Epica: Design Your Universe

V roce 2009 se metalovou scénu obohatilo další řadové CD skupiny Epica. Nové album Design Your Universe nepřineslo prakticky žádné novinky. Zpěv Simone Simons zní jako vždy, Mark Jansen stále vrčí. Celkový zvuk nikam neuhýbá a přináší písničky, které jsme čekali. Jediná změna je v jemném přitvrzení. Je to dobře nebo špatně?

epica-design your universeDesign Your Universe je celkově čtvrté řadové album. Pokud by ale někdo čekal rapidní změnu stylu, toho nové album zklame. Styl této skupiny prakticky jede pořád ve stejných kolejích. CD tak nabízí rychlé hity, předlouhé kompozice a pomalé balady. Epica je ale natolik skladatelsky kvalitní skupina, že se nedočkáme opakování ani vaty. Jedinou malou změnou je více kytar a i celkový zvuk je více metalový. Opravdu ale jde jen o malé změny, kterých si všimnou asi jen skalní fanoušci.

Samadhi je úvod, která jen nastíní, co nás čeká dál. První právoplatnou písní je až  Resign to Surrender. Skladba je dlouhá přes šest minut. Nudit ale rozhodně nebude.

Úctihodné délky dosahuje i píseň Unleashed, která se dočkala singlové podoby. Bohužel dílo skupiny bylo brutálně osekáno. Stále má ale rychlá skladba co nabídnout.

Martyr of the Free Word je kytarovka, která by se hodila jako singl. To si řeklo i vydavatelství, i když nevznikl klip. Epica ale nikdy nebyla skupinou, která by vydávala příliš singlů.

Následující Our Destiny příliš nezaujme. To ale neplatí o  Kingdom of Heaven. Skladba dosahuje délky 13 minut a je tak nejdelší písní na albu. Možná proto se dočkala rozdělení na několik příběhových částí. Možná je lehká inspirace u skupiny Nightwish, která má podobných písní hned několik.

Dalším zajímavým kouskem na CD je  The Price of Freedom. Mluvený předěl obsahuje útržky z rozhovoru Malcolma X, čelního představitele afroamerických muslimů v 60. letech minulého století, zabitého rukou atentátníků.

Burn to a Cinder nemá celkově co nabídnout, jde o song již dávno slyšený, ale přetavený do nové podoby.

Po slabším kousku ale přichází Tides of Time. Na skupinu jakou je Epica, jde o jednoduchou píseň. Deconstruct ale sází opět na atmosféru a pracuje jako protistrana k  Tides of Time

Semblance of Liberty mě opět nezaujala, přišumí, přešumí a odšumí dál. Sice se to jen stěží dá označit za vatu, ale Epica rozhodně nabízí i lepší materiál.

White Waters. Pomalá písníčka, ve které zpívá i host, Tony Kakkko. Nejde o vatu, ale ani o velký hit.

Poslední epickým počinem je závěrečná Design Your Universe, která dala název i celému albu. Rychlá, krkolomná, epická, krásná.

Epica se opět vytasila s jednotným konceptem alba. Skupina se pustila do popisování celého vesmíru. Znovu tak vzniklo pestré album, které má opravdu mnoha lidem co nabídnout. Je stále vidět, že se Epica nepouští do vod komerční hudby, proto bych nechtěl být tím, kdo vybírá singly. Naštěstí jsem ale jen recenzent, a tak se můžu zamilovat do kompozic o délce třinácti minut. Album má jeden kladný rys, a tím je tvrdší zvuk.

Album:
01 – Samadhi (Prelude) 1:27
02 – Resign to Surrender (A New Age Dawns – Part IV) 6:19
03 – Unleashed 5:48
04 – Martyr of the Free Word 5:03
05 – Our Destiny 6:00
06 – Kingdom of Heaven (A New Age Dawns – Part V) 13:35
07 – The Price of Freedom (Interlude) 1:14
08 – Burn to a Cinder 5:41
09 – Tides of Time 5:34
10 – Deconstruct 4:14
11 – Semblance of Liberty 5:42
12 – White Waters (feat. Tony Kakko from Sonata Arctica) 4:44
13 – Design Your Universe (A New Age Dawns – Part VI) 9:29