Hororová kniha džunglí připomíná, že podstata zla je lidská! (PR)

Kniha hřbitovní je Kniha džunglí pro 21. století. Osamocené dítě nečekaně a tak trochu proti vůli všech získává ochránce z jiného světa. V knize Neila Gaimana se jeho průvodcem stane upír Silas a náhradní rodinou umrlci. Aluze na předlohu jsou jasné a čitelné, příběh neméně napínavý. A vzdor svému žánru velmi aktuální.

Do – za běžných okolností – nepřátelského prostředí batole zabloudí v noci, kdy je brutálně vyvražděna jeho rodina. Novým domovem dítěte se tak stává hřbitov, novou rodinou jeho přízrační obyvatelé, jeho nové jméno je Nikdo. Stejně jako Mauglí je Nikdo nadán schopností komunikovat se svými neobvyklými vychovateli a i on je zdrojem kontroverzí a dilemat, zda a jak se má zařadit do jejich komunity. Zběsilé aranžmá je zdrojem napětí i humoru.

Knihu hřbitovní promýšlel Neil Gaiman dlouho. Titul vyšel v roce 2008, ale už o 13 let dříve autora při pozorování syna, jak na kole jezdí kolem hřbitova, napadl základní motiv.

Za knižní předlohu právě vycházejícího komiksu dostal Gaiman řadu cen v kategorii dětské literatury (Carnegie Medal, Newbery Medal, cenu Hugo za nejlepší povídku Science Fiction a cenu magazínu Locus).

Legendární příběh v hororovém pojetí je i výtvarným zážitkem. „Každou kapitolu vytvářel jiný autor a jednu kapitolu dokonce autoři dva, a každý z nich vtiskl své části osobitý styl. Kniha přesto působí neuvěřitelně kompaktním dojmem. Na první pohled si toho čtenář ani nevšimne,“ říká šéf nakladatelství Comics Centrum Václav Dort.

Adaptace Knihy hřbitovní do podoby obrazové novely je rozdělena do dvou svazkůDruhou knihu hřbitovní vydá Comics Centrum na jaře příštího roku.

New York Times:
„Neil Gaiman kráčí ve stopách dávných vypravěčů, utkal příběh, který má nezapomenutelné kouzlo.“

Kirkus:
„Knihu by si měl přečíst každý, kdo je nebo někdy byl dítětem.“

Geekcave.cz:
„Perfektní souznění kresby a scénáře ve spojení s temnější pohádkovou atmosférou dělá z Knihy hřbitovní další super komiksovou adaptaci díla Neila Gaimana.“

 

gaiman_prvniknihahrbitovniAnotace:
Příběh dítěte, jež vychoval hřbitov.
Nikdo Owens, přezdívaný Nik, se narodil jako obyčejný kluk. A obyčejným by i zůstal, kdyby jeho rodinu kdosi nevyvraždil a kdyby se Nika neujali a nevychovávali ho duchové, vlkodlaci a další záhrobní bytosti, včetně jeho ochránce, který nepatří do světa živých ani mrtvých.
Nik nesmí opouštět hřbitov, venku mu totiž hrozí nebezpečí v podobě vraha jeho rodiny – člověka jménem Jack. Přesto na hřbitově zažije řadu dobrodružství – poradí si s pradávným, modře potetovaným Piktem, projde branou do opuštěného města ghúlů nebo se setká s podivným, děsivým Ševelem.
Připomíná vám to jiný slavný příběh dítěte vychovávaného mimo jeho přirozené prostředí? Máte pravdu, Knihy hřbitovní jsou poctou i parafrází Knih džunglí Rudyarda Kiplinga.
Adaptace Knihy hřbitovní do podoby obrazové novely je rozdělena do dvou svazků.

 

Info o knize:
Neil Gaiman: První kniha hřbitovní
Autoři kresby: P. Craig Russel, Kevin Nowlan, Scott Hampton, Jill Thompsonová a další.
Vydalo: Comics Centrum, říjen 2016
Překlad: Jan Kantůrek
Vazba: vázaná s matným přebalem a zlatoražbou,
Doporučený věk: 10+
Počet stran: 192 barevných
Cena: 599,- (u nakladatele s výraznou slevou)

 

O autorovi:
Neil Gaiman (1960) se narodil ve Velké Británii, ale žije v USA. Původním povoláním novinář se prosadil jako autor sci-fi a fantasy. Proslul jako autor série Sandman. Spolupracoval i s legendárním Terrym Pratchettem. Podle jeho knih bylo natočeno několik filmů, na základě stejnojmenné předlohy například Beowulf nebo Hvězdný prach. Nakladatelství Comics Centrum už vydalo česky jeho knihu Koralína a příběh ke stejnojmennému albu Alice Coopera Poslední pokušení.

 

COMICS CENTRUM vzniklo v roce 2003. Zakladatelé nakladatelství získali své zkušenosti s komiksem již v roce 1993 prací na magazínu Comics Arena. Ve své produkci se Comics Centrum zaměřuje na komiksové příběhy určené především dospělým čtenářům, na díla zajímavá po scenáristické i grafické stránce. Nakladatelství vydává romány v obrazech, jako je například Ragemoor, Drsná škola, Goon, Vrána, Hellboy, Sin City, 300 – Bitva u Thermopyl nebo Conan. V roce 2007 Comics Centrum vydalo v České republice historicky první knihu o dějinách světového komiksu. Pro české vydání nakreslil speciální obálku Bryan Talbot. V roce 2012 Comics Centrum přivítalo v Praze Jamese O´Barra, výtvarníka a autora kultovního komiksu Vrána, který zde prvně pohovořil o své práci, komiksech, o Vráně a její zfilmované verzi. Vydání restaurovaného komiksu Drsná škola z roku 2013 bylo natolik úspěšné, že si restaurovaná data vyžádali i ve vydavatelství Dark Horse v USA. Po dlouhodobém jednání se Comics Centru podařilo získat práva na vydávání původního komiksu Želvy Ninja, který v současné době vychází v České republice jako v jediné zemi mimo USA. Od roku 2014 začalo Comics Centrum  vydávat speciální velkoformátové sbírky komiksů. Doposud takto vyšly knihy: „Kurva velký Sin City“, „Hellboy: Pekelná knižnice kniha první“,„Hellboy: Pekelná knižnice kniha druhá“ ,„Kolosální Conan“ a „Witchblade“.