Ransom Riggs: Knihovna duší (Sirotčinec slečny Peregrinové 3)

Co skrývá tajemná Knihovna duší?

Stvůry unesly ze sirotčince většinu podivných dětí i s jejich ymbrinami. Zůstal jen šestnáctiletý Jacob Portman, Emma Bloomová, která umí ovládat oheň, a Adison McHenry, pes, co nosí brýle, má přebujelé ego, ale taky natolik dobrý čich, aby dokázal ztracené přátele vystopovat. Na této doslova podivné trojici závisí osud a životy všech ostatních.

Jacob s Emnou a Adisonem zjišťují, že jejich kamarádi jsou uvězněni v časové smyčce Ďáblova akru, nejšpinavějšího a nejnebezpečnějšího slumu ve viktoriánské Anglii. Vydávají se na sebevražednou misi, protože si uvědomují, jak malé šance mají proti mocným stvůrám a jejich netvorům. Pokud neuspějí, jejich přátele čeká osud horší než smrt.

Riggs_Sirotcinec_Knihovna dusiJacob objevuje svou zvláštní schopnost ovládat netvory. To ho ale víc děsí, než těší, tím spíš, že netuší, jak jeho schopnost funguje, a nemůže se na ni spolehnout. Také se seznámí s legendou o tajemné Knihovně duší, místě, kde se nacházejí duše podivných lidí. Vychází najevo, že to nemusí být pouze pohádka a že Jacob může mít s Knihovnou duší společného víc, než by se na první pohled zdálo.

Ransom Riggs píše chytlavě, díky čemuž se kniha čte opravdu rychle, a to i přesto, že má pět set stran. I v závěrečném díle Sirotčince slečny Peregrinové vsadil na propracovaný příběh, trochu podivností, akci a nebezpečí. Ransom Riggs umí velmi dobře a sugestivně vytvořit temnější atmosféru, inspirovanou nejspíš tématem války, což předvedl už v Podivném městě. Právě to temnější ladění mně osobně ale dělalo problém a stalo se i důvodem, pro mi tahle série nepřirostla k srdci.

V románu nechybí ani lehký náznak romantické linky. Jacob a Emma sice vypadají stejně staří, ale Jacobovi je šestnáct, zatímco Emmě sto let. Kdyby Emma opustila časovou smyčku, rychle by zestárla a zemřela. Jacob touží s Emmou zůstat, jenže netuší, jestli dokáže opustit svou rodinu a všechno, co zná, a žít v časové smyčce s ostatními podivnými…

Jediný větší problém, který jsem s Knihovnou duší měla, byly akční scény, protože ty autorovi nejdou. Nebezpečí a akce by vás měly připravit o dech a donutit se bát o život hlavních hrdinů. Akce v podání Ransoma Riggse ale působí nevěrohodně a naivně asi jako béčkový akční film.

Knihovnu duší opět doplňují unikátní černobílé fotografie. Některé jsou opravdu bizarní, jiné už méně. Tentokrát jejich část tak úplně nekoresponduje s popisy v knize, alespoň však vidíme, jak pracuje autorova fantazie, který v nich očividně spatřil víc než já a nechal se jimi inspirovat.

Knihovna duší, potažmo celá série Sirotčinec slečny Peregrinové, není typickou young adult fantasy. Má zamotaný příběh, propracovaný styl, temnější atmosféru a neobsahuje klišé pro tento subžánr tolik typická. Proto by mohla zaujmout i starší čtenáře, kteří mají rádi trochu jiné (a trochu podivné) příběhy.

Ukázka

Vydala: Jota; 2016

Koupit knihu