Stefan Spjut: STALLO

Léto roku 1978. Z chaty v dalarnských lesích ve Švédsku beze stopy zmizí malý chlapec. Jeho matka tvrdí, že ho unesl obr. Hocha už nikdy nenajdou.
Stallo je napínavý román na pomezí žánrů. Je to obdivuhodně napsaná kniha o trollech, démonech v nás a o vztazích s našimi dětmi, přírodou a zvířaty.


Rok 1987, národní park Sarek v Laponsku. Gunnar Myrén, který se specializuje na fotografování divokých zvířat, zachytí ze svého letadla zvláštní výjev: medvěda uhánějícího přes močály, jemuž sedí na zádech podivné stvoření podobné dítěti, avšak chlupaté a s dlouhým ocasem. Vypadá jako opička, ale opice to není. Není to ani člověk, ani zvíře. Fotograf se domnívá, že zachytil trolla.

Rok 2004. Susso Myrénová vytvoří webovou stránku věnovanou trollům a skřítkům. Snaží se najít důkaz, který by potvrdil jejich existenci. Tuto posedlost zdědila po svém dědovi, známém fotografovi divoké přírody. Jednou Susso zatelefonuje cizí žena a oznámí jí, že před svým domem zpozorovala malé podivné stvoření, které sledovalo ji i jejího čtyřletého vnuka. Susso vezme fotopast a okamžitě se za starou paní rozjede. Začíná děsivá výprava do neznáma…

Vydal: Nakladatelství Host; listopad 2013
Přeložila: Azita Haidarová
Vazba: vázaná
544 stran / 389 Kč