Duchové mrtvých Edgara Allana Poea (PR)

Poetiku gotických románů, cynický humor a nové možnosti výkladu děl E. A. Poea přináší deváté umění.
Po více než 160 letech se vrací otec detektivního žánru. Scenárista a výtvarník Richard Corben se v knize Duchové mrtvých ztotožňuje se stále aktuálním E. A. Poem. Legendární dílo tak nabralo nový (a značně mrazivý) dech.

„V knihovnách i na internetu jsme téměř rok hledali ty nejlepší překlady, ve kterých si můžeme v češtině Poea přečíst,“ popisuje šéf nakladatelství Comics Centrum Václav Dort neobvykle dlouhý proces přípravy komiksu k vydání. Toto úsilí ale nakonec nebylo korunováno úspěchem a vyústilo v nový překlad a přebásnění některých pasáží Poeových textů: „Překvapilo nás, jaké resty vůči tomuto klasikovi hororu máme. Jeho dílo je přeloženo nekompletně a často ještě nepříliš kvalitně. Právě komiks snadno odhalí nepřesnosti nebo posouvání významu textu. Text a obraz spolu jednoduše nesouzní.“

Pět básní a devět Poeových povídek zadaptoval Richard Corben v roce 2012. Vybrané fragmenty klasikových textů spojuje a rámuje společná postava odpudivé glosátorky – čarodějnice Mag. Postava vypravěčky a také Corbenova estetika odkazují k undergroundovým počátkům tohoto předního komiksového tvůrce. Titul Duchové mrtvých je důstojnou a inspirativní poctou autorovi, ke kterému se Corben neustále s oblibou navrací.

casopisxb1.cz:
„(…) jistotou však zůstává takřka hmatatelná atmosféra vyvěrající z ponuré literární předlohy a samozřejmě i Corbenova osobitá, precizní, patřičně groteskní a působivě barvitá kresba.“
bigcomicpage.com:
„Obdivovatelé Edgara Allana Poea by určitě měli věnovat pozornost této knize. Je to vzrušující jízda temným a děsivým dílem samotného mistra hrůzy.“
darkmediaonline.com:
„Corben zachycuje Poeovu energii a představivost a to způsobem, který může fungovat jen v komiksu. Dokonale při tom využívá možností této umělecké formy.“

Richard Corben (1940) je komiksovou legendou. Obdivovatel E. A. Poea a H. P. Lovecrafta se proslavil svými pracemi pro časopis „Heavy Metal“. Čeští čtenáři jej mohou znát z knih „Hellboye 7: Pražský upír“, „Hellboye 11: Ďáblova nevěsta“ nebo třeba z knihy „Ragemoor“. Je členem Komiksové síně slávy.

Corben_Duchove-mrtvychAnotace:
Sbírka povídek a básní Edgara Allana Poea převedených do komiksu mistrem hororu a členem Síně slávy Willa Eisnera Richardem Corbenem.
Corben se znovu a znovu navrací ke svým oblíbeným básním a příběhům, přičemž v každé ze svých prací předkládá čtenáři svou originální vizi, nový způsob, jak interpretovat a chápat Poeova témata.
Kniha je vrcholnou ukázkou spojení Corbena s Poem, brilantním vyjádřením jejich vzájemného vztahu. Zahrnuje adaptace pěti básní a devíti povídek, které jsou všechny corbenovsky barvité.

Info o komiksu:
Edgar Allan Poe, Richard Corben: “Duchové mrtvých”
Původní název: Spirits ofthe Dead
Překlad: Jan Kantůrek a Václav Dort
Vydává: Comics Centrum
Vazba: vázaná s přebalem
Počet stran: 224 barevných stran
Cena: 599 ,- Kč (u nakladatele s výraznou slevou)
Nakladatel knihu doporučuje od věku 16+

 

COMICS CENTRUM vzniklo v roce 2003. Zakladatelé nakladatelství získali své zkušenosti s komiksem již v roce 1993 prací na magazínu Comics Arena. Ve své produkci se Comics Centrum zaměřuje na komiksové příběhy určené především dospělým čtenářům, na díla zajímavá po scenáristické i grafické stránce. Nakladatelství vydává romány v obrazech, jako je například Ragemoor, Drsná škola, Goon, Vrána, Hellboy, Sin City, 300 – Bitva u Thermopyl nebo Conan. V roce 2007 Comics Centrum vydalo v České republice historicky první knihu o dějinách světového komiksu. Pro české vydání nakreslil speciální obálku Bryan Talbot. V roce 2012 Comics Centrum přivítalo v Praze Jamese O’Barra, výtvarníka a autora kultovního komiksu Vrána, který zde prvně pohovořil o své práci, komiksech, o Vráně a její zfilmované verzi. Vydání restaurovaného komiksu Drsná škola z roku 2013 bylo natolik úspěšné, že si restaurovaná data vyžádali i ve vydavatelství Dark Horse v USA. Po dlouhodobém jednání se Comics Centru podařilo získat práva na vydávání původního komiksu Želvy Ninja, který v současné době vychází v České republice jako v jediné zemi mimo USA. Od roku 2014 začalo Comics Centrum  vydávat speciální velkoformátové sbírky komiksů. Doposud takto vyšly knihy: „Kurva velký Sin City“,„Hellboy: Pekelná knižnice kniha první“,„Hellboy: Pekelná knižnice kniha druhá“ ,„Kolosální Conan“ a „Witchblade“.