C. C. Hunter: Konečná volba

V předchozích dílech se čtenář seznámil s Kylie Galenovou, kterou maminka poslala do Údolí stínů, místa, kde napravují problematickou mládež. Ve skutečnosti se však jedná o internátní školu, kde se studenti učí ovládat své nadpřirozené schopnosti. Kylie patří k chameleonům, bytostem, o nichž toho nikdo moc neví. A tak opustila tábor a připojila se k tajné skupině chameleonů, kteří žijí v ilegalitě.

Šestnáctiletá Kylie bydlí s dědečkem v uzavřené komunitě, ale cítí, že mezi ostatní nezapadá. Když se chce vrátit do tábora, musí utéct, protože ji tam chameleoni hodlají držet i proti její vůli. Snaží se ji zabít Mario, který neváhá ublížit jejím milovaným, a tak musí přijít na to, jak nad ním zvítězit. Zjevuje se jí duch ženy a chce, aby někoho zabila. Neříká však koho. Jen to, že pokud to neudělá, zemře. Kylie se stále nevzpamatovala z rozchodu s vlkodlakem Lucasem, který se ji snaží získat zpět. O totéž se ale pokouší i elf Derek.

Hunter_Konecna_volbaKylie se učí používat a rozvíjet své schopnosti, od zneviditelnění až po boj s mečem. Prochází si emocionálním zmatkem, který se netýká pouze jejího milostného života, ale také maminčina nového přítele, jehož dívka nemůže vystát, navazování vztahů s příbuznými nebo děsivým duchem. Kylie neví, zda dokáže Lucasovi odpustit, že se málem zasnoubil s jinou dívkou, jen aby potěšil svého otce. Jejich vztah se podobá Romeovi a Julii – pokud by spolu byli, mladý vlkodlak by přišel o svou smečku a stal by se vyděděncem.

C. C. Hunter stručně připomíná předchozí události, jako minulost chameleonů a důvod, proč žijí v utajení, stejně jako obraz mozku, díky němuž bytosti poznají, o jaký druh se jedná. Autorka rozvíjí téma mrtvých andělů a posmrtného života. Snaží se, aby měl čtenář co nejlepší přehled o nadpřirozeném světě, ačkoliv nezachází příliš do hloubky. Vysvětluje odlišné síly a možnosti duchů včetně jejich podivného chování. Duchové iritují mlhavými a neurčitými vzkazy a málokdy řeknou něco narovinu. Pokud hrdinka na něco přijde, najednou si to duch uvědomuje také. Místy je děj předvídatelný. Některé záležitosti zůstávají neobjasněné. Autorka pouze naznačuje, jak by to mohlo být, ale nesděluje, zda tomu tak opravdu je, například útok na Helen.

Fantasy příběh ubíhá středním tempem a nabízí dobrodružství, romantiku, napětí i legendy. Autorka se nevěnuje pouze osobnímu životu hlavní hrdinky, ale i vedlejším postavám, mezi něž patří vedoucí tábora, víla Holiday, jež chodí s upírem Burnettem, nebo Kyliiny spolubydlící – upírka Della a čarodějka Miranda řešící problémy s chlapci. Čtenáře mohou překvapit mnohdy velice naivní rozhovory o sexu, které tak docela neodpovídají chování protagonistů v určitých situacích. Kylie s Lucasem zašli dál než jen k pouhému líbání, přesto to chvílemi působí, že si dávají pouze přátelské polibky.

Pátá kniha z cyklu Údolí stínů nese název Konečná volba a navazuje na závěr čtvrtého dílu Hlas měsíčního svitu s odstupem dvou týdnů. Příběh je vyprávěn ve třetí osobě z pohledu Kylie, která se konečně utkává s úhlavním nepřítelem. Finále trochu překvapí, a dokonce dojde i na bitku, ale ta se odehraje tak rychle, že se rozhodně nedá nazvat velkolepou. Závěrečný díl pentalogie by si neměl nechat ujít žádný příznivec této série.

Vydal: Baronet; 2013

Koupit knihu