Domesticon 2015 Havlíčkův Brod

Domesticon číhá za dveřmi a jako vždy se je na co těšit. V malebném zákoutí Vysočiny vás ve dnech 20.-22. března 2015 čeká nejen nabitý program, ale též dobré jídlo, milé tváře, vysoká kultura a mnoho jiného.

Co je Domesticon?
Domesticon je con od lidí, kteří mají rádi fantastiku, pro lidi, kteří mají rádi fantastiku. Ta je v tomto případě braná trochu volněji – tedy ne jako jenom fantasy nebo jenom sci-fi, ale jako všechno, co nějak souvisí s oním pověstným „něco je jinak“. Těšit se můžete na literární přednášky i workshopy, diskuze, a to jak oficiální, tak pokoutní někde na chodbě nebo v baru s dobrotami. Dostaneme se do světa mýtů a bájí, ale řeč bude i o aktuálních tématech aplikovaných na fantastiku.

Setkávání
Domesticon je místo pro setkávání, bez ohledu na věk, pohlaví, rasu, přesvědčení a povolání. Ať už se vám obouručák houpe proklatě nízko u pasu nebo dáváte přednost magii, je Domesticon místo pro vás. Setkávání a vzájemné rozšiřování obzorů je jednou z jeho hlavních funkcí.

Domesticon2015Místo konání:
ZŠ Štáflova, Havlíčkův Brod.

Termín: 20.3. – 22. 3. 2015
Začátek v pátek cca v 19 hodin, konec v neděli cca ve 12.

Cena: 200 Kč / celý víkend – platí se až na místě

Více informací a přihlášku naleznete webu Domesticonu.

Program:

FRANKENSTEIN, VEGETARIÁNI A PŘEDČASNĚ NAROZENÉ DĚTI (STAŘEC)
Jak výbuchy sopky mohou ovlivnit vývoj anglické literatury? Proč vděčíme literárním praotcům argentinských telenovel za současnou sci-fi? Proč by chtěl každý alespoň trochu svědomitý humanista ukamenovat P. B. Shelleyho? Existuje souvislost mezi Mary Shelleyovou, Gandalfem a nemravným kouřením doutníků?

CHCETE BÝT HVĚZDOU FANFIKCE? (DARTH ZIRA)
Kdo vlastně vůbec fanfikci čte a kdo ji píše – a proč to vůbec dělá.?Má nějaký smysl tyto věci číst? A stojí za námahu něco takového psát? Pokud byste na obě dvě poslední otázky odpověděli, že NE, tak zkuste přijít a třeba názor změníte. A pokud na odpovídáte URČITĚ ANO, nebo dokonce sami fanfikci píšete či zkoušíte psát, tak přijďte taky, protože se rozhodně i vy dozvíte něco nového, Navíc když už něco dělat, tak je třeba dělat to pořádně, jinak to vůbec nemá smysl. A ačkoli vám možná někdo může tvrdit opak, i k psaní fanfikce je třeba přistupovat poctivě a zodpovědně. Jak konkrétně? To už se dozvíte na této přednášce spojené s besedou.

KONCERT (LAEG)
Tradiční domesticonní kulturní program – písničky, songy a balady, průpovídky mezi tím, však to znáte :)

A BACHA NA TCHÝNĚ! SKRYTÉ ŽIVOTNÍ PRAVDY V POHÁDKÁCH (KAERI)
Poslední dobou pohádky slouží hlavně jako zdroj zábavy, ale to poučení už trochu kulhá. Pojďme tedy společně nahlédnout do studnice moudrosti a hlubokých životních pravd o životě, manželství, rodině, pracovišti a mezilidských vztazích. Zjistíte například, že tchyně byly potvory odjakživa, šéfová může být občas pěkná čarodějnice i nemetaforicky a některé věci je snad dokonce lepší nevědět. Naučíte se ohlídat si smlouvy, vybrat si správného partnera a nedávat se do řeči s cizími lidmi a zvířaty.

„KDO JSOU TI SPARŤANÉ?“, ANEB ŘECKO-PERSKÉ VÁLKY Z POHLEDU PERŠANŮ (OZZY)
Dějiny píší vítězové a řecko-perské války jsou všeobecně prezentovány jako vítězství mladé řecké demokracie nad asijským dobyvatelem. Co všechno se ale skrývá za tímto zjednodušením? Co byli zač Peršané? A co se vlastně stalo v 5. století př.n.l.?

THE ADVENTURES OF BUCKAROO BANZAI ACROSS THE 8TH DIMENSION (STEVKO)
Buckaroo Banzai. Legendami opradené meno najvýznamnejšieho fyzika a vynálezcu dvadsiateho storočia. Kto by nepoznal človeka, ktorý nie len, že prvý prakticky dokázal, že je možné prejsť skrz pevné predmety a nadviazal kontakt z mimozemšťanmi z planéty 10, ale zároveň je svetoznámym hudobníkom a jeho albumy sa dlhodobo držia na popredných priečkach hitparád? Kto zo študentov nesníva o prijatí do Banzaiovho inštitútu? Kto by sa nechcel stať jedným z členov Hong Kong Cavaliers? Že ste o Buckarooovi nikdy nepočuli? Že vám slová ako Lectroid alebo OSCILLATION OVERTHRUSTER nič nehovoria? Na prednáške to napravíme.

BYLO NEBYLO… (LEONARD MEDEK)
…a buďte rádi, že už není a (doufejme) nebude. Pohádky, jaké jsou doopravdy, bez obvyklých pověr; nic pro emo a jiné pštrosy.

KRVAVÉ KOLENO ÚTOČÍ! (FRANTIŠKA VRBENSKÁ)
Kanibalové v mýtech, folklóru a fantastice. Historické a bájné kořeny zrození lidožrouta. Magie krve. Windigo a čínští upíři: co všechno se dá na člověku sníst? Reflexe lidojedství v současných filmových hororech. Kult agresivních zombií jako pokračování pohádek o lidožravých obrech. Kanibalství jedenadvacátého století.

CO JSTE NEVĚDĚLI O STŘEDOVĚKÉ MEDICÍNĚ ANEB OTEVŘETE PUSU A ZAŘVĚTE AAAARGH! (PJ)
Pojdtě na přednášku o všem co jste zaručeně nechtěli vědět ohledně řešení neduhů, bolestí, souchotí a morů, které sužovaly nemoderního, antibiotiky nevybaveného chudáka v době, kterou zoveme Temný středověk. Od pijavic k Tatrám a ještě mnohem dál Vás bude na bolestivé cestě plné zvláštních chirurgických nástrojů provádět PJ.

Zdroj: domesticon.smeagol.cz