Ilona Andrews: Magie střelného prachu

Od autorského dua Ilona Andrews vyšlo v nakladatelství Fantom Print již pět knih z městské fantasy série Kate Danielsová. Nyní přichází na řadu první díl ze spin-offové řady, který se zaměřuje na Katinu nejlepší kamarádku Andreu.

Andrews_Magie_strelneho_prachuAndrea Nashová dostala výpověď z Řádu rytířů milosrdné pomoci poté, co zjistili, že je šelmočlověk. Nehodlají si vlastní řady špinit nikým nelidským. Kate Danielsová vlastní Špičkově ostrou vyšetřovací agenturu a ráda svou kamarádku zaměstnala. Nepovažuje ji za zátěž, nýbrž přínos. Nový případ dává Andree příležitost dokázat, co v ní je. Někdo zabil čtyři kožoměnce pracující pro Rafaela Medranu, jejího ex-přítele a alfa samce klanu hyen. Vypadá to, že se k nim přiblížily obrovské inteligentní zmije, pozabíjely lidi ze Smečky, vykradly trezor a pak se zase odplazily pryč, aniž by si jich někdo všiml. Andrea musí potlačit osobní pocity a spolupracovat s mužem, jehož stále miluje, aby odhalila, kdo za vraždami stojí.

Osmadvacetiletá Andrea dosud držela své pravé já na uzdě, ale když se provalilo, že patří mezi kožoměnce, chová se jako utržená ze řetězu a chvílemi působí téměř šíleně. Čtenáře upoutá rozdílnost životů Rafaela a Andrey − zatímco on je princem atlantských boud, vždy milovaný a obdivovaný, ona prožila svůj život ve strachu, bolesti a ponížení. Kvůli nedorozumění šel jejich vztah do háje, s čímž se oba dva těžce smiřují. Stojí mezi nimi hrdost, pocit viny, vztek, žárlivost i raněné city. Souboj vůlí začíná…

Poutavý román je vyprávěn v první osobě z pohledu Andrey. Začíná seznámením s hlavní hrdinkou a informacemi o její temné minulosti. Změna protagonistky přináší do série lehké osvěžení a nový úhel pohledu na některé situace. Andrea v určitých aspektech připomíná Kate. Obě dvě by pro své blízké udělaly první poslední a bojovaly by do posledního dechu. Děj se odehrává v Atlantě a volně navazuje na povídku Magic Mourns a předchozí díly ze série Kate Danielsová. Magie střelného prachu ubíhá svižně a nabízí spoustu akce, humoru, dramat a romantiky.

Hrdinové používají vulgarismy a drsnější mluvu, což příběhu dodává říz a uvěřitelnější základ. Charakter postav je propracovaný od gest až po zvyky. Popisy postav jsou výstižné a místy téměř poetické.

Jim vypadal, že je vytesaný z jednoho kusu pevných svalů. Logika mi napovídala, že někdy musel být miminko a pak dítě, ale když se na něj člověk díval, byl skoro přesvědčený, že se nějaké božstvo dotklo země svým žezlem a prohlásilo: „Budiž drsňák.“ (s. 284)

V knize se nachází novela Magické dary, která je vyprávěna v ich formě z pohledu Kate. Odehrává se ve stejné době jako příběh Andrey a Rafaela. Doplňuje předchozí děj a objasňuje, proč Kate nepomáhala s vyšetřováním. Pán šelem bere svou družku Kate Danielsovou na večeři do restaurace. Namísto romantického rande však čelí dvěma upírům a získávají do opatrovnictví chlapce, jemuž vlastní matka připnula na krk náhrdelník, který ho pomalu ale jistě zabíjí.

Ilona Andrews srozumitelně vysvětluje, jak funguje nadpřirozený svět, a to od magie až po schopnosti a možnosti bytostí, jež ho obývají. Vše je vymyšleno do posledního detailu, jako například, že hadí jed v jídle se kožoměnci v žaludku rozloží, zatímco kousnutí jej zabije. V tomto světě dochází ke střídání magických erupcí s vlnami nemagična, tedy techu. Když se ke slovu přihlásí magie, nefunguje technologie, zato se objevuje spousta nadpřirozených bytostí.

Pokud se vám líbí série Kate Danielsová, určitě si nenechte ujít Magii střelného prachu. Nezklame vás!

Vydal: Fantom Print; 2014

Koupit knihu