CONiáš – Parcon 2016

CONiáš je tu už 10 let! Oslavte výročí a cestujte s námi časem. Můžete se těšit na známé spisovatele, poutavé přednášky, akční doprovodný program a nejedno překvapení. Hlavním hostem bude spisovatelka Samantha Shannon, autorka knižní série Kostičas.

Je to už deset let, kdy jste poprvé mohli navštívit CONiáše. A je to již pětatřicet let, kdy se fanoušci sci-fi poprvé setkali na Parconu, který se posléze stal národním a nejvýznamnějším conem. Oslavme spolu kulaté i půlkulaté narozeniny! Letošním tématem je cestování v čase, a tak budeme nejenom cestovat v rámci fantastických světů, ale rádi se vrátíme i ke kořenům českého (a slovenského) fanouškovského hnutí!

CONIAS_2016

 

Městská knihovna v Praze pořádá každý podzim CONiáše (slovní hříčka – složenina odkazující na náš katalog Koniáš, ve kterém si na pobočkách můžete vyhledávat knížky). CONiáš pořádáme v Ústřední knihovně od roku 2007 a snažíme se, aby byl každý ročník tematicky zaměřen. Tak jste se mohli setkat třeba s alternativní historií, upíry i koncem světa. 10. ročník v roce 2016 je propojen s národním conem s názem Parcon.

Parcon byl vůbec prvním conem v tehdejším Československu (vznikl v roce 1982 v Pardubicích a odtud získal i své jméno PARdubický con – PARCON) a během let se vyprofiloval v tradiční národní con, který se každý rok odehraje na jiném místě. Jeho součástí je vyhlášení fandomových cen a vítězů literární soutěže Cena Karla Čapka.

Parcon se pravidelně stává součástí jiných conů, ať už jako přidružený con nebo jako jedna z jejich programových linií. Většinou je stále orientován klasicky, na literaturu. A to se nám moc líbí. Protože i my máme radši knížky než cokoliv jiného.

V čem bude CONiáš-Parcon lepší než předchozí ročníky?
Jednoduše – bude lepší, kvalitnější a větší. Spojíme to nejlepší z obou akcí. Můžete se těšit na klasickou programovou linii, kterou spojí téma cestování v čase. Opět doporučíme zajímavé knihy i filmy, seznámíme vás s vědeckými teoriemi i s představami jednotlivých autorů, dáme prostor začínajícím i zkušeným spisovatelům, aby vám představili své světy. Navíc vám letos představíme i zahraničního autora (nechte se překvapit!). Kromě toho v rámci Parconu vyhlásíme výsledky prestižní literární soutěže Cena Karla Čapka a pokřtíme určitě nejednu knihu.

V doprovodném programu nabídneme klasické rozptýlení v podobě deskových i jiných her, workshopů, poklidného posezení v maid kavárně nebo v knihovním baru. Budou filmy, koncerty, soutěže, Fantastická výměna knih a mnoho dalšího. Otevřeme vám i nový prostor, kde budete mít možnost si v klidu popovídat – a to i se známými osobnostmi a spisovateli, kteří tam budou jenom pro vás.

Hostem bude britská spisovatelka Samantha Shannonová, autorka knih Kostičas a Vidořád. Partnerem je nakladatelství Host, které vydává autorčiny knihy v České republice.

CONiáš-Parcon proběhne v sobotu 24. 9. 2016 od 10.00, konec oficiálního programu očekáváme cca ve 21.30.

Uživatelé Městské knihovny v Praze s platným čtenářským průkazem mají vstup zdarma. Nečtenáři pak zaplatí vstupné v ceně zařízení nové průkazky, tedy 80 Kč.

Kapacita není omezena, není potřeba se předem oficiálně přihlašovat ani platit účastnický poplatek. Nezajišťujeme ubytování! Nicméně připravíme pro nepražáky manuál s nějakými tipy, návrhy a radami.

Veškeré aktuality zveřejníme na naší facebookové stránce, takže pokud nechcete nic prošvihnout, stačí si nás „lajknout“ na www.facebook.com/co­nias.knihovna

Veškeré další informace o conu najdete zde: www.mlp.cz/conias
Událost na facebooku: https://www.facebook.com/event s/503174219883970/

Na con vás samozřejmě zveme, těšíme se na vás!
Tým CONiáše