Domesticon 4. – 6. 3. 2016 v Havlíčkově Brodě

Všem přátelům fantastiky, ochočených conů, dobrého jídla a vysoké kultury – pozor! Zalovte ve svých batozích, brašnách, kabelkách a sedlových vacích a na svůj tajný seznam „Co rozhodně nesmím zmeškat v roce 2016“ připište velkými tučnými písmeny: PÁTÝ DOMESTICON! Na své si přijde konzervativní klika i příznivci nečekaných zvratů! 

Co je Domesticon?
Domesticon je con od lidí, kteří mají rádi fantastiku, pro lidi, kteří mají rádi fantastiku. Ta je v tomto případě braná trochu volněji – tedy ne jako jenom fantasy nebo jenom sci-fi, ale jako všechno, co nějak souvisí s oním pověstným „něco je jinak“. Těšit se můžete na literární přednášky i workshopy, diskuze, a to jak oficiální, tak pokoutní někde na chodbě nebo v baru s dobrotami. Dostaneme se do světa mýtů a bájí, ale řeč bude i o aktuálních tématech aplikovaných na fantastiku.

Domesticon_2016Místo konání:
ZŠ Štáflova, Havlíčkův Brod

Termín:
4. – 6. 3. 2016
Začátek v pátek cca v 19 hodin, konec v neděli cca ve 12.

Cena: 200 Kč / celý víkend – platí se až na místě

 

Program:
PÁTEK
19:30-20:00 ZAHÁJENÍ

20:00-21:00 KONCERT (DOUBRAVKA-LAEG): Výběr toho nejlepšího z Doubravčiny tvorby. Staré dobré pecky. Novější dobré pecky. Prostě spousta pecek :)

21:00-23:00 GLADIÁTOŘI VE STAROVĚKÉM ŘÍMĚ (MARTIN OZZY CHLEBEK): Poslední z posledních v římské společnosti, přesto obdivovaní a oslavovaní. Kde se vzali a co byli zač? Co bylo možno vidět v arénách římské říše? Co dělal gladiátor, když zrovna nebyl v aréně? A kdy bylo bezpečnější být na písku arény, než v hledišti?

SOBOTA
9:00-10:00 RANÍČEK

10:00-11:30 KULTURA POZDNĚ STŘEDOVĚKÉHO ŠERMU – PRÁVO, ZVYKY, MAGIE
(ONDŘEJ INGWE VODIČKA): Zprznili jste něčí ženu? Naprášil někdo vaše nekromantské praktiky inkvizici? Čeká vás proto soudní duel? Nebo musíte stůj co stůj vykonat krevní mstu a soudy i pravidla půjdou stranou? A víte, jak si vybrat vhodného šermířského mistra? Jak má duel probíhat? Jak se obléci? Jaká jsou vaše práva? Jak věštit výsledek boje, jak použít onomancii? Jak začarovat zbraň, jak přivolat nadpřirozené pomocníky? Jakými rituály a kouzly si zajistit vítězství? Nevíte? Přijďte a dozvíte se!

12:00-13:30 KRYSAŘ (JAN STAŘEC HYKEL): Existuje souvislost mezi krysami a dětmi? Jsou ctnosti opravdu retardované? Kolik vln má Jadranské moře a co na to Jan Tleskač?

13:30-15:00 GASTON LEROUX, LITERÁT, KTERÝ SE NESTAL ČLENEM AKADEMIE (LEONARD MEDEK): Dnes téměř zapomenut, kdysi jeden z – i mezinárodně – nejúspěšnějších francouzských spisovatelů. Psal detektivky, scifi, dokonce i román o stěhování duší, ale bez ohledu na žánr, dnes jej můžeme považovat především za humoristu. Bezděčného, leč velmi, velmi černého…

15:00-16:30 CO KDYBY TO BYLO JINAK? – LÁKADLA A ÚSKALÍ ALTERNATIVNÍ HISTORIE (TOMÁŠ BANDŽUCH): Co to vlastně je, taková „alternativní historie“? Je to skutečně jenom hříčka, nebo se díky ní i odborníci můžou něco zajímavého dozvědět? Na co si vlastně dát pozor, abychom se v ní neztratili? A hlavně – dalo se s českými dějinami taky něco dělat, nebo byly od začátku víceméně nalinkované?

17:00-19:00 VEČEŘE V HOSPODÁCH

19:30-21:00 CÍRKEV A MAGIE (DARTH ZIRA): Jaký vlastně má křesťanství postoj k magii? A jak se s tím srovnává fakt, že kněz je ve skutečnosti čarodějem a mše magickým obřadem? Řeč bude samozřejmě především o katolické církvi, protože zaprvé je nejstarší, za druhé je u nás největší a za třetí jsou její obřady nejpompéznější (teda když nepočítáme pravoslavné) a za čtvrté u katolíků se ta magie opravdu provozuje ve velkém. Pravda, už tedy ne vždy a všude až tak divoce, ale stále ještě jsou místa, kde je to vážně hardcore. Chcete vědět víc? Pak jste tu správně!

21:00 – 22:00 UNCANNY VALLEY A VIDEOHRY (ANNA BASTET MOŽNÁ): Už jste se někdy podívali na postavu ve videohře a řekli si: „Co je s ním sakra špatně?“ Přemýšleli jste někdy, proč vám naskočí husí kůže, když se podíváte do tváře doktora A. J. Hilla? Proč nejste tak úplně nadšení z Kevina Spaceyho v Call of Duty? Proč s hrůzou prcháte od Androidů na lodi Sevastopol, když temné kouty a šachty ukrýají na první pohled mnohem nebezpečnějšího xenomorfa? Všechna tato tajemství skrývá tajemný val, psychologický fenomén, před kterým se musí mít na pozoru nejen hráči a diváci ale hlavně 3D umělci a animátoři.

22:00 – ??? PŮLNOČNÍ PŘEKVAPENÍ

NEDĚLE
10:00-11:30 BRETAŇSKÉ TANCE (OZZY)

11:30-12:00 O CONU PO CONU

PARUKOVÝ WORKSHOP (WERE) – bude probíhat paralelně s programem v baru, po dohodě s Were : Téma bude pojato jako praktická ukázka s minipřednáškou jinými slovy workshop. Na ukázkách si vysvětlíme a ukážeme, jaké paruky se u nás a v zahraničí dají sehnat, jak je nosit a pečovat o ně. Na konci, když zbude čas, budou paruky k zapůjčení a vyzkoušení. Okruhy: 1. Výběr paruky – které paruky raději ani neprohlížet, které jsou vhodné na denní nošení a které na kostým, 2. Nošení paruk – od skrytí svých vlasů až po zajištění paruk, 3. Stylizace paruk a zásadní úpravy paruk – culíky, copánky, zvlnění a narovnání až po sestříhávání, prodlužování a barven, 4. Otázky a odpovědi – tak tohle už je na vás.

 

Více informací najdete na webu domesticon.smeagol.cz a FB stránce události