Julie Kagawa: Zkouška věrnosti (Talon 1)

Obstojí dračí dívka Ember ve Zkoušce věrnosti?

Šestnáctiletá Ember Hillová a její dvojče Dante nejsou lidé, ale draci. V rámci svého výcviku přijíždí do městečka Crescent Beach plného slunce, palem a pláží, aby zde působili jako spící agenti. Cílem je začlenit se do lidské společnosti, splynout s ní a naučit se žít jako člověk.  Problém nastává v okamžiku, kdy zde Ember najde mnohem víc, než čekala.

Ember a Dante vyrostli v tajném společenstvu Talon, jež drží existenci draků v tajnosti a chrání je před Řádem Sv. Jiří, který se už staletí snaží draky vyhubit. V den šestnáctých narozenin jim ale začne nová část výcviku: pozorovat lidi, učit se od nich a splynout s nimi. Ember si ale hodlá léto užít po svém. Má totiž plné zuby toho, jak ji Talon kontroluje, omezuje a řídí život. Chce poznávat a zkoušet nové věci, jenže netuší, že jí nové zážitky obrátí život vzhůru nohama.

Kagawa_TalonVšechno se hned po příjezdu do města zkomplikuje, protože Ember a Dante narazí na jiného draka, který očividně patří mezi uprchlíky. Do Crescent Beach přijíždí agenti z Talonu, aby urychlili a zefektivnili Embřin a Dantův výcvik. Navíc se na scéně objevuje Garett, člověk, k němuž Ember cítí jistou náklonnost, přestože by jako drak neměla být lásky vůbec schopná. Problém je v tom, že Garett patří mezi elitní vojáky Řádu Sv. Jiří, jenž se už staletí snaží draky vyhubit.

Ember touží být svobodná, sama se rozhodovat, poznat svět a žít. Protiví se jí příkazy a zákazy Talonu. Její nechuť k organizaci vzroste poté, co se seznámí s dračím odpadlíkem Rileym. Zjišťuje, že Talon ukrývá řadu temných tajemství. Ember nechybí odvaha a rebelský duch, ani pořádně prořízlá pusa a smysl pro humor. Poměrně často se ale chová zbytečně impulzivně a občas působí jako typická puberťačka, co se bouří proti pravidlům a autoritám. Právě svou neschopností kontrolovat emoce se zbytečně dostává do problémů.

Garett je skvělý voják, pečlivě vycvičený a žijící podle pravidel. Nemá tušení, jak vypadá běžný život dospívajícího kluka, a ani v romantických vztazích se nevyzná, takže působí roztomile zmateně a nejistě. Riley patří mezi okouzlující, sebevědomé, trochu arogantní a prostořeké typy hrdinů. Vzepřel se Talonu, takže se stal uprchlíkem, a jeho cílem je vysvobodit co nejvíce draků z vlivu společenstva.

Julie Kagawa zkombinovala osvědčené prvky: romantiku, nadpřirozeno, trochu akce a tajemství a vytvořila čtivý a chytlavý příběh. Bohužel mu ale chybí větší propracovanost a hloubka, takže chvílemi vyznívá naivně a neuvěřitelně. Zkouška věrnosti je v prvé řadě romancí s náznakem milostného trojúhelníku. Větší akce ani podrobnějších informací o Talonu a dracích se čtenáři nedočkají.

Zkouška věrnosti představuje romantický příběh dochucený fantasy prvky s trochou akce a nebezpečí. Jeho potenciál snižuje neoriginalita děje a naznačené klišé v podobě milostného trojúhelníku. Tyto vady ale částečně vynahrazuje dračí téma, příjemné romantické jiskření mezi hlavními hrdiny a chytlavý styl. Zkouška věrnosti patří mezi čtivé, ale průměrné young adult fantasy, přesto si jistě najde příznivce především mezi milovníky draků.

Ukázka

Vydal: Fragment; 2015

Koupit knihu