Festival fantazie 29. 6.-9. 7. 2017 – tipy z programu

Festival fantazie je v ČR největší festival popkultury, zejména sci-fi, fantasy a hororu v hrách, filmech, seriálech, anime, komiksech, knihách. 22. ročník přináší zahraniční hosty, 1500 pořadů a další vylepšení organizace a služeb.

 

Termín: 29. 6. – 9. 7. 2017
Otevření recepce 29. 6. v 17 h.
Zahájení programu 29. 6. v 18 h.
Oficiální zahajovací ceremoniál 30. 6. v 21 h.
Přednáškový program 9.00 – 24.00
Herní program 9.00 – 2.00
Hudební a společenský program do 4.00
Ukončení festivalu 9. 7. v 15 h.

Místo: Tyršova ulice Chotěboř

Přihlášené pořady i s anotacemi.
Přehled promítaných filmů.

Zahraniční hosté:
Dominic Carter, Steven Josephson a Teryl Rothery.

Vstupné:
cena na místě:
sobota, středa: 350 Kč
čtvrtek 29.6.: 180 Kč
ostatní dny: 300 Kč
poslední den: 120 Kč
Celé FF: 2800 Kč

 

Tipy z programu:

Lucifer – když ďábel mluví pravdu
Milan Skoupý „Ruben“ + Ruben
Pátek 30.6 – 15:00h / Sokolovna – Místnost 33 S
Společné hodnocení seriálu po druhé sérii formou hlasování. Líbí se Vám směr, kam Lucifer směřuje? či máte jiný názor a chcete ho sdělit ostatním. Debatovat budeme nad jednotlivými aspekty tohoto seriálu se zaměřením na 2. řadu.

Vážně nevážně o Supernatural
SupernaturalCon Team
Sobota 1.7 – 14:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Povídání o seriálu, který máme rádi, i když má chyb více než dost. Proč na SPN neustále koukáme, co nás na něm mrzí a čím nás dokáže pobavit? Aneb i Nemix vám zvládne nechat prostor k vyjádření vašeho názoru.

Supernatural – chlapský pohled
Ruben
Sobota 1.7 – 18:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Podívejme se znovu na seriál z jiného pohledu. Z pohledu chlapa a přitom fanouška tohoto seriálu. Co mě na tom baví, co nesnáším. Podíváme se více na ženské hrdinky tohoto seriálu, které jsou neprávem opomíjeny a zatracovány.

Nestvůry v Supernatural
Anna Ondráčková „agnés“
Sobota 1.7 – 19:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Mohly by nestvůry ze Supernatural existovat v mimoseriálovém světě? Z jakých zdravotních stavů některé z nich vznikly? A daly by se vysvětlit i nějak… víte co… Věděcky? Tohle všechno a ještě víc na Supernatural conu.

Kronika Železného druida
Ruben
Neděle 2.7 – 10:00h / KD Junior – Zrcadlový sál KD
Zažijte příběh 2000 let starého druida ve světě, kde je možné pozvat Ježíše na pivo a rybu, kde se rozvíjí psí filozofie (o klobásách a pudlících) a bohyně smrti mají chuť na postelové hrátky s hlavním hrdinou.

Nezapomenutelný Christopher Lee
Alena Langrová „Ala“ + Werenys
Neděle 2.7 – 14:00h / KD Junior – Zrcadlový sál KD
Jsou to už skoro dva roky, co nás opustil Christopher Lee. Letos by se dožil 95 let. Pojďte si s námi zavzpomínat na tohoto neobyčejného herce a připomenout si nejen jeho nezapomenutelné role (Sarumana, hraběte Dooku, Drákulu či zabijáka Francisca Scaramangu), ale i zajímavosti z jeho života.

Upír před Drákulou
Magda Pospíšilová „Unicornqua“
Neděle 2.7 – 21:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Přijďte si poslechnout, jak se v literatuře měnila postava upíra od prvních vědeckých polemik 18. století, přes německou a anglickou poezii až po ikonické postavy 19. století jako byl lord Ruthven nebo Carmilla, jejichž slávu zastínil až hrabě Drákula.

Těžký život Disney záporáků
Joker
Pondělí 3.7 – 12:00h
Také nesouhlasíte s tím v jakých podmínkách žijí záporáci v Disney? Myslíte si, že jsou to pouze oběti systému? Pokud je vaše odpověď ano a opět ano, rozhodně si přijďte na toto téma popovídat a obhájit své milované záporáky! Ps.: Ano, bude se i zpívat!

Úvod do světa Malazu
Miloslav Smutka „Johndere“
Pondělí 3.7 – 12:00h / KD Junior – Zrcadlový sál KD
Epické fantasy od spisovatelů Stevena Eriksona a Iana Esslemonta. Je v mnohém jiné než běžná fantasy. Co vám tento svět může nabídnout? A jaká je jeho geografie a historie? Stojí za to pustit se do těch bezmála 10 tisíc stran? SPOILER: Rozhodně!

Severská sci-fi a fantasy
Alena Langrová „Ala“
Pondělí 3.7 – 17:00h / KD Junior – Zrcadlový sál KD
O severských detektivkách se říká, že jsou jedinečné a zvláštní a že je poznáte mezi ostatními detektivními příběhy na první pohled. Nejinak je tomu i v případě severských fantasy příběhů. I zde najdete celou řadu zvláštností odlišujících tyto příběhy od fantasy a sci-fi literatury tolik nám známé.

Čarodějnice – čarodějnický sabat
FaH team
Úterý 4.7 – 9:00h / KD Junior – Zrcadlový sál KD
Magie, mýty a pravda. První díl dokumentu o čarodějnických procesech v Německu, jak se tento obor vyvíjel a jaké byly důsledky čarodějnických honů na společnost, hospodářství a budoucnost. Jak vše začalo a jak se do historie zapsal mnich Heinrich Kramer, muž po kterém zůstala v krvavá stopa.

Harry Potter a Hra o trůny
Tomáš Kratochvíl „Brog“ + Zuzana „Bellatrix“ Komprdová
Úterý 4.7 – 10:00h / KD Junior – Přízemní sál KD
Že je každý z těchto fantasy příběhů úplně jiný? Že jsou z různých žánrů? Že jsou třeba i pro trochu jiné cílové skupiny? Opravdu? Možná vás překvapíme! Harry Potter a Píseň ledu a ohně totiž mají společného víc, než si myslíte!

Proč je ATS součástí našeho života
Fate, Hope
Úterý 4.7 – 11:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Angel the series není pouhým spin-offem Buffy the vampire slayer. Angel si zasloužil víc než být vedlejší postavou, a tak vznikl jedinečný příběh, který nám ukázal, že každý z nás má své stinné stránky, a i když v životě nemůžeme pokaždé vyhrát, přesto má smysl bojovat.

Buffy, the vampire slayer
litllewitch
Úterý 4.7 – 12:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Jednohodinový rychlokurz 7 sériemi Buffy. Jak to začalo, probíhalo a skončilo. Pojďme si připomenout naše oblíbené momenty, kdy nám Joss vyrval srdce z těla, kdy jsme se smáli, dojímali, nebo i zpívali. Nostalgie zaručena.

Top alba na poslech ve tmě
Milia
Úterý 4.7 – 21:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Zhasnout světla, zavřít oči, sluchátka nasadit. Po roce spolu zase projdeme ta nejfantastičtější hudební alba na poslech ve tmě. Opět přepracovaná přednáška s další zásobou alb, která ve tmě probouzí své kouzlo. Prog, soundtracky, alternativní či ambientní hudba, nebo jakýkoli z mnoha dalších žánrů.

Rocky Horror Picture Show: Návrat v čase
NightCon Team „NightCon“
Úterý 4.7 – 22:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Nové provedení kultovního muzikálu sleduje milence Janet a Brada, kteří narazí na podivný příbytek doktora Frank-N-Furtera. Frank, transvestita a šílený vědec pořádá výroční transylvánské vědecké shromáždění, aby se pochlubil stvořením Rockyho Horrora – muže určeného k naplnění Frankových tužeb.

S Grimmem skrz na skrz 6. sezonou
viki
Středa 5.7 – 14:00h / Sokolovna – Místnost 33 S
Zaujal vás seriál Grimm? A chcete si pořádně přiblížit jednotlivé weseny či se seznámit s dějem? Seznamte se se světem Grimma. Pojďme si připomenout, o čem byla poslední 6. řada.

Neil Gaiman
Daphne + Porty
Středa 5.7 – 14:00h / KD Junior – Přízemní sál KD
Fenomenální umělec, jehož dílo je prostoupeno mytologií, pohádkami, temnotou, humorem. Autor mnoha románů, televizní a filmový scénárista, komiksový scénárista, kterého nejde neznat.

20. výročí Buffy
Broody
Středa 5.7 – 18:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Letos proběhlo setkání k oslavě 20. výročí seriálu Buffy přemožitelka upírů. Zde se můžete podívat na vybrané záznamy toho, co se tam dělo :-)

Už zase zombie? Proč sakra?!
Freyja
Středa 5.7 – 20:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
V posledních letech vzniklo plno zombie filmů, seriálů a her. Proč tomu tak je? V čem se různé interpretace od sebe liší? Opravdu jsou zombie odrazem současné společnosti? Ukáži vám, proč mě zombie okouzlili a možná si i vy zalíbíte tyto hladové mrtvolky a bude chtít další nášup zombie filmů apod.

Buffy bonusy
Fate, Hope
Středa 5.7 – 21:00h / Sokolovna – Místnost 32 S
Možná si myslíte, že už vás tento seriál ničím nepřekvapí… je tomu ale opravdu tak? Pojďme se společně podívat na to, co vám možná doposud zůstalo skryto. (The Stunts of Buffy, Natural Causes, The Story of Season Five).

Čarodějnice – Valpuržina noc
FaH team
Čtvrtek 6.7 – 9:00h / KD Junior – Zrcadlový sál KD
Magie, mýty a pravda. Třetí díl dokumentu o čarodějnických procesech v Německu, jak se tento obor vyvíjel a jaké byly důsledky čarodějnických honů na společnost, hospodářství a budoucnost.Proč se dávnými čarodějnickými procesy zabývá tajná sekce SS v čele s Himmlerem a Heydrichem.

H. P. Lovecraft – před smrtí i po ní
Viktor Černý „Aardvark“
Čtvrtek 6.7 – 11:00h / KD Junior – Zrcadlový sál KD
Howard Phillips Lovecraft se za svého nelehkého života slávy nedočkal, významem odkazu pro 21. století se však vyrovná autorům jako je Tolkien nebo Asimov. Inspiroval řadu filmů i hudebníky od metalistů po recesisty. Řekneme si něco o tvůrci „kosmického hororu“ a životě jeho díla v éře multimédií.

Beseda s Janem Kantůrkem
Jan Kantůrek, VeHaLi
Čtvrtek 6.7 – 15:00h / KD Junior – Přízemní sál KD
Nepřekonatelný překladatel Zeměplochy Jan Kantůrek vám poví, co ještě zbývá vydat z díla Terryho Pratchetta, jak se mu na Zeměploše žilo a určitě nám i něco přečte.

Pohádková poznávačka
Olga Rybářová „werenys“
Čtvrtek 6.7 – 16:00h / KD Junior – Zrcadlový sál KD
Pokládáte se za znalce pohádek? Přijďte si ověřit svoje znalosti do „Velké (přiměřeně) pohádkové poznávačky“.

Pod sukně a do kalhot
Františka Vrbenská „dis“ + Anna Šochová (obč. jm. Hana Mudrová)
Pátek 7.7 – 19:00h / KD Junior – Zrcadlový sál KD
Výprava do oblastí vzdálených a přitom tak blízkých. O historii spodního prádla se dozvíte i to, na co jste se báli zeptat!

Cesta Skotskem za přírodou a fandomem
bila.vrana
Sobota 1.7 – 14:00h / KD Junior – Přízemní sál KD
Téměř před 5 lety se trojice nadšenců rozhodla projet část Hebrid a Skotskou Vysočinu. Přijďte se podívat, jak je Skotsko úžasné, co tam lze potkat a kde fandomové srdéčko může zaplesat.

Sen sovy svatojánské
Zuzana Hloušková + Františka Vrbenská, Jan Hloušek, Martin Vondráček, Dáša Vondráčková, autorky
Sobota 8.7 – 16:00h / KD Junior – Zrcadlový sál KD
Po Ženě se lvem přilétá Žena se sovou. Bude druhý svazek antologie českých a slovenských autorek čeřit hladiny literárních vod stejně jako ten první? Uhájí si ženská fantastika svou svébytnost? Těšte se na zábavnou skeč Sen sovy svatojánské, spojenou s pronášením sudeb nad knihou z úst autorek.

10 let Assassin’s Creed
Marek Tvrdý
Sobota 8.7 – 19:00h / Sokolovna – Přízemní sál 35 S
Oslavme 10 let videoherních soubojů asasínů s templáři. Připomeňme si, jak celá sága začala, kudy pokračovala a kde zatím skončila. Hrdinové Altair, Ezio, Connor, Haytham, Aveline, Edward, Shay, Arno, Jacob a Evie čekají, že výročí oslavíte s nimi. A třeba na konci přijde i Fassbender.

Queer sci-fi knihy
Petra Čechová „Willwarin“
Sobota 8.7 – 22:00h / KD Junior – Zrcadlový sál KD
Sci-fi je žánr nekonečných možností, tak proč by to nemělo platit i pro mezilidské vztahy? Pojďte se podívat do vesmíru, kde hlavní hrdinové nejsou heterosexuální, ale i tak žijí šťastně až do smrti.

Otevřená Zóna pro spisovatelské duše
Josef Šédl
Neděle 9.7 – 10:00h
Píšete a píšete a píšete a to vše činíte pro radost i když Vás čte jen pár přátel, kolegů či náhodných známých? A chcete si o to všem popovídat a inspirovat se navzájem jak to dělat lépe? Na Festivalu Fantazie 2017 je taková otevřená možnost. Profesionály vítáme, každá dobrá rada nás posune vpřed!

 

Více informací najdete na webu: www.festivalfantazie.cz a FB stránce události.