvím Brokilon. Už se také tak těšíte jako my?

 

 

PROGRAM: 

10.00–20.00 malý sál
Moderátor: Martin D. Antonín

10.00–11.00 Václav Štupalský: Filmová přehlídka. Jaké jsou nejzajímavější, nejznámější nebo nejzvláštnější české filmy s tématikou sci-fi a fantasy?

11.00–12.00 Nová naděje. Panelová diskuze s autory, které stojí za to znát: Pavel Bareš (Projekt Kronos), Jakub Hoza (Nathaniel a Valerie), Hana Hozová (Smrt je má tanečnice).

12.00–12.15 Zuzana Hartmanová: Noční labuť. Vedoucí oddělení digitalizace v Městské knihovně v Praze představí svoji knihu a prozradí, co chystá dalšího.

12.15–12.30 Míla Linc: Když se pohne les. Metodik kulturní a vzdělávací činnosti Městské knihovny v Praze si nenechá ujít příležitost pro reklamu na svou novou knihu, která vyjde na podzim.

12.30–13.00 Martin Šust: Čech na worldconu …a co z toho bude mít český čtenář.

13.00–14.00 V erbu lva. Králové české fantastiky: Jaroslav Mostecký, Jiří W. Procházka, Leonard Medek.

14.00–14.30 Jindřich Rohlík: Brány Skeldalu. Nejprve byly hry. Velmi úspěšné. Pak knihy. Velmi dobré. Co dalšího se v rámci tohoto fenoménu chystá?

14.30–15.00 Karel Doležal: Pět katastrof, které postihly (nejen) českou fantastiku. Trendy se nevyhnou ani fantastice. Následují je hlavně začínající autoři… Seznamte se s pěti zhoubnými vlivy za posledních deset let.

15.00–16.00 Antonín K. K. Kudláč: Co to je, kdo to píše a kdo to čte. Česká fantastika po roce 1989. Seznámení s vývojem české fantastiky v porevolučním období od profesionála nejpovolanějšího.

16.00–17.00 V erbu lvice. Královny české fantastiky: Petra Neomillnerová, Vilma Kadlečková, Jana Šouflová.

17.00–17.30 Jan Kotouč: Ofenziva českých zemí. Vychází 2. díl série, která českým zemím přiřkla velmocenské postavení a mohutné námořnictvo. Jak to bude pokračovat?

17.30–18.00 Františka Vrbenská: Jak to doopravdy bylo s Bruncvíkem a lvem. Nikde jinde se nedozvíte lépe, jak to vlastně vzniklo, že letošní CONiáš je v erbu lva a ne například v erbu dvouhlavé růžové zmije.

18.00–19.00 Slavnostní galavečer: křty knih Nezdejší, Přemyslova krev, Struny osudu, Space opera, Zakázané slovo. Vyhlášení výsledků literárních soutěží Rokle šeré smrti a Tovaryši kalamáře.

19.00–20.00 Pavel Renčín: Neuvěřitelná pravda o psaní aneb jak Češi píší. Velkolepá show Pavla Renčína a jeho píšících přátel, která odhalí, jak vznikají vaše nejoblíbenější knihy.

Doprovodný program: knihovní únikovka, Fantastická výměna knih, stánky s drobnostmi a knihami, RetroHerna, deskovky, plackovač.

18.00 velký sál
Valerian a město tisíce planet (USA, 3D s českým dabingem)
Vstupné 90,– k zakoupení na pokladně

V rámci akce CONiáš 2017 – V erbu lva pořádáme i tradiční páteční předakci.
Večerní procházka Prahou v režii PhDr. Petra Janečka, odborníka na městské legendy. Spolu s ním poznáme nejznámější městské pověsti přímo na místech, k nimž se vážou. Jak vysoko skákal Pérák? Kdo skákal z Nuselského mostu? Kam si občas skočil na pivo vltavský vodník?
Akce pouze pro předem přihlášené! Počet míst omezen!
Přihlášení na emailu miloslav.linc@mlp.cz
Akce se koná v pátek 22. září od 18:00 do 22:00 hodin.

A co vás čeká v roce 2018? CONiáš s vyslanci z dalekých krajů!

Praktické informace:
– CONiáš V erbu lva proběhne v sobotu 23. 9. 2017 od 10:00, konec oficiálního programu očekáváme cca ve 21:00. Registrace bude otevřena v 9:30.
– Uživatelé Městské knihovny v Praze s platným čtenářským průkazem mají vstup zdarma. Nečtenáři pak zaplatí vstupné v ceně zařízení nové průkazky, tedy 80 Kč.
– Veškeré aktuality zveřejníme na naší facebookové stránce, takže pokud nechcete nic prošvihnout, stačí si nás „lajknout“ na www.facebook.com/conias.knihovna