Podpořte antologii „Žena se lvem“

Poznejte první dámy české a slovenské fantastické literatury pohromadě! Pomozte vydání prvního svazku ze čtyřdílné antologie ryze ženské fantastiky. Objevte nespoutanou fantazii lvic české a slovenské literatury!

 

České a slovenské autorky fantastiky za sebou mají mnoho úspěchů, vždyť třeba sci-fi sága Mycelium Vilmy Kadlečkové oslňuje čtenáře i kritiky, Františka Vrbenská je známá svou fantastickou, odbornou i popularizační tvorbou, Julie Nováková kromě úspěchů na českém trhu pravidelně publikuje v zahraničních magazínech jako Asimov’s či Clarkesworld. Ale přesto ještě nevznikla žádná reprezentativní antologie jejich díla. Žena se lvem má za cíl to změnit a právě vy k tomu můžete přispět!

Vybrané peníze pomohou nastartovat celý projekt, protože nyní se nachází na samém počátku a před ním je ještě dlouhá cesta. Zároveň budeme moci nechat vytisknout knihy ve větším nákladu, větší kvalitě a v pevné vazbě, což si naše autorky určitě zaslouží. V neposlední řadě odměníme také výtvarnou a grafickou práci a uhradíme náklady spojené s výrobou speciálních odměn pro vás, přispěvatele na Startovači. Pomozte nám uskutečnit náš plán už letos před Vánoci a získejte tak příležitost obdarovat originálním dárkem pod stromeček třeba svou partnerku či maminku!

Všechny autorky se přihlásily k memorandu projektu, ve kterém byly stanoveny požadavky na povídky tak, aby se čtenářům představily ženské hrdinky, jejichž pojetí není černobílé, ale naopak se jedná o silné lidské bytosti, schopné sledovat vlastní cíle, prát se s osudem, ale zároveň volit i neagresivní řešení. Mohly si do povídky zvolit i mužského hrdinu, v takovém případě je mu ženská postava rovnocennou partnerkou či protihráčkou a není pouze v pasivní roli erotického objektu. Prostě povídky, které konstruují svět, v němž mají ženy i muži své místo a jsou stejně významní pro zachování jeho rovnováhy.

Do skupiny se postupem času zapojilo více než 50 autorek. Jsou mezi nimi nejen autorky již etablované a známé, ale také celá řada talentovaných autorek regionálních, z mladší generace, nebo zcela začínajících. Můžeme jmenovat například Františku Vrbenskou, Janu Rečkovou, Lucii Lukačovičovou, Petru Neomillnerovou, Haninu Veselou, Darth Ziru, Julii Novákovou, Annu Šochovou – a dokonce i takovou legendu jako Ludmilu Vaňkovou! Přidaly se také autorky známé i mimo fantastiku jako Zuzana Koubková, Daniela Kovářová nebo Veronika Válková. Projekt má i mezinárodní přesah: osm autorek je ze Slovenska. Takže se ještě máte na co těšit!

 

Přichází Žena se lvem!

Jak se však ukázalo, pro takové množství dobrých příspěvků je samozřejmě jedna kniha málo. Přišly jsme proto s nápadem rozložit antologii do čtyř svazků, z nichž první nese název Žena se lvem. Inspirovaly jsme se stejnojmennou tarotovou kartou, symbolizující Sílu.

Po ní by měly vždy s půlročním odstupem následovat další tři svazky (Žena se sovou, Žena s drakem, Žena s labutí), vše ale závisí na tom, zda se podaří projekt odstartovat a vydat svazek první. V tom nám můžete pomoci právě vy!

 

Obsah knihy aneb na co se můžete těšit

Každá kniha bude obsahovat 13 povídek, reprezentujících žánrovou pestrost literární fantastiky (fantasy, sci-fi, horor, steampunk, postapo, humor, kyberpunk, alternativní historie aj.). Povídky do první knihy byly vybrány tak, aby se koncepčně vázaly k titulní kartě Žena se lvem, tedy ukazovaly různé podoby vnitřní síly hrdinek i hrdinů. Editorky Zuzana „Zangadora“ Hloušková a Františka Vrbenská se dlouhodobě pohybují na scéně české fantastiky a díky svému přehledu i publikačním zkušenostem jsou zárukou dobrého vkusu. Uvidíte, že fantastika nejsou jen elfové, meče, draci a blastery!

Takže máte šanci na unikátní soubor skvělých povídek, jaký tu ještě nebyl! Chcete si vychutnat literární hostinu o čtyřech chodech s lákavými a pestrými pokrmy? Pomozte nám získat prostor pro výjimečný tým fantastických spisovatelek! První chod se nabízí a bude obsahovat tyto povídky:

zena-se-lvemVilma Kadlečková: Bez Krásky a bez zvířete
Lucie Lukačovičová: Dům ocelových jehel
Hanina Veselá: Mizera z Mexika
Václava Molcarová: Běžím daleko, žiju blízko
Jana Šouflová: Případ osla canterburského
Karolína Francová: V mysli mojí vidíš stíny
Lenona Štiblaríková: Pekná noc na čary
Zuzana Stožická: Rubinova liečba
Dana Beranová: Nikdy neříkej nikdy
Dagmar Pirochová: Černý samet
Miroslava Dvořáková: Návrat
Zuzana Hloušková: Srdce z kamene
Julie Nováková: Etuda pro výjimečnou mysl

 

Kniha bude mít zhruba 350 stran a formát B6, s barevnou obálkou a černobílými ilustracemi.

Obálku knihy nám vytvoří naše přední výtvarnice Jana Maffet Šouflová.

Máme k dispozici i obětavý redakční tým, který se práci na antologii věnuje dobrovolnicky, a nově založené nekomerční Nakladatelství Fortna, které projekt zaštítí.

 

Co autorka a příběh, to jedna originální výkladová karta

Knihy bude navíc doprovázet zajímavý doplněk v podobě série 52 speciálních výkladových karet, vycházejících ze symboliky tarotu. Plánujeme je vydat ve velikosti 70 x 110 mm, aby byly šikovné do ruky. Autorem ilustrací bude hradecký výtvarník, mykolog, publicista a mystifikátor Jaroslav Svoboda. Těšte se na zcela nové výtvarné pojetí známých symbolů a archetypů, které vás budou bavit! Všechny figury totiž také ponesou podobu té či oné autorky!

K první knize Žena se lvem bude přiloženo 13 karet, s ilustracemi reprezentujícími 13 vybraných povídek. Celá sada bude kompletní až po vydání všech 4 svazků antologie. Samozřejmě bude ke kartám přiložen i způsob jejich výkladu (máme v řadách autorek i zkušené vykladačky).

 

Odměny

Všechny odměny obdržíte po skončení kampaně s největší pravděpodobností na začátku prosince, nejpozději před Vánoci. V ceně všech poštou doručovaných odměn je i poštovné. Samotné knížky tak dostanete rovnou domů a za cenu nižší, než ji pak koupíte v knihkupectví. V odměnách máte také možnost využít třeba chat s vybranou autorkou či se s autorkami nechat vyfotit na conu při křtu.

Projekt můžete podpořit na Startovači zde: www.startovac.cz/projekty/zena-se-lvem/
Najdete tam i ukázky z povídek.

Děkujeme za Vaši pomoc a vážíme si jí!
Za Nakladatelství Fortna Zuzana Hloušková, Dagmar Vondráčková, Jan Hloušek, Martin Vondráček, Jaroslav Svoboda.