Křest komiksové knihy Tisíc Masek

V nakladatelství Kobuta vychází 29. dubna nová komiksová hororová kniha Tisíc Masek.
Autorská dvojice Antonín a Jiří Tesařovi přichází s novým, v českém komiksu ojedinělým konceptem. Prostředí typicky české vesnice se tu potkává s hororem střihu Howarda Phillipse Lovecrafta, plným pradávných monstrózních božstev, nelítostných maniakálních kultů a lidské bezmoci v nepřátelském a lhostejném světě.

Tesar_Tisic Masek

 

„Snažíme se navázat na tradici lovecraftovského „mythos“ hororu, stejně jako před námi například Robert Bloch, Ramsey Campbell nebo Neil Gaiman,“ říká scénárista Antonín Tesař. „Příběh je zasazený na venkov, proto jsme se nechali inspirovat skutečnými středočeskými vesničkami s poetikou jako z filmů Zdeňka Trošky, aby to prostředí působilo autenticky,“ uvádí ilustrátor Jiří Tesař. „Až na to, že v naší vesničce vládne zlotřilý pohanský kult vyžívající se v lidských obětech a perverzních sexuálních rituálech,“ doplňuje Antonín.

Stostránkový černobílý komiks sází na hutnou okultní atmosféru podpořenou „filmovými“ technikami fázování. „Snažili jsme se vytvořit dojem prostoru širokými záběry a podpořit subjektivní zážitek méně „vyprávěcím“ a spíše „dojmovým“ fázováním,“ říká Jiří.

 

Křest knihy se koná u příležitosti zahájení brněnského festivalu AnimeFest v pátek 29. dubna 2016 mezi 18:00 a 19:00. Křtu budou přítomni i autoři a bude doprovázen rituální performancí.

 

O knize:
Kult vzývačů Černé Kozy z Lesů, vedený starou šamankou procházející krizí víry, jejím přisluhovačem, který miluje násilí, fotbal a dobré pivo, a skupinou válečníků, vynikajících v boji s vidlemi a dalším zemědělským náčiním, přijme pomoc, kterou jim nabízí tajemný cizinec v dřevěné masce, proti monstrózním rybám, které se usadily v nedalekém jezeře a otravují jim život. Netuší však, že možná podepsali pakt se skutečným ďáblem.

FB stránka knihy

 

O autorech:
Antonín Tesař (* 17. 1. 1983)
Spolu se svým bratrem je autorem alb Gymnázium příšer a Versus a také řady komiksových povídek ve sborníku Vějíř. Na některých z nich spolupracuje se Zuzanou Blaštíkovou. Kromě toho píše filmové recenze do časopisů Cinepur a A2. Je také jedním z dramaturgů filmové přehlídky Festival otrlého diváka.

Jiří Tesař (* 18. 6. 1984)
Komiksu se aktivně věnuje více než 15 let. Jeho první komiksové práce vycházely v nejrůznějších malonákladových sbornících. Od založení sborníku Vějíř je jeho věrným přispěvatelem a v současné době také jedním z editorů. Je spoluautorem knih Gymnázium příšer a Versus a tvoří také komiksové série pro časopis ABC.

O předchozích knihách autorů:
V Gymnáziu Příšer, sborníku absurdních hororových příběhů propojených prostředím střední školy, se setkávají (ne)mrtví čeští prezidenti, kybernetičtí hybridi, destruktivní pankáči, násilnická sexy siamská dvojčata a mnoho dalších monstrozit.
Eklektický crossover Versus staví jednorukého Jiřího Lábuse do střetu se slovenským démonem Bravčovým Satanem dychtícím zničit svět. Sedm statečných satanistů se vypraví na poslední cestu postapokalyptickou Prahou vyvraždit klan zbožných krysích lidí Města pražského a filosofka Immanuelle Lubrikant poodhalí nejen tajemství sexuálního života v dostaveníčku s pornografickým instalatérem Super Mariem.

 

O nakladatelství:
Nakladatelství Kobuta funguje od roku 2009 a vydává pouze původní české komiksy. Vlajkovou lodí nakladatelství je sborník Vějíř, který vydává každoročně, a v němž se zaměřuje především na tvorbu českých tvůrců ovlivněných japonským manga komiksem.