Knižní novinky: říjen 2016

V říjnu pokračují série Pekelné stroje, Řeky Londýna, Pax, Walking Dead, Mýty, Šepotání, Viráti, ale dočkáme se i mnoha nových sérií a románů – například Zrcadlové říšeČasodějů, Včelí královny, Pasažérky a dalších. 

lawrence_princ-blaznu

 

Mark Lawrence: Princ bláznů
Červená královna je stará, ale králové Roztříštěné říše se jí bojí víc, než kohokoliv jiného. Po celou dobu své dlouhé vlády bojovala ve vleklé válce za vyšší cíle, než jsou půda či zlato. Její největší zbraní je tajuplná Tichá sestra. Ta zůstává skryta zrakům většiny lidí, a ti, co ji spatřili, o ní nemluví. Vnuk Červené královny, princ Jalan Kendeth – zbabělec, hazardní hráč a nenapravitelný svůdce žen – Tichou sestru vidí. Je v pořadí desátým dědicem trůnu a se svou rolí méně důležitého člena královské rodiny je naprosto spokojený. Předstírá proto, že ohyzdná babizna neexistuje. Jenže se blíží válka. Svědkové tvrdí, že viděli pochodovat armádu nemrtvých a Červená královna povolala svou rodinu k obraně říše. Jal si myslí, že jde o pouhou báchorku – nic, co by se ho týkalo. To se ale mýlí…
Vydá: Talpress

 

 

hurley_zrcadlova-rise

 

 

Kameron Hurley: Zrcadlová říše
Temná hvězda, zvěstovatel bědných zítřků, stoupá na obloze a zdá se, že je jen otázkou času, než bude celý svět pohlcen v kataklyzmatu zkázy a utrpení. Zatímco se svět připravuje na válku, útrapami stižená dívka jen tak tak unikne smrti a otroctví, aby objevila svou vlastní krvavou minulost… V lesní říši, chráněné masožravými rostlinami a pohybujícími se stromy, se musí moci chopit nedobrovolný vládce, aby spojil kmeny a navrátil zemi její dávno zašlou slávu. A ve zdánlivě všemocné říši je bitvami zocelená generálka postavena před svůj dosud nejtěžší, nepochopitelný úkol – vybít vyhladovělé a bezmocné otroky, a stát se tak někým, koho nenávidí ze všeho nejvíc. Každý čin má své následky a každá tragédie kořeny. Svět a dávné jistoty se začínají hroutit a nikdo již nebude jako dřív…
Vydá: Talpress

 

 

scerba_casodejove

 

Natalja Ščerba: Časodějové – Klíč k času
Vasilisa žila až donedávna se svojí babičkou a neměla ponětí o tom, že její otec je mocný mág země Eflary. Místa, kde žijí tajemní čarodějové, kteří ovládají silnou magii, díky níž mohou ovlivňovat čas. Když se pak sama ocitne v zemi časodějů a víl, netuší, jaké nebezpečí tam na ni čeká. Nikdo neví, proč se tam najednou objevila, ani kým ve skutečnosti je. Je to nešika, která nezná svůj původ, nebo špionka, kterou vyslal její otec, aby mu pomohla získat trůn? Nebo je dokonce mocná časodějka, která umí ovládat čas a může zachránit Zemi a Eflaru před nebezpečím, které se na ně řítí?
Vydá: Fragment

 

 

 

galeta_volani-divociny

 

Hry s příběhem: Volání divočiny
Je mnohotvárná. Obklopuje nás v podobě stále zeleného neprostupného hvozdu. Jejím jazykem promlouvá dryáda, temný druid i elfí lučištnice. V šedi velkoměsta se rozpíná v podobě zvolna se rozpadajících ruin starého lunaparku a její úponky můžeme nosit sami v sobě. Co se stane s drakem, který zešílel? Chtěli byste žít v době, kdy legendy a mýty jsou pravdivé a dávná monstra skutečná? Nebo poznat poslední věčné, původní bohy, kteří se skrývají v zapomenuté pevnosti pod horou, i jejich hladovějící poddané – tu trochu lesku, za níž je bída, strach a zoufalství? Tajemné síly přírody, nástrahy divočiny a jejích divokých nespoutaných obyvatel ožívají v našich příbězích, které inspiraci čerpají z originálních, převážně českých, herních světů.
Poznejte Asterion, Tarii, Příběhy impéria, Unknow Armies a mnohé další!
Vydá: Mytago

 

 

 

bracken_pasazerka

 

 

Alexandra Brackenová: Pasažérka
Ztratila vše, co znala a milovala… Etta se proto vydává do neznámé země, kde se seznámí s Nicholasem, který uniká z dosahu mocného rodu v Koloniích. Navíc jí začnou pronásledovat agenti usilující o její život. Etta tak zjistí, že zdědila zvláštní schopnosti, o kterých nikdy neslyšela. Aby ochránila své tajemství i svůj život, bude muset cestovat nejen mnoho mil od domova, ale i do minulosti… Nepřátelské rody se ale nevzdávají a chtějí její moc!
Vydá: CooBoo

 

 

 

pevel_magicka_pariz

 

Pierre Pevel: Magická Paříž – Prokletí Černé královny
Představte si Paříž na počátku na 20. století: pánové v buřinkách, dámy v korzetových šatech, široké bulváry, první automobily, vstupy do metra zdobené nádhernou secesní výzdobou.
Pak si představte Paříž magickou – místo, kde se realita prolíná se světem čar a kouzel. Kolem chrličů na Notre-Dame poletují barevní ptáčci, Eiffelova věž z bílého dřeva zpívá, v Seině plavou sirény a okřídlené kočky diskutují o filozofii. Vítejte v Ambermeru, světě plném intrik, tajemství a kouzel…
Mága a detektiva Louise Griffonta přivede vyšetřování celkem banální záležitosti na stopu nelegálního obchodu s kouzelnými předměty. Jak pátrání pokračuje, odhaluje zločiny mnohem temnější. Sériové vraždy a únosy, ve kterých figuruje Černá královna – zrádkyně a odvržená sestra královny víl Méliany. Griffont se rozhodne spojit síly s baronkou Isabel, okouzlující vílou, která miluje záhady a dobrodružství, a která zná Černou královnu až příliš dobře. Dokážou společně případ vyřešit a uniknout z kruhu temnoty, který se kolem nich pomalu, ale jistě, uzavírá?
Vydá: Fragment

 

 

hocking_mrazivy-ohen

 

Amanda Hockingová: Mrazivý oheň
Ukryté hluboko v srdci sněhem pokryté divočiny leží tajné království Kaninů – magická říše stejnou měrou krásná jako zrádná…
Bryn Avenová mezi Kaniny nikdy tak úplně nezapadala. Díky svým blond vlasům a modrým očím se vždy cítila jako outsider – s nečistou krví neschopná si získat respekt a postavení. Ale je odhodlaná prokázat svou loajalitu království, které miluje. Jejím snem je stát se členkou elitní královské gardy a nic jí nesmí stát v cestě… ani city, které chová ke svému šéfovi, Ridleymu Dresdenovi. Jakýkoli vztah mezi nimi je naprosto vyloučený, ale Bryn si nemůže pomoct. A začíná mít pocit, že i on k ní něco cítí.
Mezitím na království někdo zaútočí – to prověří Bryninu sílu jako nikdy předtím. Konečně má příležitost konfrontovat Konstantina Blacka, zrádce, který se před pěti lety pokusil zavraždit krále. Jen Bryn ho může zastavit, ale riskne vše, jen aby ochránila království, které ji není ochotno přijmout takovou, jaká ve skutečnosti je?
Vydá: CooBoo

 

 

aaronovitch_sepot-podzemi

 

Ben Aaronovitch: Šepot podzemí (Řeky Londýna 3)
Tentokrát to začne mrtvým tělem na konci stanice metra Baker Street, vším, co zůstalo po americkém studentovi Jamesi Gallagherovi. Jeho zámožná a politicky vlivná rodina se chce pochopitelně dostat této hrůzné vraždě na kloub, potíž však tkví v tom, že Jamesova smrt představuje ještě větší a nepřirozenější záhadu, než kdo vůbec tuší… tedy kromě londýnského konstábla a čarodějova učně Petera Granta.
Jelikož je inspektor Nightingale, poslední oficiální čaroděj v Anglii, zaneprázdněn pátráním po nevyzpytatelném kouzelníkovi známém také jako Muž bez tváře, je pouze na Peterovi, aby začal zkoumat strašidelné hlubiny nejstarší, největší a nyní i nejvražednější podzemní dráhy na světě.
Ovšem nebude na to sám. Kdepak, FBI mu posílá pomocnici. Mladou, ctižádostivou, krásnou křesťanku, která má sklony vnímat veškerá kouzla jako dílo ďáblovo. No, to tedy bude…
Vydá: Argo

 

 

howard_besneni

 

A. G. Howardová: Běsnění
Soubor povídek z alenkovského světa Šepotání
Alyssa Gardnerová skočila do králičí díry, čelila tajemné Říši divů a nakonec zvládla naplnit svůj osud. Přežila bitvu o svět podsvětníků a také bitvu o své srdce. V tomto povídkovém souboru se můžete společně s ní a její rodinou vrátit do Říše divů a zároveň si můžete přečíst i několik vymazaných scén z předešlých knih!
V povídce Šest nemožných věcí Alyssa vzpomíná na nejvzácnější okamžiky ze svého nejen lidského života po konci Zrcadlení. Alyssina matka v povídce Kluk v pavučině vypráví o své návštěvě Říše divů a záchraně muže, který se později stal jejím manželem. A v Můře v zrcadle Morfeus pátrá v Zachových vzpomínkách na Alyssu.
Vydá: CooBoo

 

 

larsson_pax_postrach-jezera

 

Asa Larssonová Ingela Korsellová: Postrach jezera (PAX 6)
Když se žáci mariefredské školy vypraví na exkurzi k zamrzlému jezeru Mäleren, stane se neštěstí. Iris tvrdí, že v tom má prsty vodník. A i když je Iris podle Vigga s Alrikem ta nejnesnesitelnější osoba ve vesmíru, musejí jí kluci dát za pravdu. V jezeře žije podivný vodní tvor, který své oběti stahuje pod hladinu.
Kromě toho přichází do zámku Gripsholm nový správce, na němž je něco divného. A co se to děje s Henrym Nazdárkem? Poslední dobou se chová jako vyměněný. Alrik s Viggem musejí překonat své nejhorší noční můry, aby situaci zvládli. Ale bude to stačit? Navíc se v Mariefredu objevila jejich máma! S neuvěřitelným překvapením…
Vydá: Host

 

 

 

dostalova_dcery-demon-stinu

 

Lenka Dostálová: Dcery světla a temnoty – Kniha stínů
Lea a Sára jsou sestry – dvojčata. Celý život táhly za jeden provaz a nikdy by je nenapadlo, že jejich pouto dokáže někdo přetrhnout. Když se Sára dozví, že má čarodějnické schopnosti a že je součástí magického světa, o jehož existenci neměla dosud potuchy, rozhodne se, že před ním svoji sestru uchrání.
Pod vedením svého nového učitele, štítonoše Lukáše, se začne učit používat kouzelnou moc. Dřív, než své nadání ovládne dokonale, však zasáhne zlo. Její sestru napadnou démoni a dívky jsou vtaženy do víru boje mezi světlem a temnotou. Do světa plného stínů, tajemství a zla, ze kterého nikdo nedokáže odejít bez šrámů na duši…
Vydá: Fragment

 

 

clare_mechanicka-princezna

 

Cassandra Clareová: Mechanická princezna (Pekelné stroje 3)
V magickém podsvětí viktoriánského Londýna našla Tessa Greyová domov, kde se konečně cítí v bezpečí. To se však brzy ukáže jako pomíjivé, když Institut, který Tessu a další lovce stínů sdružuje, začíná být ohrožován intrikami a zradou. Po fiasku s Mortmainem, kterému se podařilo uprchnout, se představená Institutu Charlotte Branwellová ocitá v prekérní situaci. Situace využije její odvěký rival Benedict Lightwood a požaduje funkci pro sebe. Charlotte dostane ultimátum: pokud se jí do čtrnácti dnů nepodaří Mortmaina vypátrat, vedení Institutu připadne Lightwoodovi.
Jem, Will a Tessa něco takového nehodlají dopustit a usilovně se snaží získat informace. Pátrání je zavede až do Yorkshiru a podaří se jim zjistit, že Mortmainova nenávist vůči lovcům stínů je velmi osobní. Willa čeká ošklivé odhalení – Mortmain ohrožuje jeho rodinu. Ze zoufalství svěří čaroději Magnusovi své tajemství a žádá jej o pomoc. Tessa se mezitím sbližuje s Jemem, ale nedokáže potlačit ani city k Willovi, ačkoli jí tolik ublížil. A zatímco všichni pátrají po Mortmainovi, netuší, že se pod střechou londýnského Institutu skrývá další špeh.
Vydá: Yoli

 

 

ruby_vceli-kralovna

 

Laura Rubyová: Včelí královna
Láska a ztráta, magie a záhady, vina a odpuštění. Neobyčejný příběh o tom, že tvář, kterou ukazujeme světu, se vždy liší od toho, kým skutečně jsme.
Všichni vědí, že Kostispáry jsou podivné místo. Jsou totiž plné spár – takových, které vás zachytí i těch, jimiž se můžete propadnout a zmizet navěky. Takže když zmizí mladá a krásná Roza, nikoho to moc nepřekvapí. Není první ani poslední, kdo od bratrů O’Sullivanových utekl.
Finn O’Sullivan ale ví, že to bylo jinak. Roza byla unesena nebezpečným mužem, jehož tvář si nedokáže vybavit. Ale lidé i policie mu už dávno přestali věřit. A jeho brácha Sean? Ten nemá daleko k tomu, aby na plnou pusu řekl to, co si beztak všichni myslí. Že je to všechno Finnova chyba.
Silný příběh zasazený do prostředí malého města s podivnou atmosférou má skvělé ohlasy od čtenářů i kritiky a získal již několik literárních cen.
Vydá: Fragment

 

 

reichs_stopa

 

Kathy Reichs, Brendan Reichs: Stopa
Tory a její viráti – jak to všechno začalo a skončilo…
Čtenáře pěti románů o virátech určitě někdy napadla otázka: jak jejich příběh vlastně začal? Jak se dospívající Tory dostala na odlehlý ostrov nedaleko jihokarolínského Charlestonu, jaké to bylo, když se poprvé setkala se svým tátou Kitem, a jak se seznámila se svými pozdějšími kamarády Benem, Hiem a Sheltonem? Fanoušci ovšem v této knize zažijí se svými viráty mnohem víc záhad a dobrodružství: v druhé povídce Tory s kluky vyřeší krádež cenného laboratorního vybavení na ostrově Loggerhead, na sandiegském Comic-Conu zase zmizí cenný model Terminátora a Tory s Benem, Hieem a Sheltonem mají jen pár hodin času, aby jej vypátrali. Naštěstí jim pomůže Toryina teta Tempe, proslulá soudní antropoložka, která na festivalu sama vystupuje. A poslední povídka navazuje na celý cyklus tam, kde skončil, a zdá se, že jej definitivně uzavírá. Svatební den Kita a Whitney od začátku provázejí podivné nepříjemnosti. Je to náhoda, nebo se někdo snaží jejich velký den zničit? Hrdinou dne se stává Hiram, který možná zachrání svatebčanům život…
Vydá: BBart

 

 

myty10_dobry-princ

 

 

 

Bill Willingham: Mýty 10 – Dobrý princ
V hlavní roli: Mucholap. Tenhle nenápadný a obyčejný chlapík se dozvídá více o své minulosti… která rozhodně nebyla obyčejná. A v tu samou chvíli rozjíždí Nepřítel plán, jak své protivníky zničit jednou provždy. Jakou má vůbec nenápadný Mucholap šanci zastavit smrtícího soupeře?
Vydá: Crew

 

 

schwab_temnejsi-tvar-magie

 

 

 

 

Victoria Schwabová: Temnější tvář magie
Temnější tvář magie nese všechny znaky klasické fantasy s pohlcující zápletkou a výraznými, nezapomenutelnými hrdiny. Odehrává se v paralelních Londýnech – šedém, červeném a bílém, zatímco ten černý zdánlivě zanikl -, které jsou, ač každý ve svém „jiném“ světě, zcela pravděpodobné.
Vydá: Argo

 

 

bonansinga-walking-dead-invaze

 

 

J. Bonansinga, R. Kirkman: The Walkind Dead 6 – Invaze
Z popela zničeného městečka Woodbury v Georgii povstanou dvě skupiny zbědovaných přeživších – a navzájem si jdou po krku.
Lilly Caulová se svými ztracenci se snaží vybudovat si nový život pod zemí, v bludišti prastarých chodeb a důlních šachet. V srdci i v hlavě jí však pořád doutná tajné odhodlání – zbavit milované Woodbury nákazy oživlých mrtvol. Ale kdesi daleko v pustině zdevastované krajiny buduje reverend Jeremiáš Garlitz svou armádu stoupenců, vyzbrojenou ďábelskou tajnou zbraní. Je pevně odhodlaný zničit Lilly a její skupinu, která způsobila zkázu jeho oveček. Má už prostředky, jak se obyvatelům podzemních tunelů pomstít…
Střet mezi skupinami přeživších uvolní z otěží nepředstavitelnou zbraň, vytvořenou z obrovských hord nemrtvých, dovedenou k dokonalosti šílencem a nasáklou krví nevinných.
Vydá: Baronet

 

 

carey_vsemi-dary-obdarovana

 

M. R. Carey: Všemi dary obdarovaná
Schovejte si svá tajemství tam, kde je příšery nenajdou…
Desetiletá Melanie žije spolu s dalšími dětmi na vojenské základně, kde se pod přísným dohledem vzdělává. Nadprůměrně inteligentní dívka miluje staré řecké báje a její spřízněnou duší je učitelka slečna Justineauová. Zato seržanta Parkse, který hlídá děti jako dráb, nesnáší. Stejně jako doktorku Caldwellovou. Ale bez nich to asi nejde, když je základna obklopena zpustošenou krajinou, kde stejně jako ve zbytku země vládnou hladovci — kanibalistická monstra, jež při honu za lidským masem nic nezastaví. Základna je však napadena a Melanii, slečně Justineauové, seržantu Parksovi, doktorce Caldwellové a vojínu Gallagherovi se podaří utéct. Společně se vydávají na cestu do Majáku, posledního místa v Británii, které se podařilo od nákazy zachránit. Jenže budou Melanii v Majáku chtít, když ji v blízkosti lidí popadá zoufalý hlad, jaký ještě nezažila?
Vydá: Host